Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Направиха изключение на наредбата за жълт светофар след катастрофата от понеделник вечерта

След катастрофата между трамвай и автобус Столичната община увеличи на 5 секунди жълтия сигнал на кръстовището на "Евлоги Георгиев" и "Драган Цанков".
Причините за катастрофата от понеделник все още се изясняват. Едно от обясненията беше, че светофарът държал жълтото твърде малко.

"За проблем със светофарната уредба не може и да става дума, тъй като всички светофарни уредби се изчисляват на базата на нормативните уредби", заяви Димитър Петров - гл.експерт Дирекция "Транспортна инфраструктура", пред БНТ.

Жълтият сигнал е определен на 3 секунди в наредбите. Освен тези 3 секунди обаче, след инцидента от общината са добавили още 2.
"Така ще има едни 5 секунди, които гарантират всъщност безопасното изтегляне, дори и при движение с 30 км в час на превозни средства от типа на автобус", обясни експертът. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Трамвай се блъсна в автобус на кръстовището на "Драган Цанков" и "Евлоги и Христо Георгиеви"

Радио София първо регистрира катастрофа с трамвай на кръстовището на булевардите "Драган Цанков" и "Евлоги и Христо Георгиеви". Автобус от столичния градски транспорт, движещ се по линия №204, се е сблъскал с трамвай №12. По информация на свидетели -..

публикувано на 20.06.16 в 21:35
ВИЖТЕ ОЩЕ

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен..

публикувано на 24.04.24 в 08:11

Нарушено водоснабдяване ще има в ж.к. "Младост" и "Горна баня"

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Свето Преображение“, ж.к. "Младост" 3 и 4 , от Софийска вода предувпреждават, че се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа в района на: бул. „Александър Малинов“, ул. „Филип..

публикувано на 24.04.24 в 07:59
 Д-р Александър Златанов

Коклюш и в Перник – 15-годишно момче, което учи в София

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София . Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. "Детето е под..

публикувано на 23.04.24 в 14:53

Заради нощно миене на "Симеоновско шосе" въвеждат промени в движението

Във връзка с миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от "Софийски околовръстен път" (СОП) до бул. „Д-р Г. М. Димитров“ се въвежда промяна в организацията на движение, съобщават от Столичния инспекторат. От..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

Комисията по отбрана обсъжда договора за първите 8 изтребители F-16

Очаква се тази седмица парламентът да одобри увеличението на военните заплати от догодина,  средно с 30%. Така военните ще вземат колкото и тези в МВР, стана ясно от дебатите на първо четене. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов посочи, че..

публикувано на 23.04.24 в 11:54

26-годишен е в тежко състояние след среднощната каскада на Околовръстното

26-годишен мъж е пострадал тежко при среднощната катастрофа на Околовръстното в София, за която БНР съобщи по-рано. Той е бил зад волана на катастрофиралия автомобил и е получил черепно-мозъчна травма, както и травма на крака.  Сигналът за..

публикувано на 23.04.24 в 11:07

Тежко ПТП на Околовръстното – кола се заби в багер

Шофьор е тежко ранен при кошмарна катастрофа, станали призори на столичния Окововръстен път, преди изхода към бул. "България", съобщават очевидци на ПТП-то във Facebook групата "Катастрофи в София". По сведения на други водачи, станали свидетели на..

публикувано на 23.04.24 в 08:11