Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

За първи път от близо век в Истанбул ще бъде построена нова църква

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първата арамейска църква ще бъде построена в квартал Йешилкьой в Истанбул, чието старо име е Сан Стефано, като турската държава ще осигури терена, съобщава БТА. Агенцията уточнява, че това ще бъде първата църква, която ще бъде построена със съдействието на турското правителство от 91 години насам, откакто Турция е светска република.
Арамейците се приемат за една от най-древните общности, които са базирани главно в Сирия, а езикът им е наричан езикът на Христос. Стара арамейска църква има в Югоизточен Анадол в близкия до турско-сирийската граница град Мардин.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден за по-чист въздух по инициатива на Столичната община

16 ноември е обявен за "Ден за по-чист въздух". Инициативата е на Столичната община и цели да насочи вниманието на обществеността към мерките, които всеки гражданин може да предприеме за подобряване на качеството на атмосферния въздух. В кампанията ще участват министерства, районни администрации, банки, вериги бензиностанции, както и над 100..

публикувано на 16.11.18 в 08:21

Облечете се добре днес

В Северна България и източните райони ще има превалявания от слаб дъжд, в Предбалкана и Североизточна България от дъжд и сняг. По-значителни разкъсвания на облачността ще има над Югозападна България и Горнотракийската низина. Със слаб, в Източна България умерен вятър от север-североизток в страната ще продължи да прониква по-студен въздух...

публикувано на 16.11.18 в 08:05

Ремонти оставят няколко столични квартала без вода

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщават от пресцентъра на дружеството. Във връзка с монтаж на спирателни кранове на ул. 111 в жк. „Обеля“ 2 се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 21.00 часа на живеещите в района на ул. 106, ул. 104, ул. „Акад. Дмитрий Лихачов“, ул. 275, ул. „Обелски път“, ул...

публикувано на 15.11.18 в 09:24

Въвеждат промени в движението около ЦУМ и Боянската църква заради форум

Въвежда се временна организация на движението за провеждане на Международния конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути, съобщават от пресцентъра на Столичната община. Забраняват се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на колите, обслужващи мероприятието до приключване на мероприятията на 17 ноември 2018 г. на..

публикувано на 15.11.18 в 09:16
Кадър от филма

Накъде в София

КИНО В зала 1 на НДК от 19.00ч. ще бъде излъчен филмът “Времето е наше”, който е част от филмовия фестивал “Киномания”. Филмът от тази година е със сценарист Станислав Семерджиев и режисьор Петър Попзлатев. Филмът разказва за писателя Мартин Сестримски и служителят от Държавна сигурност Боян Тилев, които се познават отдавна, от деня, в който..

публикувано на 15.11.18 в 09:11