Честваме Деня на независимостта на България

Навършиха се 110 години, откакто България обявява своята независимост. Чествания бяха организирани в цялата страна. По традиция център на тържествата е Велико Търново , където на 22 септември 1908 година е обявен край на васалитета на..

обновено на 22.09.18 в 16:47

Археолози проучват една от кулите на антична Бонония

Археолози във Видин проучват една от кулите на антична Бонония. За обекта няма финансиране, затова заедно с доброволци работят без заплащане. Близо 20 дни на обекта работи доцент Здравко Димитров. Казва, че Бонония е най-мощното римско укреплeние..

публикувано на 22.09.18 в 16:25

Възстановено е движението при 5-и км на магистрала "Тракия"

Движението при 5-и км в посока София на магистрала "Тракия" е възстановено, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура". По-рано днес движението се осъществяваше само в активната лента поради катастрофа. Поради ремонт на съоръженията, при 17-и и..

обновено на 22.09.18 в 16:09
Кшищоф Краевски

Ученици от Варна изпратиха с концерт посланика на Полша у нас

Посланикът на Полша у нас Кшищоф Краевски и съпругата му присъстваха на специално организиран за изпращането им концерт на ученици от Полското държавно училище "Адам Мицкевич" във Варна. Голямо сърце от плат с надпис "Благодарим ви" подариха децата на..

публикувано на 22.09.18 в 16:06

Жители от кв. "Горубляне" отново протестираха срещу изграждането на бъдещия Източен парк

Жители на столичния квартал "Горубляне" излязоха на пореден протест срещу изграждането на бъдещия Източен парк, който трябва да бъде изграден върху частни имоти вместо върху общински. Около 500 фамилии са засегнати от проекта, който предвижда зелени площи..

публикувано на 22.09.18 в 14:26

Десети октомври е ключова дата за бъдещето на 3 000 000 души в сирийската провинция Идлиб

Преди седмица в предаването „Събота 150“ журналистът Мохамед Халаф предвиди, че Русия и Турция ще се разберат за отлагане на офанзивата на сирийската правителствена армия в областта Идлиб. В понеделник президентите Путин и Ердоган действително..

публикувано на 22.09.18 в 14:04
черни трюфели

Фестивал на трюфела в Угърчин

За трета поредна година в град Угърчин се организира Фестивал на трюфела. Гостите на фестивала ще видят кулинарно шоу и лов на трюфели, каза заместник-кметът на Угърчин Мария Динова. "Забавни игри с кучета - трюфелотърсачи от цялата страна,..

публикувано на 22.09.18 в 13:50

Проф. Ангел Димитров: Договорът за добросъседство не трябва да остане само на хартия

Всичко, което каза Владо Бучковски , е точно. Той направи много добър анализ на състоянието на Република Македония в момента, на обстановката преди референдума и на възможните последици от положително или отрицателно развитие на процеса. Това,..

публикувано на 22.09.18 в 13:42

Наредба въвежда промяна на начина за отчитане и плащане на ВиК услугите, по-строги мерки при кражби на вода

Министерството на регионалното развитие публикува за обществено обсъждане наредба, с която се променя начинът за отчитане и плащане на ВиК услугите. В наредбата се предвиждат и по-строги мерки при кражби на вода. Водата, използвана за общи нужди..

публикувано на 22.09.18 в 13:37

Ден на отворените врати в Националния военноисторически музей

Националният военноисторически музей отбелязва 110-годишнината от Независимостта на България с ден на отворени врати. Освен постоянната експозиция на музея, посетителите днес ще се докоснат и до отличия, документи и снимки, предоставени от..

публикувано на 22.09.18 в 13:18

Р. Радев: Независимостта ни е пример как с воля и единство народът ни може да бъде господар на съдбата си

В адрес по повод тържественото отбелязване във Велико Търново на 110 години от обявяването на независимостта на България президентът Румен Радев подчертава, че това "е нагледен пример как с воля, единство и решителност нашият народ може да бъде..

публикувано на 22.09.18 в 13:03

София се включи в иницативата "Ден без автомобили"

Традиционната за Европа инициатива "Ден без автомобили" спря достъпа на автомобили до центъра на София.   До 17 часа центърът на София ще бъде затворен за влизане на автомобили в обхвата на синята зона за паркиране. Гражданите и посетителите на града..

обновено на 22.09.18 в 12:04

Валери Колев: Зависимостта от Османската империя е спирала нормалното развитие на страната

Актът на обявяването на независимостта на България е необходим, защото  30 години след Освобождението България все още е била зависима от Османската империя, поради което българското общество се е усещало изключително зле. Между големи български..

публикувано на 22.09.18 в 11:54

Много българи се отправиха към Северна Гърция за почивните дни

Поредната вълна български туристи, които избраха да прекарат празничните дни на море в южната ни съседка, пристигат в Северна Гърция от вчера след обяд. Времето все още е подходящо за плаж, а хотелиерите свалиха цените над 50%.Отново предпочитани са..

публикувано на 22.09.18 в 10:55

Българи и кипърци честват заедно Деня на Независимостта с голям празничен концерт тази вечер

Тържественото честване под наслов „110 години Независима България” ще събере заедно наши сънародници и кипърски приятели на страната ни в църковен храм в Никозия. Празникът ще започне с откриването на фотоизложбата „Зов за обич” на българската..

публикувано на 22.09.18 в 10:52

Столичният зоопарк отбелязва Международния ден на носорога

Столичният зоопарк отбелязва Международния ден на носорога с информационна кампания, игри и изненади за своите посетители. Световните чествания имат за цел да привлекат вниманието на обществото към заплахите, които застрашават животните...

публикувано на 22.09.18 в 10:34

In Memoriam

В петък, 21 септември 2018 г. на 64 години в дома си почина нашият скъп колега Георги Василски. Болестта дълго време не успяваше да го сломи физически, но все пак успя да ни го отнеме и да изпрати завинаги веселата му душа в небесните селения. Съдбата..

обновено на 22.09.18 в 10:17

Акценти от чуждестранния печат

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп няма да успее да обедини света около политиката си спрямо Иран, пише Том Роуган в материал за вестник „Washington Examiner“. Най-близките съюзници на Америка с интереси в Иран - британците,..

публикувано на 22.09.18 в 10:17

Кипърски риболовен кораб бе задържан в петък от турския флот край северозападния бряг на Кипър

Риболовният кораб с кипърски флаг е собственост на кипърски бизнесмен, а екипажът му е от граждани на Египет. Той е плавал в международни води в северозападната част на острова, в близост до нос Кормакитис, който се намира в окупираните територии...

публикувано на 22.09.18 в 09:20

Фестивал на хвърчилата край Шабла

Осмото издание на Фестивала на хвърчилата ще се проведе днес южно от фара на нос Шабла в местността „Малкото море“. Фестивалът е посветен на хората и птиците от Приморска Добруджа и е организиран от Община Шабла и Зеления образователен център в..

публикувано на 22.09.18 в 09:18