Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На днешния празник на МВР се активизираха дебатите за структурната реформа във вътрешното ведомство

Снимка: БГНЕС

Без модернизирано МВР не може да има модернизирана държава,каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна
Бъчварова по време на официалната церемония по случай празника на МВР днес. Тя заяви, че вярва, че с работата си МВР ще убеди скептиците, че нещата са в правилната посока. Отговорността ни е изключително голяма, защото поведението ни формира усещане за справедливост, допълни Бъчварова, цитирана от БТА.

Днес българската полиция отбелелязва 136 години от създаването на Министерството на вътрешните работи. Тържествената церемония за празника на МВР започна в 10.00 часа пред Паметника на Незнайния воин в столицата с водосвет на знамената и поднасяне на венци в памет на служителите, загинали при изпълнение на служебния си дълг. След това продължи пред храм - паметника "Св. Ал. Невски" с демонстрация на специализираната техника, която е на въоръжение в различните структури на вътрешното ведомство.

Междувременно от Синдикалната федерация на служителите в МВР заявиха, че на брифинг ще предоставят конкретни документи за извършваните в МВР структурни промени и рискът, който те създават за гражданите на България. От синдиката заявиха, че ще оповестят начина, по който продължава да се провежда социалният диалог в МВР, както и своето решение за последващи активни протестни действия.  Представителите на най-голямата синдикална организация в МВР протестират от 12 юни. Едно от искания им е за оставката на директора на пожарната главен комисар Николай Николов.

По този повод Николай Николов коментира днес, че няма да говори за мотивите за исканата оставка, защото не ги е видял. Той обаче каза, цитиран от БГНЕС, че това, което е чул като мотиви за оставка, звучи несериозно и некомпетентно. Николов подчерта още, че синдикатът, който му иска оставката, е само един от шестте в МВР, като допълни, че Синдикатът на пожарникарите и спасителите изразява категорична подкрепа.

За структурната реформа главен комисар Николай Николов припомни, че по план е предвидено да се изградят мощни отряди в 6-те района за планиране. "Ние ще изградим 8", каза днес Николов и обясни, че това ще се отряди, окомплектовани със специалисти, много добре подготвени и екипирани, разполагащи с най-модерната техника - така в случай на тежко бедствие да има адекватна реакция от сили, които са предварително подготвени. "На практика това ще са елитните части на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". Както Жандармерията се намества само в тежки ситуации, касаещи нарушаване на обществения ред – така ще бъдат и тези отряди", обясни главен комисар Николай Николов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества. В дневния ред на..

публикувано на 25.04.24 в 08:33

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11