В София беше отслужена панихида в памет на загиналите войници в мирно време

Панихида в памет на загиналите войници в мирно време беше отслужена при мемориалната им плоча в София. Близките на войниците, загубили живота си в служба на Родината, макар и не на война, изразиха удовлетворение, че те не са забравени.  Юлия..

обновено на 21.10.17 в 13:30

Напрежение в бежански лагер на остров Лесбос

Напрежение възникна в бежанския лагер "Мория", разположен на остров Лесбос. Съобщава се за сблъсъци между мигрантите, както и за запалени палатки. Местните власти настояват за извънредно заседание на парламента. Напрежението в лагера "Мория" на остров..

публикувано на 21.10.17 в 13:05

Комитетът на регионите пита онлайн гражданите по места как си представят бъдещето на Европа

Eвропейският комитет на регионите разработва инициативата „Размисъл за Европа“, която предвижда да бъде чуто мнението на гражданите за това как те си представят бъдещето на Европа. Данните от проучването ще бъдат използвани за изготвянето  през..

публикувано на 21.10.17 в 12:11

Мотошествие и протести затрудняват движението в София

Мотошествие и протести затрудняват движението в София. Около 1000 мотористи се включиха в официалното закриване на мотосезона в София. Сборният пункт беше площадът пред храм-паметника "Св. Ал. Невски", а крайната точка - зала "Арена Армеец". Тази година..

обновено на 21.10.17 в 12:09

Движението в центъра на София се променя заради футболната среща между "Левски" и ЦСКА

Движението в центъра на София се променя заради футболната среща между "Левски" и ЦСКА на Националния  стадион "Васил Левски".   Забранява се паркирането на автомобили от 8 до 18 ч. на моста пред Националния стадион и на ул. "Ген. Гурко" между бул...

публикувано на 21.10.17 в 11:27

Анхедонията се поражда при вътрешнопсихичен конфликт

В "Контрасти" тази седмица разгледахме едно особено състояние, познато като aнхедония. Терминът означава буквално „без удоволствие“. Кога хората спират изпитват удоволствие от живота, какво „убива“ удоволствието и как човек може да си върне способността за..

публикувано на 21.10.17 в 11:15

Жители на столичния квартал "Витоша" се събират на протест

Жители на столичния квартал "Витоша" се събират  на протест срещу построяването на нова, 17-етажна сграда в района. Те са недоволни и от липсата на  тротоари, интензивния  трафик и замърсяването.  Протестиращите вече  обявиха, че ще излязат на..

публикувано на 21.10.17 в 11:04
Привърженици на независимостта на Каталуния на демонстрация в Барселона

К. Табакова: И Мадрид, и Барселона трябва да търсят компромис

Пътят за решаване на кризата между Мадрид и Барселона е компромис и от двете страни. Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“  проф. д-р Красимира Табакова от Историческия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“,..

публикувано на 21.10.17 в 10:43

Изграждането на пречиствателната станция за отпадни води във Видин ще продължи с нов изпълнител

Изграждането на пречиствателната станция за отпадни води във Видин ще продължи с нов изпълнител.  Строителството започна през 2013 година, като е изпълнена една трета от работата. За да продължат строителните дейности беше подписан договор за..

публикувано на 21.10.17 в 10:23
Река замърсяване

2 хиляди лева глоба трябва да плати община Сапарева баня, заради замърсяване с отпадни води

2 хиляди лева глоба трябва да плати община Сапарева баня, заради замърсяване с отпадни води в река Вария, постанови районният съд в Дупница. Нарушението е констатирано от инспектори край село Ресилово.  Проверката от екип на РИОСВ  в Ресилово на място е..

публикувано на 21.10.17 в 10:21

Акценти от чуждестранния печат

Военните възможности на НАТО може да не са достатъчни за спиране на евентуална руска агресия към източния му фланг, пише германското списание " Шпигел ", позовавайки се на поверителен доклад на алианса. "Способностите на НАТО за оказване на логистична..

публикувано на 21.10.17 в 10:15

Шпионски документи от времето на Студената война бяха публикувани в Литва

Шпионски документи от времето на Студената война, писани на ръка от литовци, шпионирали за СССР, бяха публикувани от финансиран от държавата изследователски институт, предаде АП.  Документите, писани от обикновени граждани ,разкриват интересни..

публикувано на 21.10.17 в 10:13

Новият храм "Св.Димитър" ще бъде осветен в кюстендилското село Згурово

Новият храм "Св.Димитър" ще бъде осветен в кюстендилското село Згурово.  Строежът на църквата е продължил 12 години с пари от дарения и доброволен труд на местните хора. Месесеци наред от селото, което според последното преброяване е със 73-ма..

публикувано на 21.10.17 в 09:43

Силвана ДеБоно: Убитата малтийска журналистка разследваше на "Панамските досиета"

Международната общност трябва да окаже натиск, за да бъде разкрита истината за убийството на малтийската журналистка Дафне Галиция . Това заяви в интервю за "Хоризонт" Силвана ДеБоно , която е главен редактор в малтийското радио РТК и представител на..

публикувано на 21.10.17 в 09:33

Компютрите в училищата в област Добрич ще разполагат с приложение за хора с далтонизъм

Компютрите в училищата и детските градини в област Добрич ще разполагат с приложение за хора с далтонизъм.  Изобретателите са дарили ключа за активирането му на областния управител Красимир Кирилов . Област Добрич е третата в страната, която ще..

публикувано на 21.10.17 в 09:26

Ученици от по-малките населени места в община Русе са лишени от правото на безплатни карти за градския транспорт

Над 600 ученици от по-малките населени места в община Русе са лишени от правото на безплатни карти за градския транспорт.  Родителите са готови на протест, а от общинската администрация вече са изпратили писмо до Министерството на образованието по този..

публикувано на 21.10.17 в 09:19

Планински маратон стартира в Сливен

Планински маратон „Хайдушки пътеки“ стартира днес в Сливен от символа на града „Стария бряст.“  „Стария бряст.“ В него ще се включат едни от най-изявените бегачи по планинско бягане в България. Маратонът е класически - 42 км. и 21 км. за..

публикувано на 21.10.17 в 08:35

В Смолян и Кърджали се отбелязват 105 години от Освобождението на Родопите

В Смолян се отбелязват 105 години от Освобождението на Родопите. Честванията започват тази сутрин на връх Средногорец и пред паметника на полк. Владимир Серафимов в областния град. Редица събития съпътстват празничния ден, в театъра е организирано..

публикувано на 21.10.17 в 08:25

Франк Мак Намара: Бежанска криза в Европа няма

Бежанска криза в Европа няма, въпреки че част от държавите - членки не спазват квотния принцип за разпределение, заяви в интервю за "Хоризонт" Франк Мак Намара от Европейския политически център.   Макар че популистката вълна в Европа все още е..

публикувано на 21.10.17 в 08:20

Ракети са паднали в район на Кабул

Групировката "Ислямска държава" пое отговорността за нападението на джамия в Кабул снощи, където загинаха 40 души, предаде ДПА. В  изявлението се казва, че нападателят е носел колан с експлозиви. При атака в джамия в западната провинция Гор са загинали..

публикувано на 21.10.17 в 08:15