Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Нов проект осигурява подкрепа, информация и съвети по биоземеделие

Има производители с традиция, които са горди с това, което ражда земята им
В последните години пред българското биоземеделие се развива все по-уверено. Засилен е интересът към него и от производители, и от потребитали. Разработена бе добра нормативна база, намериха се механизми за подпомагане на биопроизводителите. Тази година за пръв път ще бъдат подпомогнати и хората, които се занимават с биологично животновъдство.

Това разказа в студиото на Радио София Стоилко Апостолов - председател на фондация "Биоселена".

В момента в България сертифицираните биостопанства са около 4 хиляди, а в същото време на родния пазар липсват биопродукти.Една от причините е ниската ефективност на биопроизводството.

Един от новите големи проекти, финансиране по програмата за научни изследвания, е „Хоризонт 2020“. В нея си партнират 17 организации от 13 европейски държави. Събират се и се изследват проблемите на биоземеделците от всички страни-участнички в проекта. Навлизат и нови инструменти за обмяна на опит и добри практики – например видеоклипчета.

В българския проект са включени 11 ферми, които обработват около 10 хил. дка.

Фермерски пазари има отворени и функционират вече в 7 български града. Най-добре развити са в София и Варна, подчерта Апостолов.

По думите му - хората вече си дават сметка какво е качеството и последствията от консумацията на индустриалните храни. Апостолов посъветва купувачите да не разчитат на етикетите, на които е изписано Био, а да си гарантират информацията със съответен сертификат.

Чуйте целия разговор със Стоилко Апостолов - председател на фондация "Биоселена".


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тръгнаха първите трамваи, дарени от Швейцария

Кметът на София Йорданка Фандъкова , посланикът на Швейцария у нас Денис Кнобел и Малина Крумова - вицепремиер по европейските фондове пуснаха официалното в движение първите трамваи, дарени по линия на Българско-швейцарската програма за сътрудничество. "Модернизирани трамваи за град София“ е проект, който има за цел да подобри качеството и..

публикувано на 24.04.17 в 17:22

Трудовите злополуки са намалели с близо 50% за 10 години

Трудовите злополуки в България са намалели с над 1300 през последните 10 години. Това заяви министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев в началото на едноседмичната кампания за отбелязване на Световния ден за безопасност и здраве при работа, организирана от КТ „Подкрепа“. През миналата година трудовите злополуки са били 2257. За..

публикувано на 24.04.17 в 17:10

Стартира програмата на БАН за подпомагане на млади учени и докторанти

Стартира „Програма за подпомагане на млади учени и докторанти - 2017 г." при Българската академия на науките. Днес се проведе среща с кандидатите в сградата на БАН. Това е втората програма за насърчаване на млади учени, която стартира в българска академия на науките. Първата започна през миналата година. Средствата се отпускат от Министерски..

публикувано на 24.04.17 в 16:50

Лазарина Георгиева: Децата влизат в първи клас със слаби двигателни и социални умения

Подготвени ли са децата за предизвикателствата на училищната среда? Това попитахме Лазарина Георгиева, млад педагог, който преподава няколко години в училището в Банско. По думите й, най-слабите места на децата са фината моторика и социалните умения. Лазарина обаче успокоява родителите, че това е нормално и често срещано в ранна детска възраст...

публикувано на 24.04.17 в 16:19

Чувствителните хора могат да страдат от полените чак до юни

Повечето хора чакат с нетърпение пролетта и посрещат с усмивки всеки слънчев лъч. Но има хора, които губят доброто си настроение още през февруари, появяват им се сълзи в очите, тече им носът, и то не заради настинка или късен грип. Просто тогава са първите полени, литнали във въздуха, а тези хора са чувствителни и реагират на т.нар. сенна хрема ...

публикувано на 24.04.17 в 15:59