Люсиена Крумова (вляво) и Румяна Йохнева в студито на програма „Христо Ботев“

Сугестопедията е висш пилотаж в образованието

Свободата е в основата на методологията сугестопедия (от „suggest“ – предлагам), създадена от проф. д-р Георги Лозанов през 60-те години на ХХ век. Днес тази наука по ирония на съдбата „се завръща“ в родината си, след като десетилетия успешно се прилага на..

публикувано на 16.11.17 в 14:20

Кметът на Симитли: В рудник "Ораново" се извършват незаконни дейности

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов обяви, че в рудник „Ораново“, който се намира в землището на едноименния квартал в града, се извършват незаконни дейности и това поставя в риск живота и здравето на хората от квартала, а и на работещите в..

публикувано на 16.11.17 в 14:15

Генерал-майор Михаил Попов: Сухопътните войски функционират на ръба на възможностите си

Сухопътните войски функционират на ръба на възможностите си. Това заяви командирът на този род войски генерал-майор Михаил Попов на тържеството за предстоящия на 19-и ноември празник на Сухопътните войски. Генералът поиска адекватно финансиране и..

публикувано на 16.11.17 в 14:14
Проф. Иво Кременски

Какво знаем и не знаем за албинизма

Албинизмът представлява генетично определен синдром, при който синтезът на основния пигмент на кожата - меланин, е нарушен. Най-много албиноси се раждат в Африка, предимно в Танзания - в тази страна едно на всеки 20 000 новородени бебета е с прозрачно..

обновено на 16.11.17 в 14:10

Шест пожарни коли стреснаха пътници на метрото около станция "Надежда"

На метростанция „Надежда“ днес беше проведено рутинно занятие на Втора районна служба по пожарна безопасност. Екипите на шест пожарни коли проведоха тренировка от 10 до 12 часа, докато пътници минаваха и се питаха дали не е възникнал огнен инцидент...

публикувано на 16.11.17 в 13:50

Дълга съдебна сага срещу бившите директори на "Мини Марица-изток"

Само на първа инстанция е приключило досега делото в Стара Загора срещу бившите ръководители на "Мини Марица-изток“ ЕАД. Едва преди дни съдията написа мотивите към присъдата срещу бившия изпълнителен директор на "Мини Марица-изток“ инженер Иван Марков..

публикувано на 16.11.17 в 13:45

Още за идеята задължителната предучилищна подготовка да започва от 4-годишна възраст

Една от най-обсъжданите идеи, свързана с образованието у нас -  предучилищната подготовка да стане задължителна от 4-годишна възраст на децата, за което настояваха депутати от ГЕРБ още от първото правителство на Бойко Борисов, поставя отново на дневен..

обновено на 16.11.17 в 13:37

Лозан Панов: Последният евродоклад за съдебната реформа е политически

Политически нарече последния евродоклад за съдебната реформа председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов .  Според него последното му издание е стъпка за премахването на евронаблюдението: Този доклад е по-скоро политически, отколкото..

обновено на 16.11.17 в 13:24

Приемната майка, оставила 5-годишно дете да измръзне, ще бъде дадена под съд

Приемната майка от павликенското село Долна Липница, която остави детето, за което се грижи, да измръзне, ще бъде дадена под съд. Районният прокурор на Павликени Атанас Филипов е внесъл в съда предложение приемната майка да бъде съдена по..

публикувано на 16.11.17 в 13:21
Емил Михов (вляво) и Милен Василев

Милен Василев – габровският ентусиаст, който изучава историята на града си

Героят на рубриката „Човекът“ се казва Милен Василев, по професия музикант. Той и приятелите му Красимира Христова и Емил Михов вече създадоха първия си документален филм за един от големите габровски предприемачи – Иван Хаджиберов. Тримата приятели от..

публикувано на 16.11.17 в 12:55

Поетът и политикът Петко Славейков и неговият духовен свят

За Петко Рачов Славейков сякаш всичко е казано и всичко е написано. Български поет, публицист, фолклорист и борец за църковно-културни свободи на народа ни. Един от водачите на Либералната партия след Освобождението, председател на Народното събрание..

публикувано на 16.11.17 в 12:45

Доволството да имитираш

Вчера по това време, слушателите на програма „Христо Ботев” бяха едни от първите запознати с подробностите в 17-ия доклад на ЕК за напредъка на страната ни в областта на правосъдието, вътрешните работи и борбата с корупцията. Там се казва, че и да има..

публикувано на 16.11.17 в 12:35

За четвърти път френските профсъюзи излизат на протест срещу трудовата реформа на Макрон

За четвърти път френските профсъюзи излизат на улицата срещу трудовата реформа на президента Еманюел Макрон. Протестът обаче се очаква в незначителни мащаби. Той е движен само от две профсъюзни организации, подкрепяни от няколко младежки движения...

публикувано на 16.11.17 в 12:34
Мотив от писана ракла от Панагюрище

Радиоенциклопедия „Пазители на старината”: Етнографи - визионери

Да се събере и запази всичко, що е оцеляло от старинско време досега и което представлява националните черти и особености на народния бит - ето основната задача на етнографията - това пише Димитър Маринов, оставил ни може би най-богатите етнографски..

публикувано на 16.11.17 в 12:15

В Гърция е обявен национален траур в памет на 15-те жертви от наводненията

Всички сили на пожарната, гражданска защита и спасителните екипи са в пълна готовност да реагират при необходимост в различни части на Гърция. Ураганът "Евридика" се придвижва към Северна Гърция и островите. Вали дъжд в цялата страна, духа силен вятър...

публикувано на 16.11.17 в 12:13

Служителите на затворите излязоха на протест

Служителите от Централния софийски затвор протестираха пред сградата на затвора срещу недостига на средствата за системата в бюджета за догодина. От Министерството на правосъдието определиха исканията на надзирателите и служителите от Съдебна охрана..

обновено на 16.11.17 в 12:01

Кметът на Симитли: В рудник "Ораново" се извършват незаконни дейности

В рудник "Ораново" се извършват незаконни дейности, твърди кметът на община Симитли Апостол Апостолов . Според него те застрашават не само миньорите, но и живеещите наоколо заради огромните свлачищни процеси.  Д нес кметът даде пресконференция след..

публикувано на 16.11.17 в 11:50

Център "Малки чудеса" ще предлага специализирана и дългосрочна грижа за недоносените деца

Те са едни герои - уникални деца, които дават сила дори на родителите. Те имат потенциал и са бъдещето, трябва да се грижим добре за тях. Думите са на Нина Николова , председател на фондация "Нашите недоносени деца", която гостува в ефира на предаването..

публикувано на 16.11.17 в 11:46

СЗО: Българите дават все повече лични средства за здравеопазване

Българите дават все повече лични средства за здравеопазване, а преждевременната смъртност в България се увеличава. Това са част от изводите в доклада на Световната здравна организация за страната ни.  Документът беше представен в Министерството..

публикувано на 16.11.17 в 11:39

Такса смет ще е по-малка, ако работим за намаляване на отпадъците

Решихме да направим така, че битовият отпадък да бъде колкото се може по-малко – извеждайки отпадъците, които могат да се събират разделно. Установихме също, че това става трудно в контейнери на определени места в кварталите на града и че най-добре..

публикувано на 16.11.17 в 11:14