Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Руслан Трад: Големият проблем е в битовия расизъм

Снимка: Георги Тотев

Днес нашата приятелка Юлия ще ни срещне с един наистина много приятен човек, който се занимава от години с правата на бежанците в България и въпросите, засягащи събитията в Близкия изток и начинът им на отразяване в България.

Често сте го виждали на екрана, в радио студиото или пък като автор на текстове, да анализира и коментира събития от горещи точки като Сирия, Ирак, Афганистан и проблемите на бежанците в България.

Руслан Трад е създател на блога Intidar, основател е на организацията "Форум за арабска култура" и във всичките си занимания и изяви се опитва да подобри междукултурния диалог, да обяснява защо няма нищо опасно в това да приемеш "другия" в града ти.

Той е един от малкото млади анализатори в тази област. Говори истински, защото пътува в конфликтните зони (ходи в Сирия, а скоро се завърна и от Ирак), за да прави неподправени репортажи, за да разкаже историите такива, каквито се случват там.

Поводът Руслан Трад да ни гостува днес е, че той взе специалната награда "Активист на годината" на Българския хелзинкски комитет.

Чуйте какво си казаха Руслан Трад и Юлия Владимирова за преодоляването на ксенофобията, расизма, засилващите се националистични движения в Европа и намира ли се в безпътица България в момента по отношение на толерантността и лечими ли са вековните стереотипи?


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Николай Спасов

Проф. Николай Спасов: Зъбът от Чирпан показва възраст 7,2 млн. години

Директорът на Националния природонаучен музей проф. Николай Спасов коментира пред Радио София откритите свидетелства за местообитание на предчовек в района на Чирпан след изследване на открития в района зъб от възрастен примат. Проф. Спасов разказа, че всичко започва през 2007 година, когато посещава заедно с френски професор дома на Петър Попдимитров,..

публикувано на 25.05.17 в 16:44

Класическото образование – ключ към задълбоченото опознаване на света

Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ” е единственото средно училище у нас, което дава възможност за класическо образование. Възможност, която се появява след като за четири десетилетия традицията на класическите лицеи в страната е прекъсната. „ Гимназията е рожба на идея, която тръгва от Софийския университет ”,..

публикувано на 25.05.17 в 16:25

"Зелена" зона ще има в "Лозенец" до август, обеща районният кмет

Да свалим колите от тротоарите и да върнем тротоарите на пешеходците, пожела кметът на район "Лозенец" Любомир Дреков в деня на празника на квартала. Дреков изрази надежда, че зелената зона в долната част на "Лозенец" ще влезе в сила още през първото полугодие на тази година. Това е мярка, която ще засегне всички жители на район "Лозенец", и смятам,..

публикувано на 25.05.17 в 16:05
Фотоколаж: Силвия Петрова

Илияна Делева: Всички трябва да бъдем отговорни към езика ни

Запазването на чистотата на българския език е усилие на всички. Спазването на правилата и нормите е важно не само в училище, но и в дома. Това убеждение сподели писателката Илияна Делева , която е и начален учител в 55-о Средно училище „Петко Каравелов“ в столицата. Тя смята, че би било погрешно да се търсят виновни за пропуски в езиковата култура на..

публикувано на 25.05.17 в 15:58
Проектът за центъра на Божурище предвижда и концертна сцена

В центъра на Божурище предвиждат градски площад с парк и концертна сцена

В големия салон на НЧ „Христо Ботев 1934“ - гр. Божурище, от 18:30 часа днес ще бъде представен проект за нов „Централен градски парк с площад и концертна естрада“ в града. От общината канят всички заинтересовани да присъстват, за да може лично да се запознаят и да зададат въпросите си към проекта на компетентните лица от общината.  Всеки,..

публикувано на 25.05.17 в 15:50