Ако ни ухапе кърлеж

Снимка: БГНЕС

Зачестяват случаите на ухапани от кърлежи шуменци.

Най-често те търсят помощ при личните си лекари, в дежурен кабинет или в Спешно приемно отделение на МБАЛ - Шумен. Не самото ухапване  от кърлеж е опасно, а възможността насекомото да е приносител на опасни заболявания като лаймска болест, марсилска, кримска или ку треска, които могат да доведат до фатален край, ако не се вземат мерки навреме, припомни директорът на РЗИ в Шумен д-р Пепа Калоянова.

В Шуменска област от началото на тази година две жени от Върбишко са се заразили с лаймска болест. Д-р Калоянова припомни правилата за самопомощ: репелент преди разходка сред природата и дрехи с дълги ръкави и крачоли. След разходка задължително огледайте тялото си и ако има кърлеж, опитайте да го извадите с пинцета или с ръце в ръкавици. Не убивайте извадения кърлеж с голи ръце, за да не ви опръска с кръв, каза още д-р Калоянова.

Тя препоръча при съмнения пациентът да изпрати насекомото за изследване в лаборатория. В случай, че кърлежът се е забил дълбоко в тялото, потърсете незабавно лекарска помощ.

Чуйте цялото интервю на Мина Денева с д-р Пепа Калоянова.