Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Кои са „НеБългарите“?

Кои са хората, върху които с лекота се лепват етикети? Какви чувства изпитват американският предприемач и руският художник в София към втория си дом? Достатъчно сигурно ли е за един бежанец, мюсюлманин от Близкия изток, да се разхожда по българските улици? Лесно ли е да правиш собствен бизнес в България, ако лицето ти е с няколко нюанса по-светло - или по-тъмно?

Фотопроектът "НеБългарите" на сдружението „Мулти култи колектив“представя историите на около 35 чужденци от 28 държави, избрали страната ни за втори дом.

„Те трябваше да се снимат с български символ. Интересното е, че някои от хората не можем да ги разпознаем като „НеБългари“, особено ако са с калпак и народна носия“, посочи Бистра Иванова, заместник председател на сдружението. Тя допълни, че в проекта са включени и около 30% бежанци от Сирия, Афганистан, Иран, Мали, Гамбия, Албания и др.

Рори Милър, родом от САЩ, който е един от участниците в проекта, се чувства успял в страната ни. Според него всеки, който притежава позитивизъм може да изживее своята „американска мечта“. 

Сайф Рахман идва от Пакистан преди 21 г. Смята, че всеки, който избира да живее в друга държава, трябва да я уважава и възприема като родна. „Винаги когато съм бил в чужбина и е ставало въпрос за България, аз съм я защитавал и не съм позволявал да говорят лошо за нея“.

Още от разговора на Мариана Гомилева с Бистра Иванова, Рори Милър и Сайф Рахман - чуйте в звуковия файл.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Зоран Джуров: Българи и сърби съжителстват много добре от години

Българи и сърби съжителстват много добре от години, заяви Зоран Джуров - председател на Общинския съвет в Цариброд в предаването “Радиокафе”. През следващите десетилетия най-голямото предизвикателство ще бъде как младите хора да останат в Цариброд, за да живеят, а и по-възрастните хора да не заминават за София или Западна Европа, а да останат тук ,..

публикувано на 18.01.19 в 18:37

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях и да пътуват с винетни стикери. Основният аргумент против тол системата е, че четири месеца преди стартирането й превозвачите нямат яснота за това колко ще им струва и как ще се отрази на крайната цена за потребителите. Договорите за обществен превоз са сключени основно по реда на ЗОП и са с..

публикувано на 18.01.19 в 18:07

Отново отчетоха финни прахови частици в столични квартали

Няколко пъти над нормата беше нивото на фините прахови частици в отделни райони на София тази сутрин. Високи нива са били измерени в столичните квартали „Младост”, „Павлово”, „Хиподрума” и „Дружба”. От Столичната община съобщиха, че през деня няма да бъде пускан „зелен билет” за градския транспорт. Аз и целия екип следим много внимателно данните. Тази..

публикувано на 18.01.19 в 17:29

15 български паралелки в гимназията в Цариброд

Снежана Симеонова, директор на гимназията "Св. св. Кирил и Методий" в Цариброд, бе гост в неделното ни "Радиокафе", когато пък ние гостувахме в Цариброд. Снежана Симеонова е завършила българска филология в Софийския университет и е оторизиран преводач. Директор на гимназията е от 2003 г., а учениците, които са 247, са разпределени в 15 паралелки - 8..

публикувано на 18.01.19 в 16:51

Специално внимание към децата на "Боровец" за Световния ден на снега

На 19 януари "Боровец" ще отпразнува Световния ден на снега. Организаторите са предвидили безплатни уроци по ски и сноуборд за деца, игри, музика и забавления за цялото семейство. Детските лифт карти ще бъдат на символична цена от 1 лев, съобщи Александра Айвазова от "Бороспорт". Ски легендата Петър Попангелов ще даде ценни съвети на всички..

публикувано на 18.01.19 в 16:40