Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Дузина филми се състезават за "Златна Афродита", на феста "Любовта е лудост" показват и други 78

| обновено на 20.06.14 в 19:52

Психолози и препатили твърдят, че любовта и лудостта са състояния - близки по усещане и по проявление… Ето че наближава  времето на международният кинофестивал, който непрекъснато напомня: Любовта е лудост.

За разлика от друга година, 22-рото издание ще се проведе не в края на лятото, а в последната седмица на юни (22-28). Мястото поне е традиционното - Варна…

Фестивалната програма предвижда представянето на 90 кинопроизведения, от които 12 – в битка за 4 награди, разказа пред Радио София художественият директор на „Любовта е лудост“ Александър Грозев.

Журито е с председател Нана Джорджадзе - режисьор от Грузия, носителка на "Златна Афродита" от 2000 г. Тя обаче ще си получи статуетката този месец.

В журито са още Костадин Бонев - режисьор от България, Франческо Мартино де Карлес – продуцент от Италия, Катерина Крупенина – актриса от Русия, и Виктория Кочиас – актриса от Румъния.
В панорамната секция ще бъдат показани филми, отличени на най-престижните кинофестивали в света; панорама, посветена на 90-годишнината на "Мосфилм" (с "Гара за двама“ на Елдар Рязанов, "Москва не вярва на сълзи“ на Владимир Меншов, "Калина алена“ на Василий Шукшин, "Робиня на любовта“ на Никита Михалков, премиера на "Белият тигър“ на Карен Шахназаров); шедьоври на италианската филмова класика от 50-те, 60-те и 70-те години на ХХ век с участието на големите София Лорен и Марчело Мастрояни; панорама с екранизации на големи любовни романи на ХХ век ("Лолита" на Стенли Кубрик, "Любовникът" на Жан-Жак Ано, "Презрението" на Жан-Люк Годар по Алберто Моравия, "Жената на френския лейтенант"); акцент върху съвременното немско кино; панорама на наградени китайски филми…

Със специални панорами ще бъде отдадена почит към българските творци (Джоко Росич, Рангел Вълчанов, Борис Карадимчев).

Очакват се около 70 български и 20-ина чуждестранни гости.

Част от прожекциите ще са не във фестивалния комплекс, където залите са само 2, а и в пленарната зала на Община Варна, с вход свободен. 

Чуйте повече за фестивала от интервюто на Георги Нейков с художествения директор на феста - проф. Александър Грозев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Сузана Клинчарова се доверява на цигуларя Георги Вълчев за рецитала си в камерна зала "България"

Днес - в деня на музиката, известната арфистка Сузана Клинчарова ще изнесе рецитал в камерна зала "България". Той е част от програмата на Софийски музикални седмици и е със специалното участие на цигуларя Георги Вълчев. Проф. Клинчарова казва, че е много важно с човека, който си на сцената, да имате "професионално доверие" един към друг..

публикувано на 21.06.18 в 16:44

Хората с увреждания искат равно право на лична помощ

Хората с увреждания у нас настояват личната помощ да бъде записана в Закона за социалните услуги и Закона за хората с увреждания. Това стана ясно на пресконференция, която се състоя в отговор на обсъдения във вторник на Националния съвет Законопроект за личната помощ, внесен от омбудсмана Мая Манолова. Представителните организации на хората с..

публикувано на 21.06.18 в 15:59
Жителите в

В кв. "Надежда" гледат с надежда към проекта за нов канализационен колектор под бул. "Рожен"

Все повече нови жилищни сгради изникват навсякъде в София. Картината не е по различна и в квартал "Надежда". Когато наличният инфраструктурен капацитет на един град бъде надхвърлен от броя жители, които могат да го използват, се пораждат проблеми от всякакво естество. Един такъв проблем е и неприятната миризма от канализацията по бул. "Ломско шосе",..

обновено на 21.06.18 в 15:55

Гърция - туристическото лазурно чудо

В първия ден на астрономическото лято предаването “Радиоприемница” ще ни пренесе емоционално в Гърция и Кипър. Успехът на туризма в Гърция е обслужването. Това са хора, които в сферата на туризма, се славят с най-доброто обслужване , каза Златка Борисова - управител на туристическа агенция "Лакмос Травел". Според нея е необходимо предварително да се..

публикувано на 21.06.18 в 15:50
Боян Петров

Проф. Павел Стоев: Изследователите са направени от "различна мая"

На тържествена церемония, организирана от Националния природонаучен музей, днес ще бъде почетена паметта на човека, който успя да изкачи 10 осемхилядника е в крайна сметка остана завинаги на върха. Алпинистът Боян Петров изчезна на 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите. Инициативата ще се състои днес от 17.00 часа в Големия салон на БАН. От 16:00..

публикувано на 21.06.18 в 12:15