Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Център за интегрирани услуги за деца и семейства отвори врати в ж.к. "Филиповци"

6
Снимка: Златина Йовкова

Първият център за интегрирани услуги за деца и семейства в ж.к. „Филиповци“ бе открит днес.

След успеха на центъра в кв.„Факултета“, фондация „Здраве и социално развитие“ решава да разшири дейността си сред ромската общност и да открие такъв в ж.к. „Филиповци“. Преди три години стартира временна програма сред младите майки и жени, която да повиши техния здравен и социален статус.

Сега дейността придобива постоянен характер след откриването на Центъра в Здравната служба във „Филиповци“. Първите услуги, които ще бъдат предоставени са програми за бременни и майки на деца до 3 г възраст, поясни д-р Елена Кабакчиева, председател на фондация „Здраве и социално развитие. От септември ще функционира и раздавателен пункт за детско хранене, който ще действа на познатия принцип с купони, които ще бъдат на поносими цени за родителите.

Също така ще се работи по квалификационна програма с 24 младежи на възраст от 15 до 19 г., за да ги подготви за социални умения, за професионалното ориентиране и започване на работа, като родителите също ще бъдат включени, за да могат младите хора да получат нужната им подкрепа, каза още д-р Елена Кабакчиева.

Столичната община от години подкрепя този процес, в който НПО разкриват услуги вътре в общността, защото това е един работещ модел, заяви директорът на Дирекция „Социални дейности“ Мина Владимирова. "За да интегрираш някого, трябва да влезеш в неговата общност и да има последователен модел на подкрепа", смята още Владимирова.

Столичният общински съвет вече е одобрил решението услугата за подпомагане на ромската общност да се осъществява като държавно делегирана дейност, финансирана от Министерството на труда и социалната политика. Френското посолство в България пък ще подпомага програмата за бременните жени и майките на децата до 3 г., а ремонтът на центъра в кв.„Филиповци““ е със средства от Германо-българската камара.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Зоран Джуров: Българи и сърби съжителстват много добре от години

Българи и сърби съжителстват много добре от години, заяви Зоран Джуров - председател на Общинския съвет в Цариброд в предаването “Радиокафе”. През следващите десетилетия най-голямото предизвикателство ще бъде как младите хора да останат в Цариброд, за да живеят, а и по-възрастните хора да не заминават за София или Западна Европа, а да останат тук ,..

публикувано на 18.01.19 в 18:37

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях и да пътуват с винетни стикери. Основният аргумент против тол системата е, че четири месеца преди стартирането й превозвачите нямат яснота за това колко ще им струва и как ще се отрази на крайната цена за потребителите. Договорите за обществен превоз са сключени основно по реда на ЗОП и са с..

публикувано на 18.01.19 в 18:07

Отново отчетоха фини прахови частици в столични квартали

Няколко пъти над нормата беше нивото на фините прахови частици в отделни райони на София тази сутрин. Високи нива са били измерени в столичните квартали „Младост”, „Павлово”, „Хиподрума” и „Дружба”. От Столичната община съобщиха, че през деня няма да бъде пускан „зелен билет” за градския транспорт. Аз и целият екип следим много внимателно данните...

публикувано на 18.01.19 в 17:29

15 български паралелки в гимназията в Цариброд

Снежана Симеонова, директор на гимназията "Св. св. Кирил и Методий" в Цариброд, бе гост в неделното ни "Радиокафе", когато пък ние гостувахме в Цариброд. Снежана Симеонова е завършила българска филология в Софийския университет и е оторизиран преводач. Директор на гимназията е от 2003 г., а учениците, които са 247, са разпределени в 15 паралелки - 8..

публикувано на 18.01.19 в 16:51

Специално внимание към децата на "Боровец" за Световния ден на снега

На 19 януари "Боровец" ще отпразнува Световния ден на снега. Организаторите са предвидили безплатни уроци по ски и сноуборд за деца, игри, музика и забавления за цялото семейство. Детските лифт карти ще бъдат на символична цена от 1 лев, съобщи Александра Айвазова от "Бороспорт". Ски легендата Петър Попангелов ще даде ценни съвети на всички..

публикувано на 18.01.19 в 16:40