Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново поколение електробус с ултракондензатори и безплатен интернет тръгва експериментално в София

| обновено на 16.05.14 в 17:04
4
Снимка: БГНЕС
Ново поколение електробус, който не използва батерии, а е захранван с ултракондензатори, представи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Новият електробус направи пробна обиколка от храм-паметника "Александър Невски" до Сточна гара. Той ще се движи експериментално по линията на тролей номер 11 и може да изминава до 20 км с едно зареждане. Бусът разполага с безплатен интернет и климатична система и отговаря на нуждите на хората с увреждания.

Електробусът улавя енергия при спиране и я оползотворява, удължавайки пробега. Все още почти непознатата за Европа технология, базирана на ултракондензатори, е тествана в Шанхай в продължение на седем години и е „навъртяла“ над 8 милиона км.

Според производителите, новата технология може да помогне на общините да намалят драстично оперативните разходи, а също и вредните емисии. Технологията може съществено да намали нуждата от традиционните автобуси с дизелово и газово гориво, както и от тролейбусите. Новият електробус притежава автономията и товароносимостта на обикновен градски автобус с дизелово или газово гориво и не ползва контактна мрежа, което му дава пълна свобода на движение. Цената на енергията на километър е близо 10 пъти по-ниска, отколкото при дизеловите автобуси. Значително по-ниски са и разходите за поддръжка.

Йорданка Фандъкова поясни, че електробусът ще се движи пробно, за да могат да се преценят разходите и ползите от него, и допълни, че очаква гражданите да се движат по-комфортно, а замърсяването на околната среда да се намали. Според нея, замърсяването на въздуха е един от основните проблеми на София и една от основната причина е транспортът.

Пускането в експлоатация на първият електробус в столицата е голямо събитие за София, каза кметът Йорданка Фандъкова при представянето на машината.

По думите й Столичната община през последната година е инвестирала близо 200 млн. евро по различни проекти в закупуването на екологично чисти транспортни средства. „20 нови трамвая вече са в София, част от тях се движат по линия номер 1. Десет нови влака отдавна се движат по линиите на метрото. Тролейбусите продължава да идват - до края на годината очакваме още 50 нови тролейбуси и в края на юли очаквам първите 5 нови автобуси от общо 126“, отчете Фандъкова.

Повече за новия електробус чуйте от Илко Иванов - технически директор на дружеството, чиято собственост е превозното средство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още по темата

Електробус вози пробно из София

За първи път в Европа, но в частност София, ще бъде представен електробус от ново поколение.  Превозното средство, което се захранва не от акумулаторни батерии, а от специални ултракондензатори, ще бъде показано от 11:00 часа пред храм-паметника "Св...

публикувано на 16.05.14 в 07:36

Революционен електрически автобус с ултракондензатори тръгва експериментално по тролейбусна линия 11 в столицата от петък

На 16 май, петък, в София официално ще бъде пуснат в движение първият изцяло екологичен автобус с революционна технология. Това съобщи за Радио София кметът Йорданка Фандъкова. Автобусът ще е експериментален и е даден за безвъзмездно ползване на..

публикувано на 13.05.14 в 12:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен..

публикувано на 24.04.24 в 08:11

Нарушено водоснабдяване ще има в ж.к. "Младост" и "Горна баня"

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Свето Преображение“, ж.к. "Младост" 3 и 4 , от Софийска вода предувпреждават, че се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа в района на: бул. „Александър Малинов“, ул. „Филип..

публикувано на 24.04.24 в 07:59
 Д-р Александър Златанов

Коклюш и в Перник – 15-годишно момче, което учи в София

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София . Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. "Детето е под..

публикувано на 23.04.24 в 14:53

Заради нощно миене на "Симеоновско шосе" въвеждат промени в движението

Във връзка с миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от "Софийски околовръстен път" (СОП) до бул. „Д-р Г. М. Димитров“ се въвежда промяна в организацията на движение, съобщават от Столичния инспекторат. От..

публикувано на 23.04.24 в 12:16