Да сме живи, пък нека сме здрави

В новият, сега работещ се проект за националната сигурност, състоянието на здравеопазването се приема като критично. Наред с една от най-високите в Европа обща и преждевременна смъртност и ниската продължителност на живота се прибавят и липсата на..

публикувано на 20.10.17 в 12:45
Ирит Лилиан

Н.Пр. Ирит Лилиан - изкуството е добро противодействие на радикализма

Седмицата беше силна с присъствие на високи образци на еврейската и израелската култура в София - от писателя Давид Гросман, през американския документален филм за Ангел Вагенщайн, до изумителната израелска певица Ясмин Леви.  Това стана и повод да..

публикувано на 20.10.17 в 12:42
Борис Ячев и Анелия Торошанова.

Борис Ячев: България трябва да намери собствена формула за борба с корупцията

В новия проект за закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (предложението на Министерски съвет) е разширен кръгът на лицата, заемащи висши публични длъжности, и съответно са задължени да подават декларации за..

публикувано на 20.10.17 в 12:27
Сградата на болницата в Ловеч.

Дължимите заплати в Ловешката болница ще бъдат изплатени до края на този месец

Във връзка с финансовата задлъжнялост на редица общински и държавни болници, в телефонна връзка кореспондентът на БНР в Ловеч Пламен Христов коментира състоянието на МБАЛ „Проф. д-р П. Стоянов”. Важна новина за работещите е, че дължимите им заплати ще бъдат..

публикувано на 20.10.17 в 11:58

Синдикатите подкрепят проектобюджета на общественото осигуряване, ако не се намаляват обезщетенията при болест

Синдикатите ще подкрепят проектобюджета на общественото осигуряване само ако се преосмисли намаляването на обезщетението за първите дни от болничните. Това заявиха от КНСБ и КТ "Подкрепа" на среща с представители на индустриалния капитал. Ако държавата..

публикувано на 20.10.17 в 11:41

Турските власти издадоха заповеди за арест на 110 души от издателската група "Кайнак Холдинг"

Турските власти издадоха заповеди за арест на 110 души от компания, на която беше наложен държавен контрол, заради предполагаеми връзки с мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен . Полицейската операция за залавяне на заподозрените, които са мениджъри,..

публикувано на 20.10.17 в 11:28

РИСОВ - Варна решава през декември за инвестиционното предложение за добив на газ в Добруджа

РИОСВ - Варна ще излезе с окончателното си становище по отношение на инвестиционното предложение за проучвания и добив на природен газ в Добруджа, 45 дни след приключването и на последното обществено обсъждане. То е предвидено да се проведе на 28..

публикувано на 20.10.17 в 11:12

Проф. Лиана Апостолова: Случаите на хора, страдащи от Алцхаймер, зачестяват

Над 47 милиона са хората, които страдат от Алцхаймер, болестта, открита преди 111 години, но с основание наричана епидемията на 21 век. Данните за България са за около 50-60 000 души, засегнати от Алцхаймер. Заради все по-високата продължителност..

публикувано на 20.10.17 в 11:10
Николай Ангелов.

Приказка за дървото

Майсторът Николай Николай Ангелов - героят в рубриката „Човекът” на предаването „Нашият ден” е един електротехник по професия, но отдавна не се занимава с това. Той не е  художник, не е скулптор, не е дърворезбар и изобщо не знае с какъв занаят се занимава...

публикувано на 20.10.17 в 10:54

Огнище на инфлуенца в птицеферма в добричкото село Стефаново

Огнище на инфлуенца по птиците е открито в област Добрич. Заболяването е установено в животновъден обект за отглеждане на патици в село Стефаново. Обектът е затворен и всичките 11 000 птици в него ще бъдат умъртвени, съобщиха от Областната дирекция..

публикувано на 20.10.17 в 10:48

Цацаров поиска закриването на сдружение с нестопанска цел, финансирало предизборната кампания на ДОСТ

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска закриването на асоциация "Бату платформ" - Кърджали, сдружение с нестопанска цел, чрез което, според държавното обвинение, незаконно е финансирана предизборната кампания на политическата партия ДОСТ на последните..

публикувано на 20.10.17 в 10:44

Годишните награди за опазване на биоразнообразието 2017 връчи Българската фондация за биоразнообразие

Петра Талева, журналист в програма „Христо Ботев” на БНР, автор и водещ на предаването „А сега накъде?” бе отличена с Грамота за материали, свързани с опазването на природата, в категорията „Най-добър журналистически материал, свързан с опазването на..

публикувано на 20.10.17 в 10:35

Съдът отложи делото срещу отказа на СОС да се проведе референдум заради презастрояването на "Младост"

Административният съд отложи делото срещу отказа на Столичния общински съвет да се проведе референдум заради презастрояването на квартал "Младост" за 8-и декември. Причината за отлагането е събиране на доказателства.   Съдебна експертиза ще трябва..

обновено на 20.10.17 в 10:32

Мустафа Ахмед, председател на ОбС на Хитрино: Искаме да няма хора във фургони през зимата

Ситуацията в Хитрино, където на 10-и декември 2016-а година се взривиха две влакови цистерни, все още е доста сложна. Обществените сгради, които пострадаха от взривения влак  – на общината, на читалището и на младежкия дом не са ремонтирани..

публикувано на 20.10.17 в 10:06

Акценти от чуждестранния печат

Последният развой на събитията около Каталуня е водеща тема за западните издания.   Кризата около независимостта навлиза в непознати води, отбелязва  Индипендънт   с оглед на обявените от испанското правителство намерения. А именно - "да замрази..

публикувано на 20.10.17 в 09:56

Ал. Андреев, ЦИК: От 2018-а започва експерименталното дистанционно електронно гласуване

Днес Държавната агенция "Електронно управление" и Централната избирателна комисия ще представят проекта за дистанционно електронно гласуване, което да се приложи още на изборите през 2019 година, когато гласуваме за евродепутати. До края на..

публикувано на 20.10.17 в 09:40

ГКПП "Дунав мост" при Русе щe бъде затворен от 10.30 до 11.15 часа

От 10.30 до 11.15 часа ще бъде ограничено преминаването през гранчния пункт "Дунав мост" при Русе. Причината е полагане на нова маркировка по пътя Русе - Разград.  От Граничната полиция съобщиха, че при необходимост, времето, през което пунктът ще бъде..

публикувано на 20.10.17 в 09:28

Настъпва кулминацията на традиционните есенни празници в Дряново

В петък и събота е кулминацията на традиционните есенни празници в Дряново. Концерти, изложби, представяне на местни занаятчии  и производители включва програмата за тържествата.  В петък местният общински съвет ще удостои със званието "Почетен гражданин"..

публикувано на 20.10.17 в 08:21

Преглед на печата

"Наредба на Здравната каса за лекарствата удря тежко болни по джоба. Пациенти с редки болести ще доплащат над 500 лева", ако постановлението влезе в сила. Това е установила проверка на вестник Монитор . Изданието обяснява, че става въпрос за изключително..

публикувано на 20.10.17 в 07:50

Бъдещето на кестеновите гори в Югозападна България обсъждат в Благоевград

Бъдещето на кестеновите гори в Югозападна България ще бъде обсъдено на кръгла маса в Благоевград. В рамките на форума ще се обсъдят мерки за подобряване на тяхното здравословно състояние, създаване на условия за възпроизвеждане в старите..

публикувано на 20.10.17 в 07:45