Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Дузина филми се състезават за "Златна Афродита", на феста "Любовта е лудост" показват и други 78

| обновено на 20.06.14 в 19:52

Психолози и препатили твърдят, че любовта и лудостта са състояния - близки по усещане и по проявление… Ето че наближава  времето на международният кинофестивал, който непрекъснато напомня: Любовта е лудост.

За разлика от друга година, 22-рото издание ще се проведе не в края на лятото, а в последната седмица на юни (22-28). Мястото поне е традиционното - Варна…

Фестивалната програма предвижда представянето на 90 кинопроизведения, от които 12 – в битка за 4 награди, разказа пред Радио София художественият директор на „Любовта е лудост“ Александър Грозев.

Журито е с председател Нана Джорджадзе - режисьор от Грузия, носителка на "Златна Афродита" от 2000 г. Тя обаче ще си получи статуетката този месец.

В журито са още Костадин Бонев - режисьор от България, Франческо Мартино де Карлес – продуцент от Италия, Катерина Крупенина – актриса от Русия, и Виктория Кочиас – актриса от Румъния.
В панорамната секция ще бъдат показани филми, отличени на най-престижните кинофестивали в света; панорама, посветена на 90-годишнината на "Мосфилм" (с "Гара за двама“ на Елдар Рязанов, "Москва не вярва на сълзи“ на Владимир Меншов, "Калина алена“ на Василий Шукшин, "Робиня на любовта“ на Никита Михалков, премиера на "Белият тигър“ на Карен Шахназаров); шедьоври на италианската филмова класика от 50-те, 60-те и 70-те години на ХХ век с участието на големите София Лорен и Марчело Мастрояни; панорама с екранизации на големи любовни романи на ХХ век ("Лолита" на Стенли Кубрик, "Любовникът" на Жан-Жак Ано, "Презрението" на Жан-Люк Годар по Алберто Моравия, "Жената на френския лейтенант"); акцент върху съвременното немско кино; панорама на наградени китайски филми…

Със специални панорами ще бъде отдадена почит към българските творци (Джоко Росич, Рангел Вълчанов, Борис Карадимчев).

Очакват се около 70 български и 20-ина чуждестранни гости.

Част от прожекциите ще са не във фестивалния комплекс, където залите са само 2, а и в пленарната зала на Община Варна, с вход свободен. 

Чуйте повече за фестивала от интервюто на Георги Нейков с художествения директор на феста - проф. Александър Грозев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Гергана Русекова: Липсата на работа е "убийство" за актьора

С маестро Карталов успях да изработя ролята на Кармен много фрагментарно и дълбоко , казва Гергана Русекова - една от изпълнителките на ролята на Кармен в едноименната опера на Жорж Бизе, чиято премиера предстои на 3 ноември, на сцената на Софийската опера и балет. Младата певица посочва: Много ми допада концепцията на академик Карталов и с..

публикувано на 22.10.17 в 14:30

Ваксината е най-евтината и ефективна защита от идващия грип

Във втората половина на октомври е крайно време да поговорим за сезонния грип, чийто пик обикновено е след Нова година, но хората, които мислят за здравето си, не чакат епидемията, а вземат мерки отдалече. Статистиката показва, че по време на епидемии от грип страдат между 5 и 15% от населението. Всяка година по света поради усложнения от грип..

публикувано на 22.10.17 в 12:58

Как се развива туризмът в епохата на интернет

През 2017 г. специалност „Туризъм“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски” отбелязва значим юбилей - 50 години от създаването й и 45 години от учредяването на Катедра „География на туризма“. Юбилеят беше отбелязан с тържествено събрание и международна научна конференция „Съвременният туризъм - традиции и иновации”. На тържеството присъстваха..

публикувано на 22.10.17 в 10:00
Йордан Камджалов

Йордан Камджалов: Ние се състезаваме със себе си

Винаги когато избирам една творба търся да има поне пет причини, а в случая с Ференц Лист те са много повече от пет, казва диригентът Йордан Камджалов и допълва: Ференц Лист е личността, която е оказала най-голямо влияние върху моя музикален живот - от ученическите ми години насам. Тази година се навършват 160 години от световната премиера на..

публикувано на 21.10.17 в 13:05

Анхедонията се поражда при вътрешнопсихичен конфликт

В "Контрасти" тази седмица разгледахме едно особено състояние, познато като aнхедония. Терминът означава буквално „без удоволствие“. Кога хората спират изпитват удоволствие от живота, какво „убива“ удоволствието и как човек може да си върне способността за неговото преживяване, коментира психологът Христина Христова. Анхедонията е била предмет на..

публикувано на 21.10.17 в 11:15