Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дузина филми се състезават за "Златна Афродита", на феста "Любовта е лудост" показват и други 78

| обновено на 20.06.14 в 19:52

Психолози и препатили твърдят, че любовта и лудостта са състояния - близки по усещане и по проявление… Ето че наближава  времето на международният кинофестивал, който непрекъснато напомня: Любовта е лудост.

За разлика от друга година, 22-рото издание ще се проведе не в края на лятото, а в последната седмица на юни (22-28). Мястото поне е традиционното - Варна…

Фестивалната програма предвижда представянето на 90 кинопроизведения, от които 12 – в битка за 4 награди, разказа пред Радио София художественият директор на „Любовта е лудост“ Александър Грозев.

Журито е с председател Нана Джорджадзе - режисьор от Грузия, носителка на "Златна Афродита" от 2000 г. Тя обаче ще си получи статуетката този месец.

В журито са още Костадин Бонев - режисьор от България, Франческо Мартино де Карлес – продуцент от Италия, Катерина Крупенина – актриса от Русия, и Виктория Кочиас – актриса от Румъния.
В панорамната секция ще бъдат показани филми, отличени на най-престижните кинофестивали в света; панорама, посветена на 90-годишнината на "Мосфилм" (с "Гара за двама“ на Елдар Рязанов, "Москва не вярва на сълзи“ на Владимир Меншов, "Калина алена“ на Василий Шукшин, "Робиня на любовта“ на Никита Михалков, премиера на "Белият тигър“ на Карен Шахназаров); шедьоври на италианската филмова класика от 50-те, 60-те и 70-те години на ХХ век с участието на големите София Лорен и Марчело Мастрояни; панорама с екранизации на големи любовни романи на ХХ век ("Лолита" на Стенли Кубрик, "Любовникът" на Жан-Жак Ано, "Презрението" на Жан-Люк Годар по Алберто Моравия, "Жената на френския лейтенант"); акцент върху съвременното немско кино; панорама на наградени китайски филми…

Със специални панорами ще бъде отдадена почит към българските творци (Джоко Росич, Рангел Вълчанов, Борис Карадимчев).

Очакват се около 70 български и 20-ина чуждестранни гости.

Част от прожекциите ще са не във фестивалния комплекс, където залите са само 2, а и в пленарната зала на Община Варна, с вход свободен. 

Чуйте повече за фестивала от интервюто на Георги Нейков с художествения директор на феста - проф. Александър Грозев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09