Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Дузина филми се състезават за "Златна Афродита", на феста "Любовта е лудост" показват и други 78

| обновено на 20.06.14 в 19:52

Психолози и препатили твърдят, че любовта и лудостта са състояния - близки по усещане и по проявление… Ето че наближава  времето на международният кинофестивал, който непрекъснато напомня: Любовта е лудост.

За разлика от друга година, 22-рото издание ще се проведе не в края на лятото, а в последната седмица на юни (22-28). Мястото поне е традиционното - Варна…

Фестивалната програма предвижда представянето на 90 кинопроизведения, от които 12 – в битка за 4 награди, разказа пред Радио София художественият директор на „Любовта е лудост“ Александър Грозев.

Журито е с председател Нана Джорджадзе - режисьор от Грузия, носителка на "Златна Афродита" от 2000 г. Тя обаче ще си получи статуетката този месец.

В журито са още Костадин Бонев - режисьор от България, Франческо Мартино де Карлес – продуцент от Италия, Катерина Крупенина – актриса от Русия, и Виктория Кочиас – актриса от Румъния.
В панорамната секция ще бъдат показани филми, отличени на най-престижните кинофестивали в света; панорама, посветена на 90-годишнината на "Мосфилм" (с "Гара за двама“ на Елдар Рязанов, "Москва не вярва на сълзи“ на Владимир Меншов, "Калина алена“ на Василий Шукшин, "Робиня на любовта“ на Никита Михалков, премиера на "Белият тигър“ на Карен Шахназаров); шедьоври на италианската филмова класика от 50-те, 60-те и 70-те години на ХХ век с участието на големите София Лорен и Марчело Мастрояни; панорама с екранизации на големи любовни романи на ХХ век ("Лолита" на Стенли Кубрик, "Любовникът" на Жан-Жак Ано, "Презрението" на Жан-Люк Годар по Алберто Моравия, "Жената на френския лейтенант"); акцент върху съвременното немско кино; панорама на наградени китайски филми…

Със специални панорами ще бъде отдадена почит към българските творци (Джоко Росич, Рангел Вълчанов, Борис Карадимчев).

Очакват се около 70 български и 20-ина чуждестранни гости.

Част от прожекциите ще са не във фестивалния комплекс, където залите са само 2, а и в пленарната зала на Община Варна, с вход свободен. 

Чуйте повече за фестивала от интервюто на Георги Нейков с художествения директор на феста - проф. Александър Грозев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Валери Цеков: Единственият начин да се опазим от грип е ваксинацията

Преди началото на есенно-зимния сезон специалисти и здравните власти отново призовават хората да се ваксинират срещу грип. Периодът до края на октомври е най-подходящ за това. Българското сдружение за иновативна медицина постави акцент върху темата с кръгла маса, проведена под патронажа на здравната комисия, с участието на всички ангажирани..

публикувано на 23.09.18 в 13:15

САЩ и Европа през погледа на един пътешественик

В "Турагент" ще ви запознаем с Ангел Георгиев - IT специалист, който живее в Испания от няколко години. Казва, че испанците усещат живота по много близък за него начин. В серия от срещи Олга Добрева ще ни представи пътешественика, стъпил на седемте континента до 37-ата си годишнина.  Всъщност, целта на Ангел е била да посети 7-те континента до..

публикувано на 23.09.18 в 10:05

Как се готви боб в Радуил

При гостуването на пътуващото ни "Радиокафе" в село Радуил (само на 8 километра от Боровец), имахме много колоритни срещи. Една от тях беше с Цветанка и Добринка - двете дами, които от 14 години приготвят 10-те казана боб, необходими за изхранване на гостите на ежегодния Фестивал на боба в селото. Те бяха първите ни гости, защото така и така бяха..

публикувано на 22.09.18 в 10:30

Бегачи на Витоша разпределят 6000 награден фонд

Петото издание на популярното планинско бягане "Витоша моята планина" ще се проведе тази неделя (на 23 септември) и ще е с внушителния награден фонд от 6000 лв. Сред организаторите и тази година са "Витоша ски", Сдружение "Маратон" и "София - Европейска столица на спорта". Материалните награди за томболата сред участниците са над 60. Участие може да..

публикувано на 22.09.18 в 10:25

Отбелязваме Международния ден на мира

С тържествена церемония пред Паметника на Незнайния воин в столицата Дружеството за ООН в България отбеляза Международния ден на мира.  Международният ден на мира - 21 септември, е обявен от ООН през 1981 г. с резолюция 36/67 и повторно приет през 2001 г. с резолюция 55/282. Тази година празникът е обвързан със седемдесетата годишнина от приемането на..

публикувано на 21.09.18 в 16:15