Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компас

Сиан е в централен Китай и има над 2-хилядна история

В историческия музей на града ограничават посетителите - пускат до 6000 души дневно

Теракотената армия е от над 6000 скулторни фигури в цял ръст
Снимка: Архив

В рубриката "Компас" ще ви отведем до едно достатъчно далечно и нестандартно място от света. Казва се Сиан - една от древните столици на Китай.

Там обичат да казват: „Ако не си бил в Сиан, значи не си бил в Китай”.

Разположен е в сърцето на страната - в Централен Китай. Той най-големият град и административен център на провинция Шънси с почти 3 милиона жители и около 10 хил. кв. км площ. Градът е бил столица по времето на 13 китайски династии с цели 73-ма императори.

Местоположението на Сиан позволявало на управляващите да контролират страната така, че единствено пограничните райони да играят роля на най-отдалечена спрямо столицата провинция и да реагират навреме при нападение. Разположението му го спасява и по време на Втората световна война, когато поради своята отдалеченост от Япония, градът преживява минимални загуби от бомбардировките.

Климатът там е сходен с този на България - 4 сезона, топло лято и относително студена зима, но с тази разлика, че заради мусоните в определени периоди той преминава от умерен в лек субтропичен с висока влажност на въздуха. Южният край на града „опира” в полите на планината Кинлинг, а от другата му страна на север преминава река Вей. Както можем да предположим, Сиан е с богато културно-историческото наследство и всеки по-ентусиазиран турист ще има доста натоварена програма, ако реши да посети дори само по-значимите обекти - коментира Убина, която е председател на отдела по туризъм към Сианската община.

Тя е дошла у нас, за да привлече повече туристи от България.

"Ще кажа само, че Сиан е отправната точка на Пътя на коприната. Освен това ние имаме над 2-хилядна история, в която няколко пъти сме били столица на Китайската империя. Това само по себе си означава, че историята ни е много интересна."

Символът на Сиан е Камбанената кула. Тя е изградена върху постройка от тухли и дърво и там се намира една от най-големите камбани в Китай - т.нар. „жингин”, тежащ 6500 кг, с височина 2,47 метра, изработена в далечната 711 година. Кулата е в центъра на града. Там се намира и най-дългата градска стена в света - малко над 13 км. Подобно на Великата китайска стена, е изградена така, че по нея може да се върви и дори да се кара велосипед. Всяка година през ноември по стената се провежда маратон. Близо до една от портите на стената се намира музей с калиграфии.

Градският исторически музей съхранява предмети от над 2000-годишната история на Сиан и е много посещаван, поради което е въведен лимит - до 6000 посетители дневно. Ако отидете достатъчно рано, можете да вземете и безплатен билет.

Не е за изпускане и Гората от каменни плочи, най-често възпоменателни, в музея на Сиан Бейлин. В неговите 7 зали е позиционирано многообразие от плочи и паметници с историческа и художествена стойност - скулптури, калиграфски надписи и живопис. Сред монолитните плочи най-популярна е Несторианската от 781-ва година, документираща период от над 150 години от китайската история. Най-популярната забележителност на града, тази, която предизвиква най-голям интерес сред туристите, е гробницата на Теракотената армия - огромна войска от скулптури в човешки ръст, които са част от мащабен некропол, за който учените твърдят, че едва 1% от неговите тайни и съкровища са открити при досега направените археологически проучвания. За Теракотената армия ни разказва и Хенсън Фа, американски възпитаник, който работи също в туристическия отдел на общината в Сиан.

"Теракотената армия е разкрита от археолозите през 1974 година. Това са коне и войници в реален ръст, изработени от преди около 2000 години. Постепенно обаче земята ги е погълнала. След като излиза тази археологическа находка учените установяват, че над изработката на фигурите са работили над 700 хиляди майстори-каменари в продължение на 38 години. Говорим за над 6000 скулптури - на войници, коне и дори колесници. Всъщност, те са проекция на армията на първия император по нашите земи Цин Шъхуан, известен още като Жълтия император. Това е неговата армия, увековечена в човешки ръст и изработена от теракота…
Комплексът гробница на Цин Шъхуан е включен в Списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО".

Днес Сиан е един от 13-те най-бързо развиващи се мегаполиса в Китай, културна столица и център на регион, успешно съхранил богатото си културно-историческо наследство. База е на военната промишленост. В него се намират няколко самолетостроителни завода. Студенти от всички краища на Китай се обучават в общо 51 висши учебни заведения. Със сигурност - едно място, което си заслужава да бъде посетено.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Деси и Крис с Никола Бобоков( в средата)

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23

Специална общинска структура да се грижи за минералните води на София

На заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 25 април ще бъде обсъден и гласувано предложение да се създаде специализирана общинска структура за управление, стопанисване и ползване на находищата на минерални води на територията на Столичната община, в т.ч. проучвателни, експлоатационни, урбанистични, инвестиционни, концесионни, правни и др...

публикувано на 23.04.24 в 15:18