Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Много трудно е да бъдеш жена в Турция, сподели турската актриса Берен Саат по повод ужасяващо убийство на студентка

Снимка: БГНЕС

Най-известната актриса на Турция Берен Саат изрази възмущение и болка заради убийствата и малтретирането на жените в нейната родина, съобщава БТА в обширен материал на Нахиде Дениз за положението на нежния пол южната ни съседка. Най-скорошната жертва на тези позорни действия е студентката Йозгеджан Аслан, чието убийство в Мерсин разтърси цялата страна през последните дни. Двайсетгодишната девойка беше жестоко убита насред улицата от трима мъже. Хиляди хора погребаха вчера в Мерсин хубавото момиче, което е било наръгано с нож, след което тялото му е било изгорено с цел прикриване на следи.

"Много е трудно в моята страна да бъдеш жена, особено пък да си хубава девойка", написа Берен Саат в социалните медии. Според актрисата с всеки изминал ден все повече се влошава положението на туркините, които биват малтретирани или дори убивани от мъже под различни предлози - затова че са облечени с къса пола или употребяват парфюм, затова че искат да работят или се обявяват срещу племенните традиции, в които на жената се гледа като на човек втора класа.

"Съучениците ми ме оплюваха, че си повдигам полата, когато играя на сцената. Вечер, когато се прибирах от курсовете, млади мъже ми подмятаха неприлични изрази или някой се опитваше да ми показва половия си орган; на снимачната площадка някои се опитваха да ме опипват, а други дни наред ме безпокояха с неприлични обаждания по телефона, снимаха ме тайно и публикуваха снимките ми...", разказва Берен Саат.

По думите й причината за това отношение се корени в манталитета на турското общество, който не зачита правата на жената, тялото й и нейната свобода на избор. "Да, казвам, аз съм късметлийка, защото не съм пострадала, но хиляди жени в моята страна страдат пред очите на всички,..... много хора в моята страна си затварят очите за това. А това е престъпление! И трябва да се търси отговорност! Спи в мир, скъпа Йозгеджан", написа актрисата, която в сериала "Пепел от рози" изигра ролята на млада жена, изнасилена от няколко мъже и принудена да се омъжи за един от насилниците си.

Убийството на Йозгеджан Аслан в Мерсин предизвика бурни протести в Истанбул, Анкара, Измир и други градове на страната. Жестокото престъпление насочи вниманието към отговорността на турските власти за слагане край на насилията спрямо жените.

Министърът на правосъдието Бекир Боздаг обеща, че извършителите ще бъдат наказани. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и премиерът Ахмет Давутоглу изпратиха съболезнователни телеграми на родителите на убитата девойка, а двете дъщери на Ердоган посетиха опечаленото семейство.

Министърът на икономиката Нихат Зейбекчи дори заяви, че смъртното наказание, което бе премахнато през 2004 г. в Турция, трябва да бъде въведено отново за извършителите на подобни престъпления. Турция е сред страните, които са на челно място в печалната статистика на случаите на насилие спрямо жените.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Обявиха грипна епидемия в Перник

Грипна епидемия бе обявена на територията на Община Перник. Учениците са в грипна ваканция от 17 до 22 януари включително. Мерките са предприети във връзка с високата заболеваемост сред учениците, съобщиха от общината. На този етап детските градини и яслите ще бъдат отворени. Кметът Вяра Церовска издаде заповед за строг сутрешен филтър на база..

публикувано на 16.01.19 в 12:00

Отбелязваме Световния ден на “Бийтълс”

На 16 януари отбелязваме Световния ден на “Бийтълс”. На тази дата през 1957 г. в Ливърпул е открит клуб „Кавърн", където групата прави своя дебют. Основни и постоянни членове на състава са: Джон Ленън (1940 – 1980), Пол Маккартни (1942), Джордж Харисън (1943 – 2002) и Ринго Стар (1940). “Бийтълс” е един от най-ярките символи на контракултурата през 60-те..

публикувано на 16.01.19 в 09:51

Накъде в София

ЛИТЕРАТУРА От 18.30 ч. Литературен салон „Леге 10“ организира вечер, посветена на Николай Хайтов, по повод 100- годишнината от рождението му, която ще честваме тази година. В събитието ще участва синът на големия български писател арх. Здравец Хайтов, а водещ на вечерта ще бъде издателят Иван Гранитски. В БАН, зала "Проф. Марин Дринов" от 16.00 ч...

публикувано на 16.01.19 в 09:22

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Вируси и лошо време опразниха стотици класни стаи и забавачки. Симптомите – болки в мускулите, отпадналост, главоболие. Четири области на страната са обявили грипна епидемия към 15 януари – Бургас, Стара Загора, Шумен и Силистра (със стойности 280-300 болни на 10 000), пише ТРУД . Прекратени са свижданията в лечебните заведения, както и женските и детски..

публикувано на 16.01.19 в 09:01

Жълт код за силен вятър е обявен в 18 области на страната

Жълт код за силен вятър е обявен в 18 области на страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Предупреждението за силен вятър е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Сливен, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Варна, Добрич и..

публикувано на 16.01.19 в 08:49