Японската телевизия издаде фалшиво предупреждение за изстреляна от Северна Корея ракета

Японската държавна телевзия Ен Ейч Кей издаде фалшива тревога за изстреляна от Северна Корея ракета, съобщи Ройтерс. Новината беше коригирана в рамките на няколко минути, но все още не е ясно как се е стигнало до отправянето на фалшивото предупреждение...

публикувано на 16.01.18 в 14:38
Дани Колева, Ралица Мухарска, водещата Цвета Николова, проф. Красимира Даскалова и Васил Василев

Истанбулската конвенция – особености на прочита

Последните две-три седмици темата за Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция, не слиза от общественото внимание. Години наред, всеки път когато в „Познати и..

публикувано на 16.01.18 в 14:07
Валери Найденов

Валери Найденов: Понятието "социален пол“ променя много неща в най-различни правни кодекси

Понятието "социален пол“ променя много неща в най-различни правни кодекси, включително в семейния и в същото време не е юридически определено. Това каза в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" журналистът Валери Найденов : Води се..

публикувано на 16.01.18 в 14:02

Увеличават се случаите на заболели от хепатит А ученици в троянското село Черни Осъм

Увеличават се случаите на заболели от хепатит А ученици от средно училище „Васил Левски“ в троянското село Черни Осъм. Засега няма опасност от епидемия, уверяват здравни специалисти.  Първият регистриран случай  в село Черни Осъм е от края на..

публикувано на 16.01.18 в 13:55

Етичната комисия на съдиите във ВСС ще обсъди казуса с бургаските журналисти, глобени заради статии за Перата

На днешното си заседание Етичната комисия към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще обсъди писмото на  журналисти от два бургаски сайта, глобени от съдията от Районния съд в Бургас Калин Кунчев заради квалификации в заглавията на публикации,..

публикувано на 16.01.18 в 13:51
Борислав Цеков

Борислав Цеков: Домашното насилие е центърът на Истанбулската конвенция, но покрай него се въвежда и джендър идеологията

Домашното насилие е центърът на Истанбулската конвенция, но наистина покрай него и чрез него се въвеждат понятия като джендър, които от една страна са неясно използвани като систематика в конвенцията, а от друга страна са изключително спорни и..

публикувано на 16.01.18 в 13:20
Михайлина Павлова, Николета Даскалова и Борислав Кръстев в студиото на

Между стрелбите от всякакъв вид или кои са важните новини…

Как медиите се справят с дневния ред на обществото? И кои са новините, които остават встрани от нашето внимание? Защо разговорът по важните теми или не се случва, или не се довежда докрай? Когато издателите започнат да се вълнуват за журналистите или нужна..

публикувано на 16.01.18 в 12:55

Забелязано в София

Има една публична група във Фейсбук, която се нарича „Забелязано в София“ . Създателите й пишат за нея: Показвайте всякакви небивалици, забелязани из нашата мила столица. Групата си има правила между които: В "Забелязано в София" се качват снимки и видеа..

публикувано на 16.01.18 в 12:28

За термина "gender" и социалните измерения на пола

След като правителството прие проект за решение да предложи на Народното събрание за ратифициране на "Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие" по известна като Истанбулската конвенция, различното..

публикувано на 16.01.18 в 12:10
Плажът на Шабла

Какво застрашава северното ни Черноморие

Ще бъде ли презастроено крайбрежието на Шабла, ако се реализира предложеният Общ устройствен план на града, и защо темата е не по-малко важна от тази за Пирин – за това в „Нашият ден“ говорим с Вера Стаевска, председател на УС на Сдружението за..

публикувано на 16.01.18 в 11:50
Вени Марковски

Вени Марковски: Има 8 начина да разпознаете фалшива новина в интернет

Фалшивите новини са големият проблем, пред който сме изправени в последните години и създаването на тази експертна група всъщност цели намиране на решение на този проблем. Това каза за предаването „Хоризонт до обед“ експертът Вени Марковски по..

публикувано на 16.01.18 в 11:33

Папа Франциск ще отслужи в столицата на Чили литургия

Папа Франциск, който е на обиколка в Латинска Америка, ще отслужи в столицата на Чили – Сантяго, литургия, на която се очаква да присъстват около 50 000 души. Асошиейтед прес отбелязва, че в Чили са възможни протести, заради решението на папата да..

публикувано на 16.01.18 в 11:21
Мирана и Веселин Илиеви

Как семейството химици Илиеви от Плевен избират пчеларството за свое любимо занимание

Пчеларството е интелигентно занимание, а светът не може без пчелите. Три поколения плевенчани: инженерите–химици Мирана и Веселин Илиеви, синът им Константин и внучката Мирела искрено вярват в това. Подобно на пчелния кошер, в семейството всеки има точно..

публикувано на 16.01.18 в 11:05

Експерти: Интернет ви наблюдава

В момента, в който включите рутера си, вие ставате създатели на огромно море от данни, които стават част от по-големия океан от данни, изучавани от специализираните фирми. Това каза в предаването "Хоризонт до обед"  Димитър Шалварджиев , чиято фирма пише..

публикувано на 16.01.18 в 11:00

Няма нито един желаещ за медицински управител на общинската болница в Дупница

Нито една кандидатура не е постъпила за участие в конкурса за избор на медицински управител на общинската болница в Дупница. Срокът за участие изтече вчера. На заседание следващата седмица Общинският съвет ще търси решение на проблема. Така..

публикувано на 16.01.18 в 10:55

Концесия за добив на кварцов пясък на път да заличи идилията в Нови хан

Предстоят ли протести в Нови Хан заради кариерата "Побит Камък" в лесопарк Побит камък? В района се е добивал кварцов пясък още  от 80-те години на миналия век. След това добивът е бил спрян, а районът – изцяло залесен заради опасност от свлачища...

публикувано на 16.01.18 в 10:54

Над 2800 водоплаващи птици от 19 вида бяха регистрирани при преброяването в Източните Родопи

Над 2800 водоплаващи птици от 19 вида бяха регистрирани на традиционното среднозимно преброяване в Източните Родопи. То се извърши във водоемите по долината на река Арда с участието на доброволци на Българското дружество за защита на птиците,..

публикувано на 16.01.18 в 10:45

Религиозната пропаганда в Русия тласка хората към свръхестественото, сочи проучване на "Левада"

През последното десетилетие хората в Русия са започнали по-силно да вярват, че има живот след смъртта и че "умрелите роднини могат да влияят върху живите", представя "Комерсант" изводи от проучване на центъра "Левада", цитирани от БТА. Като цяло..

публикувано на 16.01.18 в 10:41
Горна Оряховица

Близо 30 милиона лева е бюджетът на Община Горна Оряховица за тази година

Населените места в община Горна Оряховица през тази година ще имат видеонаблюдение. Мерките за повишаване на сигурността са част от капиталовата програма на железничарската община, в която са заложени общо 40 обекта. За тази година са предвидени..

публикувано на 16.01.18 в 10:39

Започва санирането на три жилищни блока в Крумовград по Националната програма за енергийна ефективност

Три жилищни блока в Крумовград ще бъдат санирани по Националната програма за енергийна ефективност. Строително-монтажните дейности започват днес, а проектната им стойност е близо 1 милион и 200 хиляди лева. 85 на сто от средствата са европейско..

публикувано на 16.01.18 в 10:34