Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Златна монета "Писменост" за Деня на народните будители

По случай Деня на народните будители ще бъде издаден специален празничен вестник за българската интелигенция - “Златна книга”. Медийни партньори са Българското национално радио и Българската национална телевизия. Около създаването на “Златна книга” обединяват усилия Съветът на Европейската научна и културна общност, Клубът на българския културен и научен елит, Съюзът на българските писатели, Съюзът на българските журналисти и Съюзът на българските художници.

Част от „Златна книга“ е конкурсът за есе на тема “Българските будители - през Възраждането и днес“. Поредицата от честванията ще завърши в деня на Народните будители 1-ви ноември с празничен концерт. Той е посветен на конкретни постижения на учените от Българска академия на науките, на Съюза на учените в България, на българските университети и училища, на културните институции и личности, заслужили най-много обществено признание за постиженията си. На концерта авторите на най-хубавите есета ще получат вестника “Златна книга” с публикуваните есета и специалната Златна монета “ПИСМЕНОСТ”. Тя е изработена в Монетния двор на България, с двустранно златно покритие, на лицевата страна е изобразена отворената книга, като символ на прогреса, а на обратната страна са подредени красивите букви на Глаголицата.

Отличия за принос в развитието на българската наука и култура ще получат институции и личности с високо обществено признание за успехите.

Есетата трябва да бъдат изпращани на редакционния e-mail на Съюза на българските журналисти - sbj@sbj-bg.eu най-късно до 20-ти октомври. Резултатите от Конкурса ще бъдат обявени на сайта на Съюза на българските журналисти на 25–ти октомври.

Какво още са подготвили от СБЖ, научете от председателя Снежана Тодорова, какво е предизвикателството около оформлението на „Златна книга“, разберете от Надя Попова и какви още изненади се очакват в Деня на будителите, чуйте от Росица Златанова.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Търговци на горива готови за протест

Подготвяният законопроект за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, няма да увеличи събираемостта на данъци и акцизи, да спре сивата икономика и да осигури приходи в бюджета. Това заяви на пресконференция в БТА днес Симо Симов, говорител на Националното сдружение на търговци и превозвачи на..

публикувано на 21.01.19 в 19:07

Акушерките у нас - два пъти по-малко от необходимото

В България към момента работят два пъти по-малко акушерки, отколкото има нужда в здравните заведения у нас. Това съобщиха от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. От БАПЗГ предоставиха безплатни дистанционни курсове на акушерките в цялата страна по повод днешния Бабинден. Всяка акушерка, която е с редовно членство в..

публикувано на 21.01.19 в 18:33

10 млн. лв. за дофинансиране на общинските болници в София

21 милиона лева са заложени в атуализирания проектобюджет на Столичната община за 2019 г. в сектор "Здравеопазване". 10 милиона лева ще бъдат за дофинансиране на общинските болници. Това съобщи кметът на София Йорднка Фандъкова, която направи проверка на ремонтираното отделение по хирургия на млечната жлеза в Първа САГБАЛ „Света София“. Столичният кмет..

публикувано на 21.01.19 в 17:20

Понякога всичко, от което се нуждаем, е прегръдка

Ученици от столичната професионална гимназия по аудио-, видео- и телекомуникация "А. С. Попов" днес раздават прегръдки на случайни минувачи по повод Международния ден на прегръдката.  Организатори на прекрасната инициатива са училищният психолог Татяна Петрова и учениците Елена, Божидар и Йоан.  Учениците започнаха инициативата в двора на..

публикувано на 21.01.19 в 16:24

Най-важното при фрий стайл е правилно да преценим рисковете

Много често под определението "свободен стил" се разбира изпълняването на трикове със специализирани ски или сноуборд, но до голяма степен понятието включва и самото каране извън дефинираните рамки на ски пистите. Когато карането премине на по-трудни терени, вече можем да говорим за екстремни ски. Това обясниха в ефира на Радио София Момчил Панайотов..

публикувано на 21.01.19 в 16:15