Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8000 книги е заела Столичната библиотека само за седмица, затваря от 1 август за ремонт

Столична библиотека
Снимка: БГНЕС

През последната година читателите на Столичната библиотека са се увеличили особено много. Само през изтеклите шест месеца  са заети 200 хил. книги от софиянци. Това е част от амбициозната програма на библиотеката за привличането на повече млади читатели.

Само за последната седмица от библиотеката са заети близо 8000 книги, разказа директорът Юлия Цинзова. Столичната библиотека прави вече и класация на най-четените автори, подредени в топ 20. Това разкрива интересни тенденции за това кои са преобладаващите  читателите и от каква литература се интересуват.

Това лято библиотека няма да работи с читатели в периода от 1 до 18 август. Тогава ще се прави текущ ремонт на някои части на сградата и ще се създава информационен център за обществени услуги. Освен традиционната библиографска справка, която ще може да се прави в него - консултанти ще помагат на гражданите в попълването на документи и търсенето на комунална информация. Освен това информационният център ще разполага с 26 компютъра.

Още подробности може да научите от Златина Йовкова.

Търсят ли се повече книги през лятото? Кои книги са най-търсени? – Чуйте и репортажа на Юлия Владимирова






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Яна Спиридонова с група Цинга-Манга Фънк -

So te kerav, Baby, питат "Цинга Манга Фънк" в новата си песен, която ще представят в концерт

Група "Цинга Манга Фънк" – колоритни и забавни, гостуваха в почти пълен състав в "Добър вечер, София", за да ни поканят на концерт на 24 април 2024 г., където ще представят и нова песен - So te kerav, Baby (Какво да правя, мила). На гости ни бяха вокалистката Ева, бас- китарисът Христо, китаристът Ангел и барабанистът Кирил. Събрани от всички..

публикувано на 24.04.24 в 11:06
Снимки: Район Кремиковци

Планираните ремонти в район "Кремиковци" вече започват

Планираното за район "Кремиковци" започна да се случва. Подготвят се и се обявяват обществени поръчки за ремонт на сградите на кметствата в кв. "Враждебна" и кв. "Кремиковци". Вече се санира читалището в гр. Бухово. Ремонтират се тротоари, възстановяват се детски площадки - там, за където има средства. Предвижда се асфалтиране на улиците, по..

публикувано на 24.04.24 в 09:39
Като не вали е по-хубаво

И слънце, и гръмотевици

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността и в следобедните часове на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 20°...

публикувано на 24.04.24 в 07:20

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Никола Бобоков (в средата) с Деси и Крис

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20