Монументът "Бузлуджа" може да бъде реставриран с евросредства

Монументът "Бузлуджа" е сред 12-те полуфиналисти, излъчени от европейската неправителствена организация " Европа Ностра " като обекти, за чието спасяване може да бъде оказано съдействие. За това съобщиха днес в Стара Загора областният управител..

публикувано на 17.01.18 в 15:42

Радиоецинклопедия „Култови сгради на София”: Сградата на БНБ – история и легенди

Кога се полагат основите на националната институция БНБ, играеща ключова роля в стопанската история на България? Сградата на БНБ – архитектурното бижу на София. Охрана на пет нива пази държавния ни резерв. Общественият трезор крие безценни реликви, между..

публикувано на 18.01.18 в 10:25

Служители на летището в Бургас и гранични полицаи сред първите разпитани по делото "Сарафово"

Служители на летището в Бургас и гранични полицаи бяха сред първите, разпитани по делото за атентата на 18 юли 2012 година, при който загинаха петима израелски туристи и българският шофьор на автобуса им Мустафа Кьосов. След близо година и половина..

обновено на 17.01.18 в 15:07

Бургазлии излязоха на протест срещу системното замърсяване на въздуха в града

В Бургас близо 50 души с маски и плакати протестират пред сградата на Общината срещу замърсяването на въздуха. Декларация с исканията си протестиращите внесоха в Комисията по екология към Общинския съвет. Хората твърдят, че не вярват на официалните..

обновено на 17.01.18 в 15:00
Стойчо Стойчев

Стойчо Стойчев: Купеният вот има мащабите на пандемия

Най-сериозно от купуването на гласове на избори от 2013-а година насам са областите Благоевград, Монтана, Хасково и Добрич - това става ясно от изследване на политолога Стойчо Стойчев , което ще бъде представено в Софийския университет "Св. Климент..

публикувано на 17.01.18 в 14:54

Има начини за справяне с хиперкинетичния синдром при децата

Националната асоциация на ресурсните учители, чрез Национален институт за образование и приобщаващи практики организира обучение на тема: „Техники за работа с деца и ученици с хиперактивност и дефицит на вниманието“. Лектор е доц. Жана Атанасова от..

публикувано на 17.01.18 в 14:42

Гръцките фермери обмислят затваряне на границата, предупредиха българските превозвачи

Гръцките фермери са информирали български превозвачи за възможността в дните след понеделник да затворят границата с България. Гръцките фермери протестират срещу икономическите мерки на правителството в Атина . Засега демонстрациите са само пред държавните..

публикувано на 17.01.18 в 14:25
Стефан Илиев

Почина актьорът Стефан Илиев

На 82-годишна възраст почина актьорът Стефан Илиев . Започва кариерата си в Габровския театър, работи в театрите в Плевен и Перник, както и в театър "София" и в столичния "Малък градски театър зад канала". Познат е и от филмите: "Пленено ято”, "Между..

публикувано на 17.01.18 в 14:24
Цветанка Гинева в студиото на

Промени в пенсионното осигуряване или къде е справедливостта

Едно е сигурно, илюзия е приличният живот на българина след пенсиониране. Поне за сега. Промени има, те са позитивни, но за съжаление всичко ще се случи много бавно. Поне в нашите измерения. Остават надеждите ни за следващите поколения. Това стана ясно от..

публикувано на 17.01.18 в 14:20

Расте броят на хората, които викат линейка, без да са в тежко състояние

Близо 7000 повиквания са подадени в софийската спешна помощ от началото на месеца. В последните дни расте броят на обажданията от хора, които не са в тежко състояние, но това създава проблеми на спешните екипи. Последният случай на извикана линейка за лек..

публикувано на 17.01.18 в 14:20

Тръмп е в отлично здраве, няма когнитивни нарушения, заяви лекарят на Белия дом

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е в отлично здраве, без никакви признаци на когнитивни нарушения и се очаква да остане здрав до края на мандата си, но за него би било полезно да мине на диета с по-малко мазнини и да прави физически упражнения, заяви..

обновено на 17.01.18 в 13:34

Занаятът на ковача е символ на дома и огнището, казва майстор-занаятчията Атанас Пеев

Дойде ли Атанасовден и зимата си отива! – това казвали старите българи, които отбелязвали празника на Св. Атанас ий Велики на 31 януари, по стар стил. В наши дни денят за прослава на православния светец е на 18 януари. Първият месец от годината..

публикувано на 17.01.18 в 13:31

Как политизирахме Витоша

И днес софийските общинари от всякакъв ранг твърдят, че въпросите с достъпа и възможностите за туризъм и отдих на Витоша се политизират. Естествено, щом става въпрос за пари. Другите изречения, че планината е на всички, че е белият дроб над ръждива София и..

публикувано на 17.01.18 в 12:29

Какви са рисковете от "вълшебните хапчета" за бързо отслабване

Празниците отминаха, но от богатите трапези ни останаха излишните килограми. Спортът и правилното хранене са най-здравословните начини за отслабване. Вълшебните хапчета за бързо отслабване без диети носят и своите рискове, като например повишаване на..

публикувано на 17.01.18 в 11:51

Обилен снеговалеж причини хаос в транспорта в Северна Ирландия и Шотландия

Във Великобритания стотици шофьори прекараха нощта в автомобилите си поради невъзможност да се движат в падналия на места обилен сняг. Най-сериозно пострадаха Северна Ирландия и Шотландия, където настъпи хаос в обществения транспорт, а много училища ще..

публикувано на 17.01.18 в 11:24

Красимир Стоев: Без човешки фактор прогнозата за времето не може да стане

За прогнозата за времето се използват данни от европейски суперкомпютри, каза за предаването „Хоризонт до обед“ синоптикът Красимир Стоев от Института по метеорология на БАН. Необходимо условие са компютрите, но не са достатъчно. За последните..

публикувано на 17.01.18 в 11:18

Протестиращи пред НС искат оставката на правителството

14 души се събраха пред парламента, за да поискат оставката на правителството в деня, в който БСП внася първия си вот на недоверие на тема корупция. За присъстващите на митинга - предимно пенсионери, основният проблем се оказаха ниските пенсии и лошото..

публикувано на 17.01.18 в 11:08

Сестрите от Свищов, заключени с години в дома им, не са освидетелствани за психиатрични проблеми

Двете сестри от Свищов, които от 6 години не са напускали дома си и са били изолирани от околния свят, не са освидетелствани за психиатрични проблеми и не са получавали социални помощи. Сестрите Анжела и Стефка са на 43 и 42 години. Полицията и..

публикувано на 17.01.18 в 11:03

Емилия Казълова: Всички акушерки се чувстват обидени

Всички акушерки се чувстват обидени, особено тези, които работят в по-малките градове. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ Емилия Казълова , председател на Алианса на акушерките, преди дискусионния форум на тема „Акушерката – подценената..

публикувано на 17.01.18 в 10:58
Преминаване на Дунава при Зимница, Николай Дмитриев-Оренбургски

Радиоенциклопедия „Пътят към българското възкресение 1877-1878”: Дунавската армия в настъпление

Темата е представена с участието на академик Константин Косев, проф. Андрей Пантев, проф. Пламен Митев, д-р Димитър Христов, проф. Стефан Дойнов, д-р Надежда Петрова, с гласове от Златния фонд на Българското национално радио. Ще бъде коментирано..

публикувано на 17.01.18 в 10:15