Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Кметът на града Николай Димитров в откритото студио на Радио София

Несебър е перлата в короната на националното ни самочуствие

Общината се грижи сама за чистотата, от този сезон градът се мие и чисти денонощно, строи се нов културен дом

При гостуването ни в Несебър в специалното ни студио, разположено пред Старата митрополия в Стария град, дойде и кмета на общината Николай Димитров и започна именно с факта, че "в този момент сме разположения върху няколко пласта време".
Да управляваш град като Несебър, който е част от културното наследство на ЮНЕСКО, не е лесно, защото се смесват изискванията на миналото и на настоящето, да не говорим за бъдещето. Хем трябва да се реагира на променящия се свят, хем Несебър трябва да си остане така романтично и исторически обусловено красив.
Николай Димитров е роден тук през 1965 г. и целия му живот (без студентските години в Бургас и Чехия) е протекъл тук. Казва, че познава всички жители на старата част - "ами 1500 човека, знаем се", и наистина много от по-възрастните го спират и се обръщат към него с Николайчо...
Няколко пъти в разговора ни набляга на факта, че е постигната добра комуникация с хората и че решения се взимат, след като жителите на града се убедят, че те са правилни. Такава е историята с боклука, или по-точно с изнасянето на контейнерите за смет извън обсега на стария град. Постепенно местните жители се съгласяват с неудобството да отнасят боклука си там, но виждат колко по-добре изглежда стария град без контейнери, а само с малки (но начесто) кошчета. Общината сама се грижи за чистотата, няма наета външна фирма и откакто е така - Несебър е по-чист. От тази година градът се мие и чисти денонощно. Чадърите на заведенията в старата част са само бели - това е друга малка победа за Николай Димитров, няма вече "рекламна шарения", щорите и капаците на старите къщи са само в кафяво, спазват се и указанията за това, което се излага по улиците.
Да кажем още нещо хубаво - в Несебър продължават да изплащат по 2000 лева на всяко дете, родено на територията на града. И искат да се превърнат във фестивал град. Николай Димитров е убеден, че културните събития и фестивали могат да спомогнат за удължаването на сезона и иска в това отношение да вземе добър пример от Виена, където преди време със съпругата си правят представяне на българския мед и "показват" живи пчели, които силно впечатляват виенчани. Сега кметът с две ръце подкрепя новия фестивал на класическата музика "Месембрия Орфика", който събира една многонационална публика в продължение на три вечери. И ни напомня, че в Несебър има 38 000 имота, собственост на руснаци (от които 2000 живеят целогодишно в града) - което си е една много културна и "научена" публика. Чуйте разговора ни с Николай Димитров - за всичко споменато, но и за туристическия сезон и новостите в него, както и за новия голям проект, който се строи в новата част - голям културен дом, с нова зала и какво ли още не. А на хоризонта се задава и Летен театър...
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Стоян Лазаров: Всяка бременна жена трябва да бъде прегледана за сърдечни малформации на плода

Двама утвърдени специалисти от Германия оперираха заедно с екипите на Националната кардиологична болница шест деца с вродена малформация на клапите на сърцето. Проф. Герардус Бенинк, началник на Детската сърдечна хирургия в Кьолн, и детският кардиолог проф. Шрирам идват в България повече от 10 години, за да обменят опит с нашите детски кардиолози...

публикувано на 21.04.19 в 12:35

Защо няма лазарки в градовете

Обичаните пролетни празници ЛАЗАРОВДЕН и ЦВЕТНИЦА станаха тема за нашия "Радиолексикон". Децата от 29-а детска градина "Слънце" ни разказаха много за тях и дори обясниха защо няма лазарки в градовете. Както и кои имена също заслужават внимание в деня на цветята - като например Митко, което е досущ като Минзухар… Децата, оказа се, са виждали..

публикувано на 20.04.19 в 10:10

Пролетен празник на цветята в университетската Ботаническа градина

През тази събота и неделя в Ботаническата градина на Софийския университет ще се проведе пролетен празник на цветятата. Във времето от 10:00 до 12:00 часа са организирани различни инициативи. На Лазаровден можете да чуете беседата "Мушкатата - видове, сортове, отглеждане и размножаване", от която посетителите ще научат любопитна информация за рода..

публикувано на 19.04.19 в 18:31

Юнисайкъл празник в Княжеската градина

Голям спортен празник в Княжеската градина, при Паметника на Съветската армия, организира фондация "Мини арт" на 21 април. Събитието е посветено на юнисайкъл - каране на колело с една гума. На празника всеки желаещ може да се включи безплатно в демонстрации, състезания и уъркшоп.  Гео Калев от фондация "Мини арт" разказа, че на събитието ще..

публикувано на 19.04.19 в 17:15

КНСБ: Системно се нарушава правото на сдружаване

КНСБ представи четвърти годишен доклад за нарушения на трудовите права. На форума бяха обсъждани правата на синдикално сдружаване и колективно договаряне, дефинирани от президента на КНСБ Пламен Димитров като два големи проблема, които издават тревога за демокрацията. Първото право не е добре защитено, а с второто въобще няма повод за похвала...

обновено на 19.04.19 в 17:04

“Mural, mural, on the wall, I’m at home after all”

“Mural, mural, on the wall, I’m at home after all” е визуална история на жени от Ирак, Йемен, Сирия, Афганистан и Палестина, приела формата на съвременна стенопис (mural). Това е стена от графити, нарисувани от артистката Точка, по идея на "Meeting Points" - млада неправителствена организация, която създава общи истории за това какво прави едно място..

публикувано на 19.04.19 в 17:01

В "Парка на чудесата" фантазиите оживяват

"Парка на чудесата" разказва историята на един невероятен увеселителен парк, където въображението на едно изключително креативно момиче на име Джун оживява.  В един необикновен ден, тичайки през гората в търсене на пътя към дома, Джун открива старо увеселително влакче и се качва в него. След главозамайващо пътуване със странното съоръжение, тя..

публикувано на 19.04.19 в 16:52