Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От утре

Строителството на новия участък от метромрежата стеснява улици и измества спирки

Стъклени стани на пероните ще се отварят заедно с вратите на влаковете

Третият метродиаметър е в зелено
Снимка: metropolitan.bg
След три години и половина метрото ще свързва "Горна баня" и "Овча купел" с централна градска част и с "Хаджи Димитър". Ще има и кръстовище на две нива в Красно село. До тогава обаче софиянци ще хабят нерви по стеснените участъци заради строителството.

Най-критични ще са участъците по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" пред театър „София“, по "Граф Игнатиев" при Нотариата, по бул. "Витоша" около НДК. На тези места ще има стесняване на пътните платна, защото ще се изградят строителни площадки. Ще има и изместване на спирките на градския транспорт.

Повече ще научим от репортажа на Ана Попова.

Всички участъци, по които ще се работи, ще бъдат изцяло реконструирани и подобрени, добави кметът на София Йорданка Фандъкова.

Третият метродиаметър ще има и ново депо за мотрисите. То ще се намира в района на съществуващото автобусно депо "Земляне", каза шефът на столичния метрополитен Стоян Братоев. Пероните в станциите на третата линия на метрото ще бъдат изолирани от релсовия път. Те ще имат прозрачни стъклени прегради с 1,5 метра височина и ще се отварят при пристигане на влака.

Научете повече от репортажа на Ана Попова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Половин милион пътници ще се возят по третата линия на метрото, чието строителство започва

Общо 500 хиляди души ще ползват третата линия на метрото от бул. "Ботевградско шосе" до ж.к. "Овча купел" през 2019 г., когато тя трябва да бъде пусната в експлоатация. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова Столичната община при..

публикувано на 19.01.16 в 16:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново дъжд, със значителни количества на места в Западна България

Днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На места в Западна България количествата ще са значителни, съобщиха от НИХМ. Вечерта валежите ще отслабват и спират, а облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от..

публикувано на 23.04.24 в 07:35
Ротацията във властта не се осъществи, но някои предричат нова сглобка.

"Форум", 22.04.24: Ще има ли второ издание на сглобката?

Тази предпразнична седмица (преди кратка предизборна ваканция) форматът на предаването ще бъде малко по-нестандартен за "Форум". Познатите от предишни коментари  доц. Иво Инджов - експерт по политически комуникации, и журналистът Иво Божков (..

публикувано на 22.04.24 в 19:35

Богомил Николов: Потребителят е силен преди да купува, не след това

Великденските празници наближават. В предстоящите дни ще пазаруваме повече, ще пътуваме повече.  За какви рискове трябва да внимаваме по време на Великденското пазаруване като потребители? Агенцията за безопасност на храните вече извършва..

публикувано на 22.04.24 в 18:55

Д-р Веселин Василев: Космосът е с потенциал за всички професии и двигател за развитие на новости

Симбиозата между бизнеса и технологичния сектор ще обсъдят водещи мениджъри и експерти, авторитет, предприемачи и инвеститори на форума  Technovation 2024 , който ще се проведе в София на 23 април . Сред въпросите, които ще бъдат..

публикувано на 22.04.24 в 18:48

Половин милион агнета ще обогатят празничната трапеза на българина

Спрямо миналата година поскъпване на агнешкото месо няма да и не трябва да има. Цените варират в това дали агнето се закупува от фермата или от магазинната мрежа. Това отбеляза пред БНР-Радио София съпредседателят на Националната овцевъдна и..

публикувано на 22.04.24 в 16:20

Трио Clavexperience представи България на JazzAhead 2024

Jazz Ahead е най-мащабното световно изложение за джаз, което се провежда всяка година в гр. Бремен, в продължение на много години. Отскоро в събитието вече има и българско участие във фестивалната програма. За да стане възможно да дойде и..

публикувано на 22.04.24 в 16:02

На по-малко от 8 електромобила се пада по 1 зарядна станция, ако не броим хибридите

За последните 6 месеца зарядните станции за електромобили в България са се увеличили с 410 и сега общият им брой е 1760 (до март). Броят на електромобилите е 13 466, хибридните автомобили са 51 910 . Това се обяснява както с повишените нужди,..

публикувано на 22.04.24 в 15:16