Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Много трудно е да бъдеш жена в Турция, сподели турската актриса Берен Саат по повод ужасяващо убийство на студентка

Снимка: БГНЕС

Най-известната актриса на Турция Берен Саат изрази възмущение и болка заради убийствата и малтретирането на жените в нейната родина, съобщава БТА в обширен материал на Нахиде Дениз за положението на нежния пол южната ни съседка. Най-скорошната жертва на тези позорни действия е студентката Йозгеджан Аслан, чието убийство в Мерсин разтърси цялата страна през последните дни. Двайсетгодишната девойка беше жестоко убита насред улицата от трима мъже. Хиляди хора погребаха вчера в Мерсин хубавото момиче, което е било наръгано с нож, след което тялото му е било изгорено с цел прикриване на следи.

"Много е трудно в моята страна да бъдеш жена, особено пък да си хубава девойка", написа Берен Саат в социалните медии. Според актрисата с всеки изминал ден все повече се влошава положението на туркините, които биват малтретирани или дори убивани от мъже под различни предлози - затова че са облечени с къса пола или употребяват парфюм, затова че искат да работят или се обявяват срещу племенните традиции, в които на жената се гледа като на човек втора класа.

"Съучениците ми ме оплюваха, че си повдигам полата, когато играя на сцената. Вечер, когато се прибирах от курсовете, млади мъже ми подмятаха неприлични изрази или някой се опитваше да ми показва половия си орган; на снимачната площадка някои се опитваха да ме опипват, а други дни наред ме безпокояха с неприлични обаждания по телефона, снимаха ме тайно и публикуваха снимките ми...", разказва Берен Саат.

По думите й причината за това отношение се корени в манталитета на турското общество, който не зачита правата на жената, тялото й и нейната свобода на избор. "Да, казвам, аз съм късметлийка, защото не съм пострадала, но хиляди жени в моята страна страдат пред очите на всички,..... много хора в моята страна си затварят очите за това. А това е престъпление! И трябва да се търси отговорност! Спи в мир, скъпа Йозгеджан", написа актрисата, която в сериала "Пепел от рози" изигра ролята на млада жена, изнасилена от няколко мъже и принудена да се омъжи за един от насилниците си.

Убийството на Йозгеджан Аслан в Мерсин предизвика бурни протести в Истанбул, Анкара, Измир и други градове на страната. Жестокото престъпление насочи вниманието към отговорността на турските власти за слагане край на насилията спрямо жените.

Министърът на правосъдието Бекир Боздаг обеща, че извършителите ще бъдат наказани. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и премиерът Ахмет Давутоглу изпратиха съболезнователни телеграми на родителите на убитата девойка, а двете дъщери на Ердоган посетиха опечаленото семейство.

Министърът на икономиката Нихат Зейбекчи дори заяви, че смъртното наказание, което бе премахнато през 2004 г. в Турция, трябва да бъде въведено отново за извършителите на подобни престъпления. Турция е сред страните, които са на челно място в печалната статистика на случаите на насилие спрямо жените.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Валери Симеонов подаде оставката си

Вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка. Той лично съобщи за оттеглянето си в сградата на Министерския съвет тази вечер. "Поканих Ви за да ви съобщя личното си решение за оставката. Причината е медийната кампания, която удря върху рейтинга на правителството и е пречка за нормалната дейност на управлението. Това е едно от най-успешните управления",..

публикувано на 16.11.18 в 20:09

Накъде в София

ЧАЕНИ ЦЕРЕМОНИИ На 16, 17 и 18 ноември ще се проведе второто издание на Изложение на чай - "FesTEAval". Събитието ще се проведе в Национален музей "Земята и хората". На едно място ще бъдат събрани десетки изложители. Всеки гост ще може да се стопли с чаша чай, докато се запознава с разнообразието от продукти, съпътстващи ритуала по пиене на..

публикувано на 16.11.18 в 09:00

Разбиха склад в "Дружба", откраднати са пари

Около 6 часа на 16 ноември в полицията е получен сигнал за взломна кражба от склад в столичния ж.к.“Дружба“. По първоначални данни, след проникване в обекта са отнети пари. Зад входната врата на склада е имало метална щора, която крадците са успели да разбият. Предприети са издирвателни действия. На мястото се извършва оглед.

публикувано на 16.11.18 в 08:59

НДК грейва в цветовете на дъгата

Националният дворец на културата ще бъде осветен тази вечер в цветовете на дъгата по повод Международния ден на толерантността. Сградата на НДК ще свети между 20 и 21 часа в знак на уважение към различията, многообразието на култури и традиции, както и в защита на всички форми на индивидуална човешка свобода. Подобни инициативи ще има днес във..

публикувано на 16.11.18 в 08:49

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Най-малко по 2 бона допълнително над обичайните ни разходи ще отвее зимата от джобовете ни, четем в МОНИТОР . Над половината от сумата ще отиде за отопление, а останалата - за топли дрехи, обувки, лекарства. През миналия отоплителен сезон за 3-стайна санирана панелка само за парно (без топла вода) средният разход бе около 900 лв. Като добавим..

публикувано на 16.11.18 в 08:40