Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В НДК тази вечер е концертът-конкурс за поп и рок музика „Sofia 2015”

Фестивалът е трамплин за музиканти и същевременно ни призовава "Да бъдем по-добри"
Международния фестивал за поп и рок музика „Sofia 2015” ще се проведе тази вечер от 19 часа в зала 1 на НДК. Тази година участие ще вземат Петя Буюклиева, Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Георги Станчев, група „PIF”, Вели Чаушев и Йоана Величкова, група „Huss-band”, група „Блек Роуз“, Джина Иванова и Искрен Пецов, Васил Чергов, група LOUD, Денислав Новев, Лина Никол, Ния и група „Синдикатът“ - Георги Станчев /Диана Експрес/, Дичо /Д2/, Христо Ламбрев /Сигнал/, Пейо Пеев / Спринт/, Васил Стоев /Импулс/, Константин Белчев, Галя Георгиева, Лъчезар Кацарски и други български изпълнители.
Заедно с изпълнителите водещият Красимир Аврамов ще ни отведе на незабравима "Разходка из София". Това е и мотото тази година на фестивала, който има и конкурсен характер.

Съорганизатор е Столичната община, като и тази година „Sofia 2015” ще подкрепи Националната благотворителна кампания „Нека бъдем по-добри“ за изграждане на Център за лечение и рехабилитация на хора, пострадали при инциденти и хора в състояние на будна кома.  

По традиция Песента на публиката се избира от зрителите, слушателите и публиката в залата, като песента фаворит може да бъде подкрепена на единен дарителски номер 17 777 с текст DMS и номера на избраната песен. Събраните средства също ще отидат в полза на Националната благотворителна кампания.

Фестивалът е се провежда за пета година и част от календара на културните събития на Столичната община.
На финала са стигнали 14 песни. 
За пръв път получихме толкова много предложения - 78 песни
- не скри радостта си пред Радио София Кристина Владимирова от организаторите. - Участват млади и утвърдени изпълнители, изборът на журито беше много труден.

Челната тройка победители ще бъде определена още тази вечер от оценките на журито, а гласуването с SMS-и ще продължи до излъчването на концерта по БНТ. Тогава ще бъде ясен и изпълнителят и песента фаворити на публиката.

Чуйте повече от Кристина Владимирова и един от финалистите - Денислав Новев, с които разговаря Лили Големинова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Urban tapes - да се зарибиш по ъндърграунд музиката

Музиката обединява двама младежи - Боян и Самуил около каузата да създадат платформа за талантливите български ъндърграунд музиканти. Идеята се заражда на една пейка в Лисабон и скоро след това първата платформа за акустични сесии Urban Tapes вече е факт. Предоставяме възможността на алтернативните музиканти да избягат от клишето. Вкарваме ги в..

публикувано на 16.03.18 в 19:45

Проф. Боянова: Аутизмът не се причинява от "отравяне с живак или олово"

Иновативни за страната ни образователна платформа за терапия за деца, страдащи от аутизъм, дислексия, хиперактивност и разстройство на слуховата обработка, както и метод за бързо обучение по английски език бяха представени в столицата от Европейския център по невронауки. Предложената технология вече се използва в някои страни от Европа, в САЩ...

публикувано на 16.03.18 в 19:41

"Зелената" енергия у дома - в настояще и бъдеще време

Тази седмица посветихме "Часът на майстора" на зелената енергия. Как можем да преминем към нея и могат ли високите сметки за ток и отопление да останат в миналото? Какво по-хубаво от това да не плащаме за потребление на електроенергия, а просто да я произвеждаме сами, като черпим сила от най-чистия изтичник...Слънцето! Тази теза е представена и в..

публикувано на 16.03.18 в 18:19

С електромобил с водородна горивна клетка отбор от ТУ в София се състезава с други 300 от цяла Европа

Екип от студенти и техни преподаватели от Факултета по транспорт към Техническия университет в София разработиха електромобил с водородна горивна клетка, с който ще участват   в международното състезание „Шел Еко Маратон“ в Лондон. Те ще се състезават в категорията „Градски тип автомобили“. Разработеният електромобил се задвижва от водородна..

публикувано на 16.03.18 в 17:18

"Шантава математика" - реални ситуации в един сборник

Сборник със задачи по математика, измислени от деца, ще представи организацията "Общност за демократично образование" на 18 март - неделя от 14:00 часа в центъра на София. Книгата съдържа 20 задачи с илюстрации към тях, които децата на възраст между 7 и 13 години са измислили сами. Може ли решаването на задачи да бъде приятно и интересно, разказва..

публикувано на 16.03.18 в 17:17