Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма заразен с ебола в България

Снимка: БГНЕС

У нас няма заразен с вируса на ебола пациент. Това окончателно стана ясно, след като директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев оповести, че резултатите на приетия във Военно-медицинската академия човек, завърнал се от Африка, са отрицателни за причинителя на ебола.

Пациентът беше хоспитализиран вчера, тъй като проявил грипоподобни симптоми, след като се завърнал от Сиера Леоне.

Във връзка със случая министърът на здравеопазването Петър Москов заяви, че няма причина за повишаване на нивото на тревожност, защото рискът от ебола за страната е малък.

Здравният министър каза още, че медицинските власти имат достатъчно информация и възможности да реагират адекватно, но е необходимо да се подобри информираността на гражданите.

Петър Москов беше категоричен, че поема отговорността за всичките си действия през вчерашния ден. Предпочитам опасността от свръхреакция, отколкото възможност да допуснем разпространението на инфекция вътре в България, каза здравният министър.

Министърът на здравеопазването съобщи още, че ще бъде предоставено специфичното защитно облекло при случаи на ебола в поделенията за Спешна медицинска помощ, в поделенията на Районните здравни инспекции и в местата за временно пребиваване на чужди граждани.

Пред депутатите Петър Москов обясни хронологията на действията на министерството, столичната здравна инспекция и комуникацията с ръководството на болница "Токуда" и Военномедицинска академия.

От изложението на здравния министър стана ясно, че от 25 души, които са имали контакт с човека, за който имаше съмнение, че е заразен с ебола, не е могъл да се осъществи контакт с двама. Тяхното издирване е било прекратено през нощта, когато е станало ясно, че на практика няма необходимост от това.

Все пак здравният министър призна, че има "прозорец" при който липсва възможност на държавата да реагира. Става дума за момента от пристигането на човек без симптоми до момента, в който той проявява такива. Такава възможност за реакция липсва обективно и в другите европейски държави, каза Москов.

Министърът на здравеопазването съобщи, че предстои организирането на информационна кампания и откриване на горещ телефон до една седмица, на който ще може да се съобщават случаите за хора, пребивавали през последния месец в държави, в които има епидемии. Той каза също, че предстои да се създаде нов, ясен алгоритъм за реакция при подобни случаи. Специално оборудвана линейка за подобни ситуации, както и специалната носилка за пациенти със съмнение за тежко инфекциозно заболяване вече са налични.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнали за бомби в София са постъпили от IP адрес извън ЕС

МВР предприе незабавни действия по установяване на истинността на постъпилите днес злоумишлени сигнали за поставени взривни устройства на летище "София", СУ „Св. Климент Охридски" и Съдебната палата, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак Действията са осъществени в тясно..

публикувано на 28.03.24 в 18:16

Над 2,6 млрд. лв. бюджет на София, кметът изреди приоритетите

В проекта за бюджет на София тази година са заложени над 2,6 милиарда лева. Според групата на ПП-ДБ и "Спаси София" бюджетът е "рекорден и уникален", защото са включени предложения на гражданите и опозицията. От БСП и ГЕРБ-СДС коментираха, че бюджетът не е амбициозен и повтаря финансовата рамка на предишния кмет Йорданка Фандъкова в..

публикувано на 28.03.24 в 12:27
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет и в сградата на Съдебната палата

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. От МВР уточниха, че сигналът е подаден на електронната поща на учебното заведение. На място има полиция. Извършват се проверки, но до момента не е намерено нищо. Сигнал за бомба е получен и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа...

публикувано на 28.03.24 в 09:55

Ограничения на движението в центъра на София заради честването на 20 г. членство в НАТО

Днес се налага организация на движението във връзка с честването на 20 години от членството на Република България в НАТО, съобщиха от Столичната община. От 12 часа на 28.03.2024 г. до приключване на събитието на 29.03.2024 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, съответно на: на паркинга на пл. „Кн...

публикувано на 28.03.24 в 08:11

НВИМ показва мисиите и ученията на Българската армия в НАТО

В Националния военноисторически музей (НВИМ) от 11:00 ч. ще бъде открита изложбата "Българската армия – 20 години част от НАТО" . Събитието е инициатива от Националната програма за отбелязване на 20-ата годишнина от членството на Република България в НАТО. Верен на себе си да показва най-големите събития, пречупени през погледа на..

публикувано на 28.03.24 в 08:05

Общинските съветници гласуват бюджета на София

Столичният общински съвет ще гласува днес проекта за бюджет на София за тази година. Над 2,5 милиарда лева са заложените средства. Като рекордни обяви зам.-кметът по финанси Иван Василев предвидените пари за градския транспорт. Ще има увеличение на заплатите на работещите в сектора на детското здравеопазване, на служителите в градския транспорт и..

публикувано на 28.03.24 в 07:34

Министерството на енергетиката получава 1,6 млрд. лв., за да изкупи дълговете на "Топлофикация" - София

Близо 1,6 млрд. лева получи по бюджета си Министерството на енергетиката от държавния бюджет, за да изкупи дълговете на "Топлофикация" - София към "Булгаргаз" и БЕХ.  Дружеството остава общинско, коментира министър Румен Радев, но реално министерството става кредитор на топлофикацията. С друго решение БЕХ прави вноска във Фонда за..

публикувано на 27.03.24 в 18:21