Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Дузина филми се състезават за "Златна Афродита", на феста "Любовта е лудост" показват и други 78

| обновено на 20.06.14 в 19:52

Психолози и препатили твърдят, че любовта и лудостта са състояния - близки по усещане и по проявление… Ето че наближава  времето на международният кинофестивал, който непрекъснато напомня: Любовта е лудост.

За разлика от друга година, 22-рото издание ще се проведе не в края на лятото, а в последната седмица на юни (22-28). Мястото поне е традиционното - Варна…

Фестивалната програма предвижда представянето на 90 кинопроизведения, от които 12 – в битка за 4 награди, разказа пред Радио София художественият директор на „Любовта е лудост“ Александър Грозев.

Журито е с председател Нана Джорджадзе - режисьор от Грузия, носителка на "Златна Афродита" от 2000 г. Тя обаче ще си получи статуетката този месец.

В журито са още Костадин Бонев - режисьор от България, Франческо Мартино де Карлес – продуцент от Италия, Катерина Крупенина – актриса от Русия, и Виктория Кочиас – актриса от Румъния.
В панорамната секция ще бъдат показани филми, отличени на най-престижните кинофестивали в света; панорама, посветена на 90-годишнината на "Мосфилм" (с "Гара за двама“ на Елдар Рязанов, "Москва не вярва на сълзи“ на Владимир Меншов, "Калина алена“ на Василий Шукшин, "Робиня на любовта“ на Никита Михалков, премиера на "Белият тигър“ на Карен Шахназаров); шедьоври на италианската филмова класика от 50-те, 60-те и 70-те години на ХХ век с участието на големите София Лорен и Марчело Мастрояни; панорама с екранизации на големи любовни романи на ХХ век ("Лолита" на Стенли Кубрик, "Любовникът" на Жан-Жак Ано, "Презрението" на Жан-Люк Годар по Алберто Моравия, "Жената на френския лейтенант"); акцент върху съвременното немско кино; панорама на наградени китайски филми…

Със специални панорами ще бъде отдадена почит към българските творци (Джоко Росич, Рангел Вълчанов, Борис Карадимчев).

Очакват се около 70 български и 20-ина чуждестранни гости.

Част от прожекциите ще са не във фестивалния комплекс, където залите са само 2, а и в пленарната зала на Община Варна, с вход свободен. 

Чуйте повече за фестивала от интервюто на Георги Нейков с художествения директор на феста - проф. Александър Грозев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво трябва да знаем за Великите пости

След преминаване на Сирни заговезни преминаваме в периода на Великия пост. От днес до Великден всеки от нас може да пости с цел очистване на душата. Първата седмица на Великия пост, както и последната, се отличават с особена строгост, а богослужението - със своята продължителност. Човек е създаден "по образ и подобие Божие". Образът, това е..

публикувано на 19.02.18 в 16:35

Препоръките на Апостола отпреди 150 години още не сме изпълнили

Въпреки споровете за точната дата, 145 години от гибелта на Васил Левски - Апостола на свободата, отбелязваме днес. Столичната община, Софийската света митрополия и Общобългарският комитет „Васил Левски” ще отбележат годишнината с официални прояви. Всеки българин като че ли вижда Левски по свой собствен начин - казва Васил Василев -..

публикувано на 19.02.18 в 16:21

Мая Манолова търси решения за проблемите на сираците

Омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия под наслов „Социално-икономическа защита на деца, с един или с двама починали родители“. Повод за инициирането на форума, е кампанията за защита правата на децата сираци, която Мая Манолова инициира в края на миналата година. Тя се ангажира да отправи предложение до Министерски съвет за..

публикувано на 19.02.18 в 15:45

Над 3000 лв. на месец са нужни на едно четиричленно семейство в София

2325 лв. са необходимите средства за издръжка на четиричленно семейство, включващо двама възрасти и две деца. Това показват последните данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Тези средства са необходими за покриване на разходите за храна, поддръжка на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка. Осреднените..

публикувано на 19.02.18 в 15:40

Могат ли Балканите да бъдат единни

След започването на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, темата за Западните Балкани стана изключително актуална у нас, а и в общественото пространство в Европа. Всъщност, тази тема винаги е била актуална, тъй като процесите, които са протичали и протичат на Балканите, винаги са били многопластови, разнопосочни и интересни...

публикувано на 19.02.18 в 15:19