Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Швеция приема за шести път песенния конкурс на "Евровизия"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международният песенен конкурс "Евровизия-2016" стартира днес в Стокхолм, като Швеция за шести път ще бъде домакин на този музикален телевизионен форум, съобщава БТА.
Тази година в конкурса участват изпълнители от 42 страни. Както обявиха по-рано организаторите, представителят на Румъния, Овидиу Антон, който трябваше да стане 43-ият участник, беше изваден от надпреварата заради дългове на румънската обществена телевизия TVR към организаторите на проекта. България ще бъде представена от Поли Генова с песента "If Love Was a Crime"
Девизът на сегашното 61-во издание на "Евровизия" е "Come together". Двата полуфинала ще се състоят на 10 и 12 май, а финалът - на 14 май. Всички спектакли ще се излъчват директно по обществените телевизии.
От всеки полуфинал ще бъдат излъчени 10 участници, които ще се състезават на финала. Страните-учредителки на "Евровизия" - Испания, Франция, Германия, Италия и Великобритания автоматично се класират за финалната фаза, както и страната домакин, Швеция, спечелила конкурса миналата година. "Евровизия 2016" ще се проведе на арената "Глобен", която е с капацитет 16 хиляди зрители. 
************************
Българският представител в Евровизия 2016 Поли Генова определи второто си участие в престижния песенен конкурс като истинско чудо, което не е очаквала,съобщиха от БНТ. Това тя сподели по време на официалната пресконференция на българската делегация, която се проведе късно снощи в Стокхолм.
"Евровизия не е просто концерт и телевизионно шоу, а огромно музикално събитие и приключение за мен. През 2011 година в Дюселдорф бях по-млада и не толкова уверена. Тогава за първи път стъпих на толкова голяма сцена пред 30 000 души в залата. Пет години по-късно съм различна, защото през това време преминах през много предизвикателства. Сега наистина знам коя съм и накъде вървя." - каза Поли Генова. На срещата с чуждестранните журналисти тя бе придружена от композиторите Борислав Миланов и Йоаким Персон и шведската хореографка Амбра Сучи. 

Композиторите на "If love was a crime" за първи път разкриха пред медиите историята около създаването на песента& 
"Имах щастието да работя с Поли през 2011 година за нейното първо участие в "Евровизия" с "На инат". Тя ми се обади и ме попита дали смятам, че за няколко дни можем да направим още една добра песен. Отговорих й, че веднага трябва да дойде във Виена, където работя. Така започнахме проекта, а след това го завършихме в София. Три часа преди да изтече крайният срок бяхме готови." - разказа Борислав Миланов.
"Аз бях в Лос Анджелис, където работех по друг проект, когато ми казаха, че незабавно трябва да се върна за песента на Поли Генова. И от Америка директно кацнах в София, където финализирахме "If love was a crime", с което много се гордея." - допълни Йоаким Персон. Шведският композитор присъединява по-късно към екипа и известната хореографка Амбра Сучи, която има сериозен принос за победната песен "Еуфория" на Лорийн през 2012 година на "Евровизия". 
Амбра Сучи определи посланието на "If love was a crime" като много силно, което ще проличи от хореографията. "Песента на Поли е посветена на любовта, с голям заряд е, защото има за цел да обединява хората, призовава ги да не спират да се обичат." - каза още тя. 

Иновативният костюм на Поли Генова, към който медиите проявиха силен интерес, ще подсили внушението на песента. Зад идеята за неговото създаване стои дизайнерката Антония Попова, а светлинните ефекти са дело на български професионалисти от филмовата индустрия.

Българската делегация определи втората репетиция на Поли Генова като много успешна. С екипа на "Евровизия" се коментират всички детайли по нейното сценично представяне, за да се постигне най-добрият ефект при изпълнението на "If love was a crime" на концерта в четвъртък. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

На Цветница сплитаме венче от осветената върба

Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който се празнува, както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница или Цветна неделя. Празникът се пада в шестата неделя на Великия пост. На този ден в църквата се отслужва..

публикувано на 21.04.19 в 08:00

Демонстрации и отворени лаборатории във Физическия факултет на СУ

Физическият факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" обявява "Ден на отворените врати". На територията на факултета от 10.00 до 17.00 ч. посетителите ще имат възможността да чуят различни лекции, да гледат научно-популярни филми и да посетят различни лаборатории. Любителите на физиката ще могат да присъстват и на демонстрации, да..

обновено на 20.04.19 в 09:05

Омбудсманът дарява храна на социално слаби в "Обеля"

Омбудсманът Мая Манолова ще присъства на празничната литургия по случай Лазаровден в столичния храм "Св. Успение Богородично", в кв. "Обеля", на омбудсмана. След края на църковната служба, пред храма Манолова ще дари пакети с храна на социално слаби и възрастни хора, събрани в акция "Купи и сподели", която е част от Националната кампания..

публикувано на 20.04.19 в 08:15

На Лазарова събота се поставя началото на Пасхалното тържество

Православната църква отбелязва днес, 20 април, църковния празник Лазаровден. Денят е посветен на свети Лазар, който e един от учениците на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалина, кoготo Исус извежда от гроба и възвръща към живот. Според преданието Лазар живее още 30 години и умира като епископ на гр. Китон (остров Кипър). Самото име на светеца е..

публикувано на 20.04.19 в 08:05

Приключват кандидатстудентските изпити в Софийския университет

На 21 април с изпити по физика, по химия и със събеседване за специалността "Графичен дизайн" завършва първата кандидатстудентска сесия в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2019/2020 година. Изпитът по физика е от 9.00 часа и продължава четири часа. Той се състои от тест и от една задача върху учебния материал по..

публикувано на 19.04.19 в 16:18

Всеки може да дари кръв навръх Цветница

На Цветница - 21 април, се организира традиционната кампания за безвъзмездно кръводаряване, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Акцията е с благословението на патриарх Неофит. Кръводаряването ще бъде във временни пунктове в близост до православните храмове "Св. Неделя", "Св. Седмочисленици", "Св. Параскева" и..

публикувано на 19.04.19 в 16:12

Патриарх Неофит също изрази подкрепа към изгорялата катедрала Нотр Дам

След множеството политици и общественици, които изразиха подкрепата си към изгорялата катедрала Нотр Дам, от Българската православна църква, в лицето на патриарх Неофит, също изразиха подкрепа за изгорялата катедрала, излязло в сайта на Българската православна църква. Със съкрушено сърце научихме за трагичния инцидент в парижката катедрала Нотр Дам,..

публикувано на 19.04.19 в 11:50