Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Кметът на града Николай Димитров в откритото студио на Радио София

Несебър е перлата в короната на националното ни самочуствие

Общината се грижи сама за чистотата, от този сезон градът се мие и чисти денонощно, строи се нов културен дом

При гостуването ни в Несебър в специалното ни студио, разположено пред Старата митрополия в Стария град, дойде и кмета на общината Николай Димитров и започна именно с факта, че "в този момент сме разположения върху няколко пласта време".
Да управляваш град като Несебър, който е част от културното наследство на ЮНЕСКО, не е лесно, защото се смесват изискванията на миналото и на настоящето, да не говорим за бъдещето. Хем трябва да се реагира на променящия се свят, хем Несебър трябва да си остане така романтично и исторически обусловено красив.
Николай Димитров е роден тук през 1965 г. и целия му живот (без студентските години в Бургас и Чехия) е протекъл тук. Казва, че познава всички жители на старата част - "ами 1500 човека, знаем се", и наистина много от по-възрастните го спират и се обръщат към него с Николайчо...
Няколко пъти в разговора ни набляга на факта, че е постигната добра комуникация с хората и че решения се взимат, след като жителите на града се убедят, че те са правилни. Такава е историята с боклука, или по-точно с изнасянето на контейнерите за смет извън обсега на стария град. Постепенно местните жители се съгласяват с неудобството да отнасят боклука си там, но виждат колко по-добре изглежда стария град без контейнери, а само с малки (но начесто) кошчета. Общината сама се грижи за чистотата, няма наета външна фирма и откакто е така - Несебър е по-чист. От тази година градът се мие и чисти денонощно. Чадърите на заведенията в старата част са само бели - това е друга малка победа за Николай Димитров, няма вече "рекламна шарения", щорите и капаците на старите къщи са само в кафяво, спазват се и указанията за това, което се излага по улиците.
Да кажем още нещо хубаво - в Несебър продължават да изплащат по 2000 лева на всяко дете, родено на територията на града. И искат да се превърнат във фестивал град. Николай Димитров е убеден, че културните събития и фестивали могат да спомогнат за удължаването на сезона и иска в това отношение да вземе добър пример от Виена, където преди време със съпругата си правят представяне на българския мед и "показват" живи пчели, които силно впечатляват виенчани. Сега кметът с две ръце подкрепя новия фестивал на класическата музика "Месембрия Орфика", който събира една многонационална публика в продължение на три вечери. И ни напомня, че в Несебър има 38 000 имота, собственост на руснаци (от които 2000 живеят целогодишно в града) - което си е една много културна и "научена" публика. Чуйте разговора ни с Николай Димитров - за всичко споменато, но и за туристическия сезон и новостите в него, както и за новия голям проект, който се строи в новата част - голям културен дом, с нова зала и какво ли още не. А на хоризонта се задава и Летен театър...
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дневникът на една софиянка: Хаос и лято, и малко розови домати за разкош

Толкова ми е топло и така не ми се прави нищо, драги мои, че даже малко ми се реве. Но няма да се напъвам! Пък и все още е началото на лятото, тепърва предстои асфалтът да нагрява, надига и напуква. А моят ентусиазъм рязко да се изравнява с морското равнище.  Между другото най-големите ми кризи съм ги изживявала, когато ми е било горещо и съм се..

публикувано на 14.06.19 в 18:44

"Ratio 2019 - пролет" - с фокус върху Космоса във и извън нас

Тази събота ще се проведе десетото юбилейно издание на форум за популярна наука Ratio. Организаторите отново са поканили интересни международни лектори, които ще говорят за наука на достъпен език. Една от темите е тази за бактериите.  Има едно място, в което никога не оставаме насаме - нашите тела. Във всеки момент около 38 трилиона бактерии..

обновено на 14.06.19 в 17:36

Мария Косса - танците ѝ отиват

Танцьорката и преподавател по африкански танци Мария Косса, никога не е посещавала континента Африка. Е, много от нас не сме, но интересното при нея е, че баща й е от Мозамбик, а тя е родена и израснала в България. Сега Мария е на път да сбъдне мечтата си и да отиде на обучение в легендарното училище L'ecole des sables в Сенегал. Мария Косса..

публикувано на 14.06.19 в 17:35

Петдесето юбилейно издание на "Шопски празник" подготвят в Елин Пелин

Петдесето юбилейно издание на традиционния Шопски празник ще празнуват жителите на община Елин Пелин. Честването продължава седем дни (тази година между 17 и 23 юни) и се провежда една седмица преди църковния празник Свети Дух. Мотото е „Шопският празник е традиция“, а официален гост ще бъде президентът на България Румен Радев. Това е един истински и..

публикувано на 14.06.19 в 17:14

Снимки в бронирани машини и рисуване във вода са сред атракциите за Деня на бащата

Казват, че за отношението на бащата се съди по това как той постъпва, когато никой не го гледа, че децата напоследък страдат от прекалено много майки и твърде малко бащи… Е, тази събота е по-специална за татковците. За осма поредна в този ден (15 юни) приятни изненади и занимания е подготвил Националният военноисторически музей (НВИМ). Там от..

обновено на 14.06.19 в 16:19

Новият 60-и сезон на Слънчев бряг - под знака на идеите за възраждане на "Златният Орфей"

С пищно празненство курортният коплекс "Слънчев бряг" откри новия си сезон, а заради легендарния и неразривно свързан с курорта международен музикален фестивал "Златният Орфей", честта се падна на поп легендата ни Лили Иванова.  Истински фурор предизвика появата ѝ в Слънчев бряг, а това върна спомена за времето на 60-те и 70-те години на миналия век,..

публикувано на 14.06.19 в 16:02

Най-трудни за учениците са резюмирането и създаването на текст

Работата с текст е основният проблем за зрелостниците, показва анализът на Министерството на образованието и науката, след проведените матури през май. Учениците срещат трудности както в писането и разбирането, така и при резюмирането и създаването на текст. И тази година най-високи са резултатите на дванайсетокласниците от София-град, Варна, както и на..

публикувано на 14.06.19 в 15:45