Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Център за интегрирани услуги за деца и семейства отвори врати в ж.к. "Филиповци"

6
Снимка: Златина Йовкова

Първият център за интегрирани услуги за деца и семейства в ж.к. „Филиповци“ бе открит днес.

След успеха на центъра в кв.„Факултета“, фондация „Здраве и социално развитие“ решава да разшири дейността си сред ромската общност и да открие такъв в ж.к. „Филиповци“. Преди три години стартира временна програма сред младите майки и жени, която да повиши техния здравен и социален статус.

Сега дейността придобива постоянен характер след откриването на Центъра в Здравната служба във „Филиповци“. Първите услуги, които ще бъдат предоставени са програми за бременни и майки на деца до 3 г възраст, поясни д-р Елена Кабакчиева, председател на фондация „Здраве и социално развитие. От септември ще функционира и раздавателен пункт за детско хранене, който ще действа на познатия принцип с купони, които ще бъдат на поносими цени за родителите.

Също така ще се работи по квалификационна програма с 24 младежи на възраст от 15 до 19 г., за да ги подготви за социални умения, за професионалното ориентиране и започване на работа, като родителите също ще бъдат включени, за да могат младите хора да получат нужната им подкрепа, каза още д-р Елена Кабакчиева.

Столичната община от години подкрепя този процес, в който НПО разкриват услуги вътре в общността, защото това е един работещ модел, заяви директорът на Дирекция „Социални дейности“ Мина Владимирова. "За да интегрираш някого, трябва да влезеш в неговата общност и да има последователен модел на подкрепа", смята още Владимирова.

Столичният общински съвет вече е одобрил решението услугата за подпомагане на ромската общност да се осъществява като държавно делегирана дейност, финансирана от Министерството на труда и социалната политика. Френското посолство в България пък ще подпомага програмата за бременните жени и майките на децата до 3 г., а ремонтът на центъра в кв.„Филиповци““ е със средства от Германо-българската камара.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Четирима наши алпинисти покориха връх Серо Торе

Четирима наши алпинисти покориха на един от най-сложните технически върхове - Серо Торе в Южните Анди. Той е с надморска височина малко над 3 хиляди метра, но представлява скална игла с вертикални стени от по над 1200 м. отвсякъде, казано с други думи - няма лесен път към върха.  Това е причината много малко хора в света да са успели да качат този..

публикувано на 24.03.19 в 10:05

Над 100 учители ще разменят добри практики в 51 СОУ "Елисавета Багряна“

Повече от 100 учители от страната ще представят добри практики на преподаване в първата Национална конференция "Обмяна на добри практики в природните науки". Събитието се провежда днес и утре в 51 СОУ "Елисавета Багряна“ в София. Преподаватели от цяла България по предметите "Физика", "Химия", "Биология", "Човекът и природата" и "Информационни..

публикувано на 22.03.19 в 18:08

Изграждат нови детски площадки и фитнес на открито в район "Витоша"

С настъпването на пролетта и покачването на температурите, времето става все по-подходящо за разходки навън, затова днес в предаването „Вашият глас“ говорихме за детските площадки и зелените пространства, където децата могат да играят. С екипа ни се свърза наша слушателка, която изрази желание за повече места за отдих в район „Витоша“. Ние..

публикувано на 22.03.19 в 17:30
Усмивката на Лиз Бурбо убеждава, че знае пътя към щастието

Трябва да разберем какво иска тялото, за да му го дадем, без да забравяме душата

За първи път в България тази седмица гостува световноизвестния психолог Лиз Бурбо. Тя е лектор и автор на много бестселъри за щастие и просперитет. Този уикенд предстои нейният семинар, на който тя ще разкаже своята философия как да бъдем по-щастливи и благополучни. Бих казала, че философията, която сама съм открила, не се преподава..

публикувано на 22.03.19 в 16:55

Вършец - зеленият бисер на региона

Вършец - градът на здравето. С този слоган ни посреща малкото градче, което се намира в Западна Стара планина, на около 400 м. надморска височина. Курортният град Вършец е разположен по живописното течение на р. Ботуня, а Вършечката котловина е място за почивка, спорт, климато-и балнеолечение. Местните казват, че най-голямото богатство на региона е..

публикувано на 23.03.19 в 10:15

2700 души по-малко в план-приема за ВУЗ догодина

2700 души по-малко спрямо тази академична година са предвидени в план-приема в държавните и частните висши училища за 2019-2020 г. Или това са 54 хил.бройки, които формират кандидатстващите за бакалавър, магистър и научна степен „доктор“. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посочи, че план-приемът се определя на база подадените..

публикувано на 22.03.19 в 16:38

Значението на храната в юдаизма

В тези пет дни в предаването “Радиоприемница” говорихме за храната като начин на живот и култура, храната в различните религии и общности. Днес се посвещаваме на вечните закони в юдаизма и прекрасните традиции в храненето на евреите. Храненето, храната и кулинарията, са много важна част от еврейската култура и традиции. Почти няма празник или..

публикувано на 22.03.19 в 16:15