Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Руслан Трад: Големият проблем е в битовия расизъм

Снимка: Георги Тотев

Днес нашата приятелка Юлия ще ни срещне с един наистина много приятен човек, който се занимава от години с правата на бежанците в България и въпросите, засягащи събитията в Близкия изток и начинът им на отразяване в България.

Често сте го виждали на екрана, в радио студиото или пък като автор на текстове, да анализира и коментира събития от горещи точки като Сирия, Ирак, Афганистан и проблемите на бежанците в България.

Руслан Трад е създател на блога Intidar, основател е на организацията "Форум за арабска култура" и във всичките си занимания и изяви се опитва да подобри междукултурния диалог, да обяснява защо няма нищо опасно в това да приемеш "другия" в града ти.

Той е един от малкото млади анализатори в тази област. Говори истински, защото пътува в конфликтните зони (ходи в Сирия, а скоро се завърна и от Ирак), за да прави неподправени репортажи, за да разкаже историите такива, каквито се случват там.

Поводът Руслан Трад да ни гостува днес е, че той взе специалната награда "Активист на годината" на Българския хелзинкски комитет.

Чуйте какво си казаха Руслан Трад и Юлия Владимирова за преодоляването на ксенофобията, расизма, засилващите се националистични движения в Европа и намира ли се в безпътица България в момента по отношение на толерантността и лечими ли са вековните стереотипи?


ВИЖТЕ ОЩЕ

Българският театър ''Зад Океана'' от Канада гостува в България

Днес в „Радиокафе“ ни гостува Театралната формация "Зад Oкеана“, съставена от българи, които успяват не само да правят театър в Канада и да поставят успешно български заглавия, ами дори пристигнаха на турне в България. И не само пристигнаха, но и получиха Голямата награда  на фестивала, носещ името на големия български актьор Велко Кънев в..

публикувано на 22.05.18 в 13:53

През есента излиза първият албум на Mind Trips с Алекс Раева

Българската група Mind Trips обяви датата за излизането на своя най-нов албум. На 20 октомври 2018 г. почитателите на Chill Out и New Jazz звученето ще могат да чуят „My”- първия дългосвирещ албум с участието на Александра Раева, който ще включва общо 10 авторски композиции. Новината за албума дойде заедно с най-новата песен на групата - “Happy now”...

публикувано на 22.05.18 в 12:28

Вера Шандел, Мишо Йосифов и Елисавета Петрушева представят "BG vintage"

Певицата Вера Шандел, тромпетистът Мишо Йосифов и Елисавета Петрушева. Това са тримата инициатори на новия музикален проект, озаглавен "BG vintage", който ще има своята премиера на 23 май в "Сити Марк Арт Център".  Така в навечерието на един от най-светлите български празници 24-ти май - Денят на българската просвета и култура и на славянската..

публикувано на 22.05.18 в 09:25
Виолин Неделчев

Виолин Неделчев, учител на годината: Уникално е да научиш едно дете да помага на по-слабия

Виолин Неделчев- учител на годината по изобразително изкуство за втори път, преподавател в 143 ОУ „Георги Бенковски“ гостува на неделното „Радиокафе“, което се излъчи от една от столичните галерии. Работя с деца от много години, още от 1994 година започнах като художник –учител в приложното училище, минал съм през много гимназии, много..

публикувано на 21.05.18 в 19:45

Предвиждат продължение на метрото в "Люлин", "Младост" и "Слатина"

Продължаване на метрото до различни части на града предвиждат от Столичната община. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков по време на отчета му за свършеното от него през последните две години, откакто е встъпил в длъжност. Нови станции може да има в районите "Люлин", Студентски град, "Слатина" и "Симеоново". Една от промените е на..

публикувано на 21.05.18 в 18:18