Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пороен дъжд се изля над столицата, по-значителни валежи в Северозападна България и Пловдивско

| обновено на 01.08.14 в 08:04
Снимка: архив, БГНЕС

Пороен дъжд, придружен от гръмотевици, валя в столицата. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН студен атмосферен фронт, разположен над Западните Балкани, е причина за мощната купесто-дъждовна облачност, водеща до интензивни краткотрайни валежи. Най-значителни количества валежи са измерени в Северозападна България и Пловдивско.

Дъждът в столицата продължи повече от 15 часа. До 7:30 ч. е реагирано на над 150 сигнали, получени чрез телефон 112, съобщи БГНЕС. Сигналите са били за завирявания, паднали клони на дървета и засегната електропреносна мрежа. В район "Нови Искър" е извършено отводняване на ул. "Безименна". Екипи на пожарната, Столичната община и доброволци работят по отводняването на дворове в кв."Орландовци". Има и наводнени къщи в квартала.

Градският транспорт се движи по маршрута си, с изключение на автобусни линии 8 и 14, които имат обходен маршрут по ул. "Христофор Колумб" и "Неделчо Бончев" поради завиряване в района на моста при гара "Искър".

Препоръчва се да бъдат ограничени всички пътувания в района на Искърското дефиле до подобряване на метеорологичната обстановка, съобщиха от администрацията на Софийска област.

В Областната администрация на Софийска област беше свикан Областният щаб за изпълнение на плана при бедствия и за взаимодействие с Националния щаб. Вследствие на проливния дъжд е залят пътя София – Своге в участъците край Реброво и Владо Тричков. Свлачище е блокирало пътя до село Лесков дол. Най-тежка е ситуацията с моста до село Батулия, който е наполовина отнесен и по него се допускат само аварийни преминавания.

Заради проливните дъждове във Враца, бул. „Мито Орозов” бе затворен и в двете посоки на движение, тъй катo бe наводнен. Има две потънали коли, залети почти до таваните. Във Врачанска област паднаха около 50 литна дъжд на квадратен метър. Цяла нощ аварийни екипи отводняваха подлези в града, където от насъбралата се вода са изтеглени 4 ТИР-а. Късно снощи беше почистено от чакъл и пясък Медковското дере. То беше затлачено и предизвика наводнения на входа на Враца на международен път Е-79 и по главни улици в града. Най-сериозно е положението в село Бели извор, където са наводнени над 100 къщи. Там придошлите води на река Лева са отнесли част от траверсите на жп линията от Враца за Криводол. Има отнесени десетки животни. Изровени са огромни дупки по улиците и е унищожена уличната ограда. Аварийни екипи са евакуирали две деца и са извозили болен на хемодиализа.

Две къщи в Куклен са наводнени, наложила се е намесата на пожарникари, след бурята, която се разрази вчера следобед. Два часа силна градушка валя в града, отдалечен на 9 км от Пловдив, съобщи БГНЕС.

Наводнени къщи има и в Марково, а пътищата между селата Храбрино и Извор и Дедево и Равнища са затворени заради паднали дървета. В Пловдив също валя силен дъжд и градушка, а сложната транспортна обстановка в района се допълва и от затворения път Пловдив - Асеновград заради верижна катастрофа на три автобуса.

Продължава наблюдението на критични участъци и водните обекти, реки и язовири. Създадена е организация за следене на нивото на реките Искър, Огоста, Тимок, Арчар, Лом, Струма и Марица.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11

Нарушено водоснабдяване ще има в ж.к. "Младост" и "Горна баня"

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Свето Преображение“, ж.к. "Младост" 3 и 4 , от Софийска вода предувпреждават, че се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа в района на: бул. „Александър Малинов“, ул. „Филип Аврамов“, ул. „Акад. Румен Цанев“ и ул. „д-р Атанас Москов“. При продължителност на..

публикувано на 24.04.24 в 07:59
 Д-р Александър Златанов

Коклюш и в Перник – 15-годишно момче, което учи в София

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София . Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. "Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за..

публикувано на 23.04.24 в 14:53

Заради нощно миене на "Симеоновско шосе" въвеждат промени в движението

Във връзка с миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от "Софийски околовръстен път" (СОП) до бул. „Д-р Г. М. Димитров“ се въвежда промяна в организацията на движение, съобщават от Столичния инспекторат. От 00:30 часа до 04:30 часа на 25.04.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства първо..

публикувано на 23.04.24 в 12:16