Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Ако засилим ролята на референдума, ще спечелим всички

Снимка: БГНЕС

Ако декларираните намерения за всеобхватни реформи се превърнат в конкретни резултати, това ще бъде голяма крачка напред за държавата и за обществото. С тези думи държавният глава Росен Плевнелиев започна обръщението си към 43-ото Народно събрание, предаде БГНЕС.

Президентът подкрепи съдебната реформа и промяната на изборните правила. Според него изборите се превръщат във фактор на недоверие.

Силно подкрепям провеждането на всеобхватна и дълбока съдебна реформа и провеждането на национален референдум по изборни права, заяви президентът. Първите стъпки и смислени действия са налице, отчете Плевнелиев от парламентарната трибуна. Според него първопричината за големите проблеми на България е съдебната система. "Незадоволителни растеж на доходите, корупцията, сивата икономика, ниската избирателна активност са резултат от това. Подкрепям провеждането на съдебна реформа и референдум за изборни права на гражданите. Референдумът е толкова важен за бъдещето на България , колкото е и съдебната реформа. Всеки политик излиза на сцената с ясен ангажимент да се съобразява с волята на суверена. Дължим на народа доверие, защото гражданското общество неведнъж показа привързаността си към принципите на демокрацията", смята държавният глава.

Сезирах НС с искане да се произнесе за провеждане на референдум по 3 въпроса, които са отдавна в центъра на общественото внимание, припомни Плевнелиев. Можем да подобрим многократно работата на публичната власт, като й осигурим обществена легитимност на по-високо ниво. Всеки един от нас е обещавал на своите избиратели, всички го дължим на народа, дължим му доверие, защото обществото неведнъж показа своята мъдрост и привързаност към ценностите на демокрацията. Нямаме право и причина да откажем на суверена да се произнесе как да излъчи своите представители, подчерта Плевнелиев.

Той добави, че пряката демокрация може да донесе повече стабилност и доверие. "Свидетели сме, че изборите у нас в последните години лесно се превръщат в нов фактор на недоверие, на безкрайни обвинения за търговия с гласове, за купен, корпоративен вот, все повече българи остават изключени от политическия живот, все по-малко хора гласуват. Ако не преобърнем този процес, апатията и нихилизмът ще засегнат основите на политическата система. Решението е провеждане на референдум по изборните права на гражданите. Вотът им ще внесе стабилност в изборния процес и качествено ще се подобри политическата система", убеден е Плевнелиев.

Той повтори отново първия въпрос за референдума: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

Безспорно е, че гражданите предпочитат наред с партийните листи, да гласуват и за личности, каза Плевнелиев. Според него, така ще се заздрави връзката избирател – народен представител. Не бива да противопоставяме мажоритарния на пропорционалния елемент в избирателната система. В състояние сме да се възползваме от най-доброто и от двете системи. Заставам категорично зад многопартийната политическа система. Изрично подчертавам основополагащата роля на партиите. С въвеждане на смесена избирателна система, при която има мажоритарен и пропорционален избор, ще запазим партийното многообразие, но ще гласуваме и за личности", заяви Плевнелиев.

Няма едно общо мнение по отношение на това каква част от народните представители да се избират мажоритарно. Нека проверим волята на суверена за мажоритарен избор. Нека суверенът да чуе и да направи своя информиран и съзнателен избор. Каквото и да е решението на народа, то е по-силно от желанието ни да "ударим" политическия противник, каза Плевнелиев.

Той изтъкна, че електронното гласуване ще е крачка напред в посоката, в която се развива човечеството. "Уверен съм, че българските гласоподаватели ще могат да гласуват електронно, нека го направим навреме, каза президентът. Няма по-силен инструмент за повишаване на доверието на гражданите от референдума. Ако засилим ролята на референдум в политическия си живот, ще спечелим всички. Вече предложих националният референдум да се проведе на 25 октомври 2015 година заедно с местните избори за кметове и общински съветници. Така ще има най-малко натоварване на бюджета, каза Росен Плевнелиев.

В съвременния свят всеки човек има възможността да учи и да работи както в родината си, така и по света. Днес живеем в ерата на информационните технологии, а разстоянията губят традиционните си значения. Не съм съгласен милиони българи да бъдат изключени от обществено-политическия живот, само защото са намерили реализация извън родината. Нашите сънародници искат да бъдат активни участници в процесите на вземане на решения, мотивира Плевнелиев убеждението си за онлайн вот.

Предстои парламентът да гласува проект на предложение за произвеждане на национален референдум с въпроси: "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?"; "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?"; "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при провеждане на изборите и референдумите?", чиито вносител в Росен Плевнелиев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония. Едното бебе е било..

публикувано на 19.04.24 в 14:04

Косенето в район “Подуяне” ще стартира най-късно през следващата седмица

Дейностите по косене в район “Подуяне” ще стартират най-късно през следващата седмица. Това стана ясно по време на среща между районната администрация и жители от района, която се състоя във временна приемна в ж.к. “Левски Г”. Кметът Кристиян Христов уверява, че ще бъдат разгледани всички проблеми, на които жителите акцентират. По..

публикувано на 19.04.24 в 06:34

Умуват върху финансовата децентрализация в Столичната община

Районните кметове в момента изработват конкретно предложение как в Столичната община д а се приложи принципът на финансова децентрализация и как повече приходи да остават в районните администрации , съобщи зам.-кметът Иван Василев . Целта е повече пари да отиват (остават) при районите. "На сайта на Столичната община се публикува информация с..

публикувано на 18.04.24 в 15:42

"Изгрев" ще е първият район, в който няма да има липса на места в детските градини и яслите

На 90% е готов и новият корпус за 4 градински групи към 30-а детска градина "Радецки" в ж.к. "Дианабад". "До броени месеци, "Изгрев" ще се превърне в първия софийски район, в който няма да има проблем с липсата на места в детските градини и яслите! За всяко наше дете ще има място в общинска детска градина", съобщава кметът на района д-р Делян..

публикувано на 18.04.24 в 11:01

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са обсъдени от правната комисия на парламента и днес залата ще реши дали ще бъдат потвърдени. По..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

2 май ще е неучебен ден за училищата в София

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2-ри май за неучебен ден за училищата в столицата.  "Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град във връзка с годината, в която отбелязваме - 145 години от обявяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде осигурена възможност да..

публикувано на 17.04.24 в 16:05

Столичният зам.-кмет по строителство с отнето право да възлага договори за строителство?

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев съобщи в пост в социалната мрежа, че заместник-кметът по строителство Иван Матов е с отнето право да възлага договори за строителство.  Според Георгиев това е станало преди дни и настоява за обяснение. "Приехме рекорден бюджет с огромна част..

публикувано на 17.04.24 в 13:35