Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Христо Мермерски: Най-доброто лекарство е храната

Офисът ми се е превърнал в „Бърза помощ“, отбелязва популяризаторът на здравословното хранене

2
Снимка: Архив на БНР
Гост на предаването „Кой кой е“ е известният генетик, лечител и бивш дипломат, учен и пропагандатор на здравословно хранене и начин на живот – проф. Христо Мермерски.

Завършва Селскостопанската академия през 1962 г. и защитава докторантура в Москва, Италия и България, специализирал е в Англия, Германия и САЩ. Преподавал е в 150 университета в САЩ, Русия, Европа, Африка. Живял е 10 години в САЩ и е преподавал в американски университети, в Европа, Судан и Етиопия. Бил е заместник-министър на земеделието, съветник по биологичните науки, технологиите и селското стопанство в българското посолство във Вашингтон, специализира и преподава в Илинойския  университет през 1980 година.

В предаването по Радио София „Кой кой е“ проф. Мермерски за първи път разказва за 9-те кръга на ада, които преминава, за да завърши висше образование и за да практикува любимата професия. Селско момче от учителско семейство, Христо Мермерски ходи по 7 км всекидневно пеша в студ и пек, за да стигне до училището, завършва Белослатинската гимназия и Артилерийско училище, а до трети курс в Селскостопанската  академия се бои, че ще бъде изключен, въпреки че е отличен студент.

Проф. Мермерски отказа да живее в САЩ и да преподава в  САЩ. Пише и работи в София, нашумя много и покрай собственото си телевизионно предаване за здравословен начин на живот и хранене.

Завършил аграрен мениджмънт и отдаден на народната медицина и  здравословния начин на живот, Мермерски е популярен с 29-те си книги в областта на целебното и здравословното хранене и природната медицина.

Авторът е на изключително популярната "Българска енциклопедия за народна  медицина и здраве". Книгата му “Лечение и забавяне на стареенето чрез хранене с лечебни и противоракови храни” се превърна в настолна за много българи. Мечтае да създаде у нас Клиника по природна  медицина, каквито има в САЩ, Китай и в много страни по света.

Живее в кв. Драгалевци в столицата и всяка сутрин се любува на красива гледка. В двора на къщата си е засадил  дървета и от ранна пролет до късна есен посреща гости с плодове, собствено производство.

Смята, че ако научно направление „Лечение чрез хранене” навлезе в  живота, ще сме много по-здрави. Популярният творец и учен проф.  Мермерски се стреми да предаде своето знание и опит в областта на  здравословното и правилното хранене, което води до жизненост и  дълголетие, на другите – било то негови студенти, читатели на неговите  книги или зрители на предаването му.

Приятно слушане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Яна Спиридонова с група Цинга-Манга Фънк -

So te kerav, Baby, питат "Цинга Манга Фънк" в новата си песен, която ще представят в концерт

Група "Цинга Манга Фънк" – колоритни и забавни, гостуваха в почти пълен състав в "Добър вечер, София", за да ни поканят на концерт на 24 април 2024 г., където ще представят и нова песен - So te kerav, Baby (Какво да правя, мила). На гости ни бяха вокалистката Ева, бас- китарисът Христо, китаристът Ангел и барабанистът Кирил. Събрани от всички..

публикувано на 24.04.24 в 11:06
Снимки: Район Кремиковци

Планираните ремонти в район "Кремиковци" вече започват

Планираното за район "Кремиковци" започна да се случва. Подготвят се и се обявяват обществени поръчки за ремонт на сградите на кметствата в кв. "Враждебна" и кв. "Кремиковци". Вече се санира читалището в гр. Бухово. Ремонтират се тротоари, възстановяват се детски площадки - там, за където има средства. Предвижда се асфалтиране на улиците, по..

публикувано на 24.04.24 в 09:39
Като не вали е по-хубаво

И слънце, и гръмотевици

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността и в следобедните часове на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 20°...

публикувано на 24.04.24 в 07:20

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Никола Бобоков (в средата) с Деси и Крис

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20