Аруп Банерджи

Аруп Банерджи, Световната банка: 42% от 15-годишните българи са функционално неграмотни

Европейският съюз през последните 30 години е регионът в света, който регистрира най-голям икономически ръст, каза Аруп Банерджи от Световната банка по време на Пловдивския икономически форум. За България икономическият ръст е около средния за ЕС...

публикувано на 22.06.18 в 10:33

Граждани внасят в НС над 50 хил. подписа срещу добива на кожи от животни

Днес в деловодството на Народното събрание ще бъде внесена подписка от граждани с предложение за промяна на Закона за ветеринарномедицинската дейност, където да бъде посочено, че не се допуска отглеждането, умъртвяването и търговията на животни с цел..

публикувано на 22.06.18 в 10:15

Преглед на чуждестранния печат

Темата за миграцията днес е водеща за пресата в Централна Европа. Пражкият вестник  "Хосподаржске новини"  се фокусира върху решението на премиера на Чехия Андрей Бабиш да свика Съвет за национална сигурност, на който да се реши как да се..

публикувано на 22.06.18 в 10:07

Близо 15 часа вече Кипър се бори с огромен пожар

Близо 15 часа вече Кипър се бори с огромен пожар в северозападната част на острова. Късно през нощта страната поиска помощ от съседния Израел.  След много тежка нощ тази сутрин мощни сили на пожарната, полицията, гражданска отбрана и Националната..

публикувано на 22.06.18 в 09:50
Арман Бабикян

Арман Бабикян: Майките няма да се успокоят въпреки оставката на зам.-министър Димитрова

Политическият пиар и анализатор Арман Бабикян определи в предаването „Преди всички“ законодателното предложение на омбудсмана и на майките на деца с увреждания като справедливо . Той коментира реакцията на властта: „Разбрахме, че веднага са..

публикувано на 22.06.18 в 09:19

С възстановка на свещени тракийски ритуали ще отбележат Еньовден в Родопите

Легендарното светилище на Орфей край село Татул и праисторическият скален комплекс Харман Кая в Родопите ще се превърнат в сцена на свещени тракийски ритуали, с чиито възстановки ще бъде отпразнуван Еньовден. На 24 юни, когато отбелязваме един от..

публикувано на 22.06.18 в 09:15

Проливен дъжд наводни къщи в монтанското село Ерден

Десетина къщи са наводнени снощи в монтанското село Ерден след проливен дъжд и преливане на отводнителни канали. Днес се очаква да започне отводняване и отстраняване на щетите.  Около сто литра на квадратен метър е количеството на валежите, паднали за..

публикувано на 22.06.18 в 09:08

Доц. Жанет Мазгалова: Законът за трансплантации трябва да се актуализира, за да има повече донорски ситуации

"Законът за трансплантации и наредбите към него трябва да се актуализират, за да има повече донорски ситуации". Това каза в интервю за "Хоризонт" и предаването „Преди всички“ доц. Жанет Мазгалова - медицински директор на една от най-големите тъканни..

публикувано на 22.06.18 в 08:48

Адв. Десислава Кръстева: Очакваме увеличение на делата за незащитени лични данни

Очакваме увеличение на делата и жалбите от хора, които смятат, че не са им опазени личните данни, заяви в предаването „Преди всички“ адв. Десислава Кръстева. Днес Висшият адвокатски съвет организира международна конференция „Предизвикателствата..

публикувано на 22.06.18 в 08:32

Изпращат 36-ия контингент на Българската армия за мисията на НАТО в Афганистан

В Плевен с тържествен ритуал ще изпратят 36-ия контингент на Българската армия за участие в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа". Национален командир на контингента е полковник Веселин Василев.  Контингентът е в състав от 160..

публикувано на 22.06.18 в 08:24

Преглед на печата

"Хиляди изгоряха със самолетни билети за едно евро", съобщава "Труд" . Сайт събира данни за банкови карти с фалшива оферта от името на нискобюджетната "Уизеър". От компанията са обявили, че нямат нищо общо с рекламата.  "Стандарт" също информира за..

публикувано на 22.06.18 в 07:10

Сирийски войник е загинал при въздушен удар на водената от САЩ антиджихадистка коалиция

Най-малко един войник от сирийската армия е загинал снощи и седем са били ранени при удар в централната част на Сирия на международната антиджихадистка коалиция, ръководена от Съединените щати. Това обяви Сирийският център за наблюдение на човешките права,..

публикувано на 22.06.18 в 04:02

Социален проект в Гоце Делчев ще осигури нови работни места

Ново социално предприятие в Гоце Делчев ще осигури работа и обучение на 14 безработни хора. Те ще се грижат 1 година за около 40 декара паркови алеи и зелени пространства около обществени сгради. Всички наети ще бъдат обучени по специалността "Озеленяване и..

публикувано на 22.06.18 в 02:58

Земетресение с магнитуд 6,1 е регистрирано в островната държава Вануату

Земетресение с магнитуд 6,1 по Рихтер е регистрирано на островната държава Вануату, намираща се в Тихия океан, съобщават от Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Трусът е станал в 21:13 часа местно време (00:13 часа българско време) на..

публикувано на 22.06.18 в 02:32

БХК: Българите не са добре защитени от ксенофобия

От Българския хелзинкски комитет смятат, че българските граждани не са добре защитени от престъпления на основата на расизма и ксенофобията. Политиците не съзнават колко голям е мащабът на проблема, а и законодателството не обхваща в пълна степен..

публикувано на 21.06.18 в 21:35
Боян Петров на връх Нанга Парбат

Тържествена церемония в памет на Боян Петров се провежда в БАН

Тържествена церемония в памет на Боян Петров - българският алпинист, спелеолог и зоолог, който миналия месец изчезна под връх Шиша Пангма в Хималаите се провежда в Българската академия на науките. На тържествената церемония проф. Николай Спасов,..

обновено на 21.06.18 в 19:52
Мая Манолова

Манолова е готова на оставка в замяна на решаване на проблемите на майките на деца с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова изрази готовност да подаде оставка, ако в замяна бъдат решени проблемите на майките на деца с увреждания. Тя заяви това, след като вчера Националният съвет за интеграция на хора с увреждания отхвърли подготвения от нея..

обновено на 21.06.18 в 19:05

Полицията и жандармерията издирват избягал тази сутрин затворник от Ловешкия затвор

Затворник, излежаващ присъда в Ловеч, избяга по време на работа на външен обект. 48-годишният Борис Иванов е изтърпявал наказание за блудство и кражби в затворническото общежитие в града. Издирването на затворника се извършва в района на Ловеч и в..

обновено на 21.06.18 в 19:02
Д-р Мариана Симеонова

Директорът на Агенцията по трансплантация подаде оставка, пациентски организации настояват да остане на поста

Д-р Мариана Симеонова, директор на Агенцията по трансплантация, е подала заявление за напускане, но днес ѝ предстои още един разговор с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, научи "Хоризонт". От МЗ потвърдиха информацията и уточниха, че към..

обновено на 21.06.18 в 18:24

Служителите на НИМХ прекратяват ефективните си протести, но остават в стачна готовност

Служителите на Националния институт по метеорология и хидрология прекратяват ефективните си протести, но остават в стачна готовност. Това стана ясно след среща на просветния министър Красимир Вълчев с ръководствата на БАН и института...

обновено на 21.06.18 в 18:06