Преглед на чуждестранния печат

"Уроци за свободата и пречупения дух, 50 години след Пражката пролет", с мащабен материал под такова заглавие Ню Йорк Таймс отбелязва годишнината от съветската инвазия през 1968 година. "Израснахме с мисълта, че системата ни има проблеми, но е..

публикувано на 21.08.18 в 10:25

Изработват се наказателни процедури за компанията оператор на моста в Генуа

Италианското правителство работи по наказателните процедури, които може да наложи на компанията оператор на моста в Генуа, който рухна миналата седмица, съобщи Ройтерс.  Вследствие на инцидента загинаха над 40 души.  "Документът с глобите е в чантата ми и..

публикувано на 21.08.18 в 09:58

Най-малко 11 са загинали при наводняване на каньон в Италия след порой

Най-малко 11 души са загинали в дълбоката клисура в Калабрия, Южна Италия, след като са били отнесени внезапно от придошъл планински поток, предаде БТА. Бедствието е предизвикано от проливни дъждове.  По данни на местната Гражданска..

обновено на 21.08.18 в 09:54

Нараства броят на бягащите от Венецуела

Броят на бягащите от Венецуела през границата с Бразилия се увеличава въпреки нападенията на бразилци над мигрантски лагери, предаде Би Би Си.  По данни на властите в Бразилия само в понеделник 900 венецуелци са пристигнали в опит да се отърват от..

публикувано на 21.08.18 в 09:27

Укрепват пътя до Рилския манастир

Започва укрепване на ската при 27-ия километър по пътя за Рилския манастир. От днес ще се изрязват дърветата над трите срутища, като скатовете ще се почистват от алпинисти. Дърветата ще се премахват от собственика на гората - Рилския манастир...

публикувано на 21.08.18 в 08:13

Нови билбордове по магистрала „Тракия“ зоват за разумно шофиране

По магистрала „Тракия“ са поставени билбордове с послания шофьорите да бъдат внимателни и толерантни. Владимир Тодоров от  Асоциацията на пострадалите при катастрофи обясни : „Тъй като август е месец с много пътуващи и много катастрофи...

публикувано на 21.08.18 в 08:00
Европейски статистически институт

Българинът пътува с цел туризъм двойно по-малко от средното в ЕС

Около 30 процента от българите, или почти всеки трети наш сънародник, е направил поне веднъж туристическо пътуване с лична цел, показват данни на Евростат за 2016 г. В огромната си част тези пътувания са били в страната. Средният показател за..

публикувано на 21.08.18 в 07:51

50 години от потушаването на Пражката пролет

Навършиха се точно 50 години от навлизането на войските на Варшавския договор в Чехословакия за смазване на Пражката пролет и мечтата за „социализъм с човешко лице“. В нощта на 20 срещу 21 август преминават чехословашката граница военни части от..

публикувано на 21.08.18 в 07:48

Арестувани са мъжете, стреляли срещу посолството на САЩ в Анкара

В Турция са арестувани двама души, които признали, че вчера сутринта са стреляли срещу посолството на Съединените щати в  Анкара.  Двамата мъже са с криминални досиета.  Открити са автомобилът и пистолетът, с които е извършено нападението. При стрелбата..

публикувано на 21.08.18 в 07:33

Преглед на печата

„Пълноценната отпуска е 25 дни“, заявява, в интервю за „Монитор“ професор Невена Цачева от Медицинския университет в столицата. Проф. Цачева, която завежда катедрата по трудова медицина, казва, че най-засегнати от стреса на работното място са..

публикувано на 21.08.18 в 07:23

Трима души пострадаха при стрелба в метростанция в Лондон

Трима души са ранени при стрелба  в метростанция „Кингсбъри“ в Лондон, съобщи вестник „Сън“, цитиран от Ройтерс. На мястото са изпратени няколко полицейски коли и линейки. За момента няма арестувани. Близките улици са затворени и полицията..

обновено на 21.08.18 в 07:01

Планета има пари в атмосферата си като при звездите

Учени откриха доказателства за железни и титаниеви пари в атмосферата на най-горещата известна екзопланета KELT-9b,  съобщиха  в. „Мейл он Сънди“ и Ен Би Си. Тези пари обикновено се наблюдават само при звездите, но причината да ги има в..

публикувано на 21.08.18 в 02:35

Барелеф на 3800 години откриха в Перу

Барелеф на 3800 години със змии и човешки глави беше открит в Перу, съобщи ДПА. Стената е дълга 2,8 м и висока 1 м. и се намира в археологическия обект Вишама, на 110 км северно от Лима. Барелефът вероятно е създаден по време на суша,..

публикувано на 21.08.18 в 02:21
Пирамидите в Гиза, Египет

Египтяните са познавали балсамирането по-рано, отколкото се смяташе

Египтяните са балсамирали мъртвите си още преди времето на фараоните и на по-голяма територия, отколкото мислеха специалистите досега, съобщи ДПА.  Изследване на мумия, за която се смяташе, че се е запазила естествено от престоя в горещия сух пясък в..

публикувано на 21.08.18 в 02:18
Николай Овчаров

Николай Овчаров: Тронната зала на двореца в Перперикон е дълга почти 30 метра

Най-главната част в т ракийския царски дворец светилище на Перперикон е церемониалната тронна зала, дълга почти 30 метра. В двореца има храм, посветен вероятно на източното божество Митра и храм, посветен на мъртвите, като към него има 12 гробници с..

публикувано на 21.08.18 в 02:13

Над 15 млн. лв. изплатени на скотовъдци по de minimis

Държавният фонд "Земеделие" съобщи, че e превел 15 милиона и 200 хиляди лева на 8191 земеделски стопани от цялата страна, отглеждащи овце-майки и кози-майки. Финансовата подкрепа е по схемата на минималната държавна помощ de minimis. Ставката за..

публикувано на 20.08.18 в 22:13
Доц. д-р Румен Бостанджиев

Доц. д-р Румен Бостанджиев: Тръпката не е в това да нарушаваме правилата

"Тръпката не е в това да нарушаваме правилата, защото има общочовешки правила, които опират до етиката, до това кое е добро, кое е лошо". Това поясни в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" сексологът доц. д-р Румен Бостанджиев:..

публикувано на 20.08.18 в 19:38

Протестен концерт на Детския радиохор пред сградата на БНР

Детският радиохор изнесе протестен концерт пред сградата на БНР. Причината за недоволството е отстраняването на диригента Венеция Караманова. Протестиращите настояват тя да бъде диригент на радиохора още две години. След проведен конкурс в..

обновено на 20.08.18 в 19:16
Валентин Попов

Валентин Попов: Настояваме да бъде направена щателна проверка на пожарните автомобили

"Настояваме да бъде направена щателна проверка на пожарните автомобили". Това посочи в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Валентин Попов от един от синдикатите към МВР: "Би трябвало да се даде някакъв категоричен отговор доколко..

публикувано на 20.08.18 в 19:02
Сотир Цацаров

Прокуратурата и ДАНС проверяват КФН заради застрахователната компания "Олимпик"

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров започва проверка на Комисията за финансов надзор заради прекратяването на дейността на българския клон на застрахователната компания „Олимпик“. Проверката ще установява как Комисията е..

обновено на 20.08.18 в 19:00