Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Център за интегрирани услуги за деца и семейства отвори врати в ж.к. "Филиповци"

6
Снимка: Златина Йовкова

Първият център за интегрирани услуги за деца и семейства в ж.к. „Филиповци“ бе открит днес.

След успеха на центъра в кв.„Факултета“, фондация „Здраве и социално развитие“ решава да разшири дейността си сред ромската общност и да открие такъв в ж.к. „Филиповци“. Преди три години стартира временна програма сред младите майки и жени, която да повиши техния здравен и социален статус.

Сега дейността придобива постоянен характер след откриването на Центъра в Здравната служба във „Филиповци“. Първите услуги, които ще бъдат предоставени са програми за бременни и майки на деца до 3 г възраст, поясни д-р Елена Кабакчиева, председател на фондация „Здраве и социално развитие. От септември ще функционира и раздавателен пункт за детско хранене, който ще действа на познатия принцип с купони, които ще бъдат на поносими цени за родителите.

Също така ще се работи по квалификационна програма с 24 младежи на възраст от 15 до 19 г., за да ги подготви за социални умения, за професионалното ориентиране и започване на работа, като родителите също ще бъдат включени, за да могат младите хора да получат нужната им подкрепа, каза още д-р Елена Кабакчиева.

Столичната община от години подкрепя този процес, в който НПО разкриват услуги вътре в общността, защото това е един работещ модел, заяви директорът на Дирекция „Социални дейности“ Мина Владимирова. "За да интегрираш някого, трябва да влезеш в неговата общност и да има последователен модел на подкрепа", смята още Владимирова.

Столичният общински съвет вече е одобрил решението услугата за подпомагане на ромската общност да се осъществява като държавно делегирана дейност, финансирана от Министерството на труда и социалната политика. Френското посолство в България пък ще подпомага програмата за бременните жени и майките на децата до 3 г., а ремонтът на центъра в кв.„Филиповци““ е със средства от Германо-българската камара.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Видеоклипове разбиват митовете за бежанците

По повод Световния ден на бежанеца Агенцията на ООН за бежанците пуска от днес по екраните в столичното метро и на дисплеите в трамваи с номера 1 и 7 тематични клипове, с които се развенчават митове за бежанците, които са изведени в топ 5 след проучване на агенцията за нагласите на българското общество към бежанците. Информацията във видеата представя..

публикувано на 17.06.19 в 17:05
Не се карайте, а обяснявайте на детето защо сте взели дадено решение

Валентин Стоилов, психолог: Тръшкането при децата може да е здравословно

Тръшкането и отричането при малките деца е здравословно. По този начин те заявяват себе си, а когато казват "не" показват характер, смята психологът Валентин Стоилов. Важното е нивата на тръшкането и себезаявяването да не преминават определени граници. По думите на Стоилов, в основата са отношенията между съпрузите като партньорство и очакванията..

публикувано на 17.06.19 в 16:01

Разширението на Първа английска гимназия ще бъде готово през есента

Нови 22 класни стаи ще бъдат готови за учебната година през септември в разширението на Първа английска гимназия. В новия корпус ще има и физкултурен салон, а чрез разширението ще стане възможно преминаването на 112-о училище и Първа английска гимназия на едносменен режим на обучение. Крайният срок на ремонтните дейности е през 2020 г., но кметът..

публикувано на 17.06.19 в 15:48

Звезди с любими имена обсипват площада дни преди "Театър пред театъра"

Истинско море от 250 огромни звезди ще залее площада пред Народния театър „Иван Вазов“ тази сряда. Те ще гледат от поименни плочки (60х60 см) по време на третото издание на „Театър пред театъра“ , което ще се състои  от 2 до 11 юли включително. За това съобщи в ефира на Радио София Катя Попчева – ръководител „Маркетинг и комуникации“ в..

публикувано на 17.06.19 в 15:29

"Отбор на надеждата" се подготвя за Световното първенство в Кардиф

Играчи от пет населени места влязоха в националния „Отбор на надеждата“, който това лято ще представя България на Световното първенство по футбол за бездомни хора в Кардиф, Уелс. На 15 юни започна подготвителният лагер на десетте избрани момчета. Тренировките ще се водят от националния селекционер Борислав Фердинандов, като ще му помага Младен..

публикувано на 17.06.19 в 14:58

Мариус Донкин: Промениха се взаимоотношенията в Народния театър

На 2 юли ще бъде открито третото издание на инициативата "Театър пред театъра", организирана от Народния театър "Иван Вазов". Директорът на театъра Мариус Донкин бе гост в предаването "Радиоприемница" на Радио София, за да разкаже повече за програмата, както и за промените в театралното изкуство и края на театралния сезон. Във вечерта на откриването..

публикувано на 17.06.19 в 14:53

Ученици и студенти искат мерки за справяне с климатичните проблеми

През август 2018 г. 16-годишната активистка Грета Тунберг всяка седмица излиза на протест пред парламента в Стокхолм със саморъчно написан плакат, гласящ "Училищна стачка в защита на климата". Първоначалната ѝ идея е била да протестира само три седмици. Тунберг прави хаштаг #Петъци за Бъдеще (#FridaysForFuture) и идеята ѝ се разпространява много..

публикувано на 17.06.19 в 14:51