Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обръщение на Началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия

Военният фактор ще има все по-ключово значение за националната сигурност

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов
В навечерието на 6 май - Ден на храбростта
и празник на българската армия
Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов направи обръщение към гражданите и поздрави военнослужещите чрез Радио София и БНР.

В изявлението се казва:

"И днес българските военнослужещи  продължават да изпълняват с достойнство и чест своя дълг към Родината. През изминалата година общо в мисии зад граница участваха 1043 военнослужещи,  които и към момента дават своя принос в единните усилия на съюзни и коалиционни партньори в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово, Грузия, Мали и в други горещи точки на света. 

През 2014 г. във Въоръжените сили бяха проведени общо 236 учения, от които 13 - международни. Съгласно Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения военни формирования от Българската армия  участваха в 57 съвместни тренировки, подготовки и учения, както на територията на България, така и в тренировъчните центрове на Силите на САЩ в Германия.

Последната година беше една от най-тежките за страната по отношение на силата и мащаба на природните бедствия, които ни сполетяха. В рамките на своите способности, сили и ресурси, Българската армия подпомогна държавните органи за овладяване на кризисната ситуация от засиления миграционен натиск към територията на  страната.

Военнослужещите изграждаха мостове на мястото на пораженията  от наводненията, изправяха електрически стълбове,  доставяха хляб и вода в недостъпните райони, изваждаха затрупани под снежната стихия, рискуваха живота си, като висяха от въжетата на вертолетите,  за да помогнат на изпадналите в беда, спасяваха пострадали в пътно-транспортни произшествия.

В същото време тенденциите показват, че международната среда на сигурност остава динамична и трудно предвидима, като влиянието на асиметричните и транснационалните заплахи ще нараства. В тези условия ролята на военния фактор ще има все по-ключово значение за националната сигурност, което изисква поддържане и развитие на адекватни на съвременните рискове и заплахи отбранителни способности.

Всеки от нас ясно осъзнава финансовите проблеми на страната, от които, бих казал, че Въоръжените сили са от най-потърпевшите през последните години. Искам обаче ясно да се разбере, че изграждането на отбранителни способности се нуждае не само от финансов, но и от времеви ресурс – това, което ще могат Въоръжените ни сили да правят утре, се решава от днес.

Периодът на продължителна  редукция на Въоръжените сили трябва да приключи и очакванията на всички да бъдат насочени към стабилност и качествено израстване на отбранителни способности.  Военнослужещите  наистина преживяват  трудно  дългия и мъчителен период на редуциране. Той бе съчетан с налагането на  все по-сериозни изисквания към тях, породени от новите рискове и заплахи пред сигурността на страната и произтичащата от тях необходимост от нови отбранителни способности.

Личният състав на Въоръжените сили е най-важният ресурс на отбраната. Затова трябва да  провеждаме такава ефективна политика по отношение на човешките ресурси, че да привличаме и задържаме във Въоръжените ни сили най-добрите, да ги обучаваме и мотивираме и така да постигаме устойчиво нарастване на отбранителните способности.

Използвам празничния повод да поздравя всички военнослужещи и цивилни служители, военнослужещите от резерва и запаса, ветераните от войните и всички радиослушатели и да им пожелая крепко здраве, сили и успехи в общите ни усилия за издигане на Българската армия у нас и по света!"

Чуйте цялото изявление на вицеадмирал Румен Николов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 18.04.24: Рекордни стойности на корупция през 2023 година

В четвъртък, 18.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Докладът на Центъра за изследване на демокрацията, който сочи, че 2023 година е била рекордна по отношение на корупцията Евроизборите Коментаторите: •  Социологът Мила Минева •  Рапърът Матю Стоянов (Жлъч) Повече подробности можете..

публикувано на 18.04.24 в 19:18

Трето издание на състезанието "Трън Ултра Рън"

На 11 май 2024 г. със старт и финал в трънското с. Велиново ще се състои Третото издание на състезанието по планинско бягане "Трън Ултра Рън" 2024. Участниците могат да избират между четири изключително живописни трасета с различна дължина и трудност, като всяко едно предлага уникално цялостно изживяване и неповторими панорамни гледки. "Трън..

публикувано на 18.04.24 в 18:50

Стартира кампания по почистване в община Радомир

По повод Деня на Земята Община Радомир организира почистване на всички населени места намиращи се на територията й. Събитието ще се случи в рамките на 2 дни – 20 и 21 април 2024 г. То е част от годишната кампания на Община Радомир, която ще се проведе в няколко етапа, включващи почистване и облагородяване на всяко населено място, засаждане,..

публикувано на 18.04.24 в 17:36

Together for Fertility обединява редица държави в полза на хората с репродуктивни проблеми

Сдружение "Зачатие" е неправителствена организация на българските пациенти с репродуктивни проблеми, която има своята 20-годишна история на работа в подкрепа на пациентите и информиране на обществото. След два дни предстои заключителна конференция по проекта Together for Fertility, съфинансиран по програма "Еразъм+" на ЕС, в който сдружението..

публикувано на 18.04.24 в 17:15

Мястото на България в единния европейски пазар

Институт за пазарна икономика (ИПИ) публикува специален доклад , който разглежда в дълбочина участието на България в единния пазар на ЕС. Докладът е изготвен по повод 30 г. от създаването на единния пазар на ЕС и 20 г. от присъединяването на основната група страни от Централна и Източна Европа. ИПИ изследва степента на икономическа интеграция на..

публикувано на 18.04.24 в 16:15

Трамвайно трасе ще свързва пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане"

Заедно с ремонта на пл. "Св. Неделя" ще бъде изградено трамвайно трасе на бул. "Александър Стамболийски" между пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане", съобщиха от "Спаси София". Инициативата е на общинския съветник Борис Бонев, като вече са проведени срещи с главния архитект на София и проектантския екип. "400-метровото трасе значително ще..

публикувано на 18.04.24 в 15:57
Венцислав Костов (вдясно) във вечерния блок на Радио София

Венци Костов между България и Испания

Венцислав Костов е режисьор, който живее и твори най-вече в Испания. Той е от български произход и понякога се завръща към своята родина поне за седмица-две. Именно в такъв период е гост и на предаването "Добър вечер, София". Неговият филм "Любен" засяга тема свързана с ЛГБТ общността и вече е отличен с няколко фестивални награди, но все още не..

публикувано на 18.04.24 в 15:03