Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Нов проект осигурява подкрепа, информация и съвети по биоземеделие

Има производители с традиция, които са горди с това, което ражда земята им
В последните години пред българското биоземеделие се развива все по-уверено. Засилен е интересът към него и от производители, и от потребитали. Разработена бе добра нормативна база, намериха се механизми за подпомагане на биопроизводителите. Тази година за пръв път ще бъдат подпомогнати и хората, които се занимават с биологично животновъдство.

Това разказа в студиото на Радио София Стоилко Апостолов - председател на фондация "Биоселена".

В момента в България сертифицираните биостопанства са около 4 хиляди, а в същото време на родния пазар липсват биопродукти.Една от причините е ниската ефективност на биопроизводството.

Един от новите големи проекти, финансиране по програмата за научни изследвания, е „Хоризонт 2020“. В нея си партнират 17 организации от 13 европейски държави. Събират се и се изследват проблемите на биоземеделците от всички страни-участнички в проекта. Навлизат и нови инструменти за обмяна на опит и добри практики – например видеоклипчета.

В българския проект са включени 11 ферми, които обработват около 10 хил. дка.

Фермерски пазари има отворени и функционират вече в 7 български града. Най-добре развити са в София и Варна, подчерта Апостолов.

По думите му - хората вече си дават сметка какво е качеството и последствията от консумацията на индустриалните храни. Апостолов посъветва купувачите да не разчитат на етикетите, на които е изписано Био, а да си гарантират информацията със съответен сертификат.

Чуйте целия разговор със Стоилко Апостолов - председател на фондация "Биоселена".


ВИЖТЕ ОЩЕ

„Зелени библиотеки“ обикалят столичните паркове

За четвърта поредна година Столичната библиотека излиза на открито в софийските паркове. Всяка събота до края на август от 10:00 до 14:00 часа инициативата „Зелени библиотеки“ ще гостува в различен парк.  Поредната лятна читалня ще бъде разположена тази събота в Южния парк. За доброто настроението ще се погрижат учителите от музикална къща „Мюзик..

публикувано на 20.07.18 в 11:51

Мария Тодорова: Нека гражданите на "Илинден" съхранят родолюбивия дух

Днес се навършват 30 години от основаването на столичния район "Илинден" и 115 години от Илинденско-Преображенското въстание – епични дни за цялата българска история и особено за района, чиято територия е заселена от потомците на бежанците от опожарените някога македонски градове Прилеп, Щип, Кукуш и др. В наши дни район "Илинден" обхваща..

публикувано на 20.07.18 в 11:25

"Алтернативни форми на изкуство" на поляна в Габрово

Свеж хумор, качествена музика и пълноценен релакс върху прясно окосена трева ще предложи в разгара на лятото третото издание на фестивала „Алтернативни форми на изкуство“ на 27 и 28 юли в Габрово, на поляната до читалището в квартал "Русевци". Събитието е алтернатива на традиционните в страната фестивали. Музикантите, които ще огласят поляната, а и..

публикувано на 20.07.18 в 10:51

Пътните ремонти в столицата са в график

Относително по график се движат пътните ремонти в столицата, заради метеорологичните условия, обяви зам.-кметът по транспорта в Столичната община Евгени Крусев. От днес, 19 юли, изцяло е затворен бул.„Монтевидео“ в участъка от ул.„Боряна“ до бул.„Никола Петков“. След приключване на ремонтните дейности там ще започне работа и в частта при ул.„761“.

публикувано на 19.07.18 в 18:12

Радио Бинар вече е на 6

Най-младата програма в семейството на БНР - Радио Бинар отбелязва своя 6-и рожден ден. Бинар отвежда радиото на едно модерно ниво, което му позволява да е до своите фенове навсякъде и по всяко време. Множество лайф стриймове, интригуващи статии, музикални канали - инди, пънк-джаз, дуенде, фолклор, класика, БГ поп са само част от платформите, с които..

публикувано на 19.07.18 в 17:36