Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Руслан Трад: Големият проблем е в битовия расизъм

Снимка: Георги Тотев

Днес нашата приятелка Юлия ще ни срещне с един наистина много приятен човек, който се занимава от години с правата на бежанците в България и въпросите, засягащи събитията в Близкия изток и начинът им на отразяване в България.

Често сте го виждали на екрана, в радио студиото или пък като автор на текстове, да анализира и коментира събития от горещи точки като Сирия, Ирак, Афганистан и проблемите на бежанците в България.

Руслан Трад е създател на блога Intidar, основател е на организацията "Форум за арабска култура" и във всичките си занимания и изяви се опитва да подобри междукултурния диалог, да обяснява защо няма нищо опасно в това да приемеш "другия" в града ти.

Той е един от малкото млади анализатори в тази област. Говори истински, защото пътува в конфликтните зони (ходи в Сирия, а скоро се завърна и от Ирак), за да прави неподправени репортажи, за да разкаже историите такива, каквито се случват там.

Поводът Руслан Трад да ни гостува днес е, че той взе специалната награда "Активист на годината" на Българския хелзинкски комитет.

Чуйте какво си казаха Руслан Трад и Юлия Владимирова за преодоляването на ксенофобията, расизма, засилващите се националистични движения в Европа и намира ли се в безпътица България в момента по отношение на толерантността и лечими ли са вековните стереотипи?


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетното миене на софийските улици е в ход

С настъпването на пролетта и затопляне на времето в столицата се появиха цистерни с вода и започна първото за годината миене на улиците. Къде бяха първите почистени пътни платна, в кои райони ще са следващите места и как можем да разберем дали и кога ще се появят специализираните коли с маркучите и на нашата улица, та да си махнем своевременно..

публикувано на 22.03.17 в 18:32

Докога ще продължават опашките от тирове по границите

В „Трафик София“ продължаваме да следим наболялата тема за безкрайните опашки от тирове по българските гранично-контролно пропусквателни пунктове. Въпросът за това, докога ще продължават опашките по границите, е резонен. Ние също очакваме да има позитивно развитие, но последните месеци оставаме само с очакванията , заяви пред Радио София..

публикувано на 22.03.17 в 17:45

„Бабо, разкажи ми спомен“ спечели конкурса „Моята любима книга 2016“

„Бабо, разкажи ми спомен“ на Ивинела Самуилова спечели Националния конкурс „Моята любима книга 2016“, организиран от сдружение “Всичко за книгите“. Книгата на българската писателка получи най-много гласове във финалния етап на надпреварата, в който се съревновава с още двайсет други заглавия. Конкурсът стартира на 6-ти февруари и в него..

публикувано на 22.03.17 в 16:50
Галина Риом - Ройбек

Галина Риом-Ройбек: Във вените ми тече българска кръв

Замисляли ли сте се някога какво е съвременен цирк? Това е вид изкуство, което се заражда през 70-те години във Франция и представлява своеобразно слизане на артистите от сцената и включва по-динамична работа сред хората. Този цирк се състои в смесването на елементи от традиционния цирк с много други жанрове и изкуства. Добрата новина е, че всички..

публикувано на 22.03.17 в 16:41

Българското представяне на CeBIT - все още плахо, но достатъчно конкурентно

Едно от най-престижните изложения за информационни и комуникационни технологии в света CеBIT 2017 се провежда в германския град Хановер. България се представя от девет компании, в това число стартъпи. Фирмите показват дейността си в рамките на национален щанд от 125 кв. м изложбена площ. Българският щанд предлага решения в областта на електронната..

публикувано на 22.03.17 в 16:34