Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гробницата на Хонорий е открита за посетители, археолозите имат още работа

Снимка: БГНЕС
От днес столичани и гостите на София имат възможност с един общ билет да посетят както Подземния археологически музей под "Света София", така и  гробницата на Хонорий.Тя е разположена на 16 м северозападно от базиликата. Открита е случайно при ремонтни дейности през 1989 г., допроучена е през 2002 г. от екип на Музея за история на София, а от 2011 г. усилено се работи върху нейната консервация, реставрация и социализация.

Комплексът е реализиран по проекти по програма „Култура” на Столичната община и е на обща стойност близо 300 хиляди лева. В археологическите находки са запазени стенописи и надписи на латински и гръцки език, един от които гласи: "Хонорий, раб Божи".

Президентът Росен Плевнелиев и кметът на София Йорданка Фандъкова откриха днес официално комплекса за посетители. Гробницата се превръща в чудесно допълнение към пространството под храма „Света София”, където вече са експонирани около 50 автентични гробници. „Изследването и отварянето за посетители на този значим исторически обект нямаше да бъдат възможно без години наред, ден по ден упорита работа от страна на археолози, историци, архитекти, реставратори, общински представители и, разбира се прекрасният кмет и неговият екип на град София“, каза Росен Плевнелиев.

Гробницата на Хонорий става част от подземния исторически музей, подчерта столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на откриването. По думите й от общината имат много сериозни планове. Следващият етап е освен сеизмичното укрепване на самата църква „Света София” да се включи и продължаване на разкопките пред входа. По-следващият етап ще бъде и един тунел, който да свърже гробницата на Хонорий с музея.

Чуйте още за новооткрия обект.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Futures Thinking - поглед към бъдещето

Futures Thinking: Да открием бъдещето e конференцията, на която водещи експерти ще обсъдят възможните реалности във финансите, потреблението, медиите, дигитализацията, технологиите, градовете. Това ще се случи на 23 април 2024 г. в Интерпред. Кои са горещите въпроси, които ще бъдат дискутирани чуйте в разговора на Катя Василева с Надя Гогова –..

публикувано на 16.04.24 в 18:07
Мелани, Крис и Деси

Да бъдем "цели" в любовта, а не "половинки" съветва психологът Мелани Кехайова

За емоционалните зависимости в човешките взаимоотношения, има ли разлика между влюбването и любовта, както и връзка между психологията и изкуството - тези интересни въпроси разнищвахме с с младата психоложка Мелани Кехайова, която бе гост в предаването "Добър вечер, София". Любовта е здрава работа, но често я бъркаме влюбване, а то..

публикувано на 16.04.24 в 17:01

Rise to Shine в помощ на ранното кариерно развитие сред гимназистите

А мериканската търговска камара (АТК) в България инициира поредица от срещи с гимназисти от няколко гимназии в София и други градове в България. Т ова е вторият проект от Инициативата EmpowerHer за 2024 г. – Rise to Shine:Empower Next Gen Talents, който иска да помогне за ранното кариерно ориентиране сред гимназистите. Проектът Rise to Shine..

публикувано на 16.04.24 в 16:55

Сдружение "За Земята" с искане за подобрена велосипедна инфраструктура

Представители на екологично движение Сдружение "За Земята" се срещнаха с кмета на столицата Васил Терзиев и заместник кмета по транспорт и градска мобилност Илиян Павлов, за да им връчат официално онлайн петицията "За свързани, удобни и безопасни велоалеи в София". До момента около 5 хиляди души са сложили своя подпис, а настояванията са общо 6...

публикувано на 16.04.24 в 15:51

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е решаваща за развитието на речта

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е изключително важна, смята логопедът Боряна Мургина. По думите й, именно тя има решаващо значение за нормалното развитие на детската реч. Пред Радио София тя обясни, чепрез последните 5 години случаите на деца с комуникативни нарушения са се увеличили драстично. „Ако преди сме работили с..

публикувано на 16.04.24 в 14:53
Кадър от спектакъла

Театър-лаборатория "Алма Алтер" започва нова серия срещи с публиката под надслов "Нощта на...."

Целта на стартиращия проект "Нощта на..." на Театър-лаборатория "Алма Алтер" е да покаже богатството на всеки актьор, палитрата му от възможности, да преброди през различни автори, епохи и представления и да остане себе си. Една мозайка от кариерата на всеки, която ще завърши на сладък разговор и чаша вино. Първата от срещите е с талантливия незрящ..

публикувано на 16.04.24 в 14:05

Излезе втората част на книгата "Османските потайности: Еничарите"

Излезе втората част на книгата „Османските потайности: Еничарите“ на Ибрахим Карахасан-Чънар. В нея читателите ще се запознаят с историческо изследване за еничарството - за създаването, разцвета и ликвидацията на най-ухажваната политическа и военна сила в Османската империя. Както и първата част на книгата "Османските потайности: Харемът", Ибрахим..

публикувано на 16.04.24 в 13:00