Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Дипчев: Да си потомък на Райна Княгиня не е привилегия, а отговорност

БНР Новини
Сега, когато честваме 140 години от Априлското въстание и 160 години от рождението на Райна Княгиня, в предаване „Кой кой е...“ гостува нейният правнук – поетът Асен Дипчев.
 

Строител по професия, художник и поет по душа, с издадени 11 книги и с множество изложби в страната и чужбина, той е наследил борческия дух на своята именита прабаба Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева, по-известна като Райна Княгиня или българската Жана д’Арк, както я определя големият американски журналист Джанюариъс Алойшиъс Макгахан. С Асен Дипчев говорим за тежката съдба на неговите предци, които са страдали заради патриотизма си и непокорния си бунтарски дух. Синовете на поборничката – офицерите Дипчеви, са носители на 12 кръста за храброст.

Паметта и признателността са качества, свързани с достойнството на човека, а за съжаление българинът все повече губи достойнство и памет, смята творецът, кръстен на своя дядо полк. Асен Дипчев – най-малкия син на българската учителка, ушила знамето на Панагюрски революционен окръг. Член на Съюза на свободните писатели и носител на наградата „Народен будител“, Асен Дипчев има характерен стил – саркастичен и жилещ пороците на деня. След първата му книга „Приказки и проклятия“ следват „История в сегашно време“, „Лястовица“, „Вик в нощта“…

Как се вмества поезията в техническата специалност, която завършва и работи през целия си живот Асен Дипчев и какво е общото в построяването на една къща и на една литературна творба?

СнимкаСъзиданието е в основата – твърди творецът. Подобно на Райна Попгеоргиева – първата дипломирана българска акушерка, Асен Дипчев е наследил нейната дързост, смелост и родолюбие. Той е автор на много „непослушни“ стихове и една книга с проза „Здравей, Имелия“.

И прабаба му е писала (и то на руски език) първата книга за Априлското въстание – „Моята автобиография“, а нейният брат Захари Футеков е съставител на речници. От тях Дипчев е наследил творческото вдъхновение и любов към словото, но умението му да рисува и да прави скулптори от различни приложни материали идва след инцидент в Дунав. След преживяна клинична смърт, Асен Дипчев започва да пише и рисува. Наред с поетични награди от литературни конкурси в Италия и Франция, той прави самостоятелни изложби от приложна живопис и скулптора в България, Полша и други страни. Последната изложба на Асен Дипчев на „кратуни” на политици разбуни духовете на управниците. „Стихообразните колажотворения“ – "Обич моя ненагледна" и "Липсваш ми" са сътворени от всевъзможни материали – седеф, органза, пастели, блажни бои,  зебло, дантели...и какво ли още не.

Поет и художник, Асен Дипчев умее да изразява емоциите си чрез творби в областта и на двете изкуства.
В момента той е подготвил две книги за печат – поезия и проза.Снимка




Асен Дипчев и Антоанета Титянова в студиото на Радио София



Бунтар и нестандартен творец, достоен потомък на легендарната си прабаба Райна Княгиня  и на имените си чичовци и дядо – поборниците Дипчеви, Асен Дипчев е колоритен творец, който с поезия, проза и картини изразява себе си и описва съвременността.

Приятно слушане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34