Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отварят за посещения Буховския манастир догодина

През следващата година се очаква да бъде отворен за посещения Буховския манастир „Св. Мария Магдалина“. В момента там се извършва археологическа дейност, като проектът за възстановяването му е финансиран по програма „Култура“ на Столичната община, а средствата са над 100 хил. лв. Манастирът е част от Софийската света гора и общината иска да го превърне в туристически обект, който да бъде достъпен и за поклонниците.

Манастирът „Св. Мария Магдалина“ се намира на около 1,5 км от гр. Бухово. Археологически интерес има към него още в началото на 80-те години на 19-и век, когато при построяването на еднопространствената засводена и досега действаща църква са разкрити стени и под на голяма базилика. През 20-и век разкопките продължават, като откритият храм се оказва една от най-големите раннохристиянски базилики на територията на страната и на територията на късно антична Сердика.

Снимка

 Църквата е дълга 41 м и широка 17,5 м, като заедно с допълнителното помещение на югоизток е широка 22 м, поясни ръководителят на археологическите разкопки Снежана Горянова. Там в гроб на неизвестен мъж е открита монета от 351 г., която дава приблизителна дата за изграждането на комплекса.

Снимка

По време на настоящите разкопки е направено и георадарно обследване на избрани сектори отвън и в двора на манастира и на места личат архитектурни останки, най-концентрирани на мястото на раннохристиянската базилика. В близост до нея е открит и малък зид, който вероятно е част от останките на друг храм, който специалистите не отхвърлят да е дори езически. Това само потвърждава духовната роля на това място. Манастирът „Св.Мария Магдалина“ има и до днес значение за местното население, подчерта зам.-кметът на Столичната община по култура и образование Тодор Чобанов. Там се провеждат и събори.

Според прогнозите на археологическия екип през следващата година разкопките заедно с реставрационната дейност ще приключат, като част от откритите артефакти като бижута, монети и кръстове - ще бъдат изложени в Музея на София.

Снимка

До следващата година ще бъде доизграден пътят до манастира и ще бъдат поставени и информационни табели.

Чуйте още в репортажа на Златина Йовкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е решаваща за развитието на речта

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е изключително важна, смята логопедът Боряна Мургина. По думите й, именно тя има решаващо значение за нормалното развитие на детската реч. Пред Радио София тя обясни, чепрез последните 5 години случаите на деца с комуникативни нарушения са се увеличили драстично. „Ако преди сме работили с..

публикувано на 16.04.24 в 14:53
Кадър от спектакъла

Театър-лаборатория "Алма Алтер" започва нова серия срещи с публиката под надслов "Нощта на...."

Целта на стартиращия проект "Нощта на..." на Театър-лаборатория "Алма Алтер" е да покаже богатството на всеки актьор, палитрата му от възможности, да преброди през различни автори, епохи и представления и да остане себе си. Една мозайка от кариерата на всеки, която ще завърши на сладък разговор и чаша вино. Първата от срещите е с талантливия незрящ..

публикувано на 16.04.24 в 14:05

Излезе втората част на книгата "Османските потайности: Еничарите"

Излезе втората част на книгата „Османските потайности: Еничарите“ на Ибрахим Карахасан-Чънар. В нея читателите ще се запознаят с историческо изследване за еничарството - за създаването, разцвета и ликвидацията на най-ухажваната политическа и военна сила в Османската империя. Както и първата част на книгата "Османските потайности: Харемът", Ибрахим..

публикувано на 16.04.24 в 13:00

Фестивалът на българското кино "Васил Гендов" започва с прожекции на 1 май

Съюзът на българските филмови дейци (СБФД) обяви номинациите за тазгодишното издание на Националния фестивал на българското кино "Васил Гендов", на който се връчват и едноименните награди на Съюза. Стремежът е да бъдат показани всички най-добри постижения от изминалата година във всяка една област на седмото изкуство, отбеляза пред..

публикувано на 16.04.24 в 11:51

Чака ли ви се до септември за "Hug or handshake"?

публикувано на 16.04.24 в 10:25

Тротоарът до парк "Възраждане" ще е напълно завършен до 2 седмици

Предвижда се обновяване на тротоари по ул. "Стефан Стамболов", както и при улиците "Пиротска" и "Христо Ботев". Финансирането е осигурено от Столичната община и от районната администрация. Почти целият район е в синя или зелена зона за паркиране , припомни още кметът Илиев: " Гледаме всеки нарушител да бъде санкциониран. Съдействат ни и от..

публикувано на 16.04.24 в 08:48

12 часа без вода остават в части от София и селата Герман и Кокаляне

Във връзка с подмяна на спирателен кран по ул. „Бели Дунав“, ж.к. „ Надежда -3“ от Софийска вода предупреждават, че днес (16 април) се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на: ж.к. „Надежда-1“ ж.к. „Надежда-3“ ж.к. „Връбница-1“ Заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по..

публикувано на 16.04.24 в 07:50