Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швеция приема за шести път песенния конкурс на "Евровизия"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международният песенен конкурс "Евровизия-2016" стартира днес в Стокхолм, като Швеция за шести път ще бъде домакин на този музикален телевизионен форум, съобщава БТА.
Тази година в конкурса участват изпълнители от 42 страни. Както обявиха по-рано организаторите, представителят на Румъния, Овидиу Антон, който трябваше да стане 43-ият участник, беше изваден от надпреварата заради дългове на румънската обществена телевизия TVR към организаторите на проекта. България ще бъде представена от Поли Генова с песента "If Love Was a Crime"
Девизът на сегашното 61-во издание на "Евровизия" е "Come together". Двата полуфинала ще се състоят на 10 и 12 май, а финалът - на 14 май. Всички спектакли ще се излъчват директно по обществените телевизии.
От всеки полуфинал ще бъдат излъчени 10 участници, които ще се състезават на финала. Страните-учредителки на "Евровизия" - Испания, Франция, Германия, Италия и Великобритания автоматично се класират за финалната фаза, както и страната домакин, Швеция, спечелила конкурса миналата година. "Евровизия 2016" ще се проведе на арената "Глобен", която е с капацитет 16 хиляди зрители. 
************************
Българският представител в Евровизия 2016 Поли Генова определи второто си участие в престижния песенен конкурс като истинско чудо, което не е очаквала,съобщиха от БНТ. Това тя сподели по време на официалната пресконференция на българската делегация, която се проведе късно снощи в Стокхолм.
"Евровизия не е просто концерт и телевизионно шоу, а огромно музикално събитие и приключение за мен. През 2011 година в Дюселдорф бях по-млада и не толкова уверена. Тогава за първи път стъпих на толкова голяма сцена пред 30 000 души в залата. Пет години по-късно съм различна, защото през това време преминах през много предизвикателства. Сега наистина знам коя съм и накъде вървя." - каза Поли Генова. На срещата с чуждестранните журналисти тя бе придружена от композиторите Борислав Миланов и Йоаким Персон и шведската хореографка Амбра Сучи. 

Композиторите на "If love was a crime" за първи път разкриха пред медиите историята около създаването на песента& 
"Имах щастието да работя с Поли през 2011 година за нейното първо участие в "Евровизия" с "На инат". Тя ми се обади и ме попита дали смятам, че за няколко дни можем да направим още една добра песен. Отговорих й, че веднага трябва да дойде във Виена, където работя. Така започнахме проекта, а след това го завършихме в София. Три часа преди да изтече крайният срок бяхме готови." - разказа Борислав Миланов.
"Аз бях в Лос Анджелис, където работех по друг проект, когато ми казаха, че незабавно трябва да се върна за песента на Поли Генова. И от Америка директно кацнах в София, където финализирахме "If love was a crime", с което много се гордея." - допълни Йоаким Персон. Шведският композитор присъединява по-късно към екипа и известната хореографка Амбра Сучи, която има сериозен принос за победната песен "Еуфория" на Лорийн през 2012 година на "Евровизия". 
Амбра Сучи определи посланието на "If love was a crime" като много силно, което ще проличи от хореографията. "Песента на Поли е посветена на любовта, с голям заряд е, защото има за цел да обединява хората, призовава ги да не спират да се обичат." - каза още тя. 

Иновативният костюм на Поли Генова, към който медиите проявиха силен интерес, ще подсили внушението на песента. Зад идеята за неговото създаване стои дизайнерката Антония Попова, а светлинните ефекти са дело на български професионалисти от филмовата индустрия.

Българската делегация определи втората репетиция на Поли Генова като много успешна. С екипа на "Евровизия" се коментират всички детайли по нейното сценично представяне, за да се постигне най-добрият ефект при изпълнението на "If love was a crime" на концерта в четвъртък. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Умуват върху финансовата децентрализация в Столичната община

Районните кметове в момента изработват конкретно предложение как в Столичната община д а се приложи принципът на финансова децентрализация и как повече приходи да остават в районните администрации , съобщи зам.-кметът Иван Василев . Целта е повече пари да отиват (остават) при районите. "На сайта на Столичната община се публикува информация с..

публикувано на 18.04.24 в 15:42

"Изгрев" ще е първият район, в който няма да има липса на места в детските градини и яслите

На 90% е готов и новият корпус за 4 градински групи към 30-а детска градина "Радецки" в ж.к. "Дианабад". "До броени месеци, "Изгрев" ще се превърне в първия софийски район, в който няма да има проблем с липсата на места в детските градини и яслите! За всяко наше дете ще има място в общинска детска градина", съобщава кметът на района д-р Делян..

публикувано на 18.04.24 в 11:01

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са обсъдени от правната комисия на парламента и днес залата ще реши дали ще бъдат потвърдени. По..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

2 май ще е неучебен ден за училищата в София

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2-ри май за неучебен ден за училищата в столицата.  "Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град във връзка с годината, в която отбелязваме - 145 години от обявяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде осигурена възможност да..

публикувано на 17.04.24 в 16:05

Столичният зам.-кмет по строителство с отнето право да възлага договори за строителство?

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев съобщи в пост в социалната мрежа, че заместник-кметът по строителство Иван Матов е с отнето право да възлага договори за строителство.  Според Георгиев това е станало преди дни и настоява за обяснение. "Приехме рекорден бюджет с огромна част..

публикувано на 17.04.24 в 13:35

Бетоновоз удари автобус в София

Няколко инцидента са станали в дъждовната сряда сутрин в София. Бетоновоз се е ударил в автобус, пътуващ по линия №79, като ПТП-то е станало на булевард "Ботевградско шосе". Сигналът е подаден в 9:02 часа, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ. На мястото са изпратени две линейки, които са стигнали за 7 минути. Пострадали..

публикувано на 17.04.24 в 10:37

Нарушено водоснабдяване в кв. "Симеоново", "Сухата река" и "Курило"

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по ул. „Тодорини кукли“, ж.к. "Сухата река" , от Софийска вода“ предупреждават, че днес (17 април) се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на: бул. „Ботевградско шосе“, бул. „Владимир Вазов“, ул. „Витиня“, ул. „Стефан Чомаков“...

публикувано на 17.04.24 в 07:50