Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тенденцията: високоиновативните фирми у нас да се създават от млади хора

На 7 декември ще са ясни най-иновативните предприятия на годината

Снимка: Архив БНР
На 7 декември за 12-и път ще бъдат връчени наградите на най-добрите фирми в сферата на иновациите. Организатор е фондация “Приложни изследвания и комуникации” с подкрепата на Еnterprise Europe Network - България.

По този повод в "Радиокафе" гостува Тодор Галев. Чуйте интервюто с него, за да разберете какви са тенденциите в сферата на иновациите, защото успоредно с връчването на наградите ще бъде представен изключително интересния доклад иновации.бг, който дава надеждна оценка на иновационния потенциал на българската икономика и на състоянието и възможностите за развитие на родната иновационна система.
Самият ни гост познава и изследва "територията" на иновациите повече от 15 години и смята, че са настъпили редица промени, визирайки факта, че преди 10-15 години нововъведенията са се правели от два типа фирми - от една страна, такива, създадени в първите години на прехода, наследили знанията и уменията (и хората) от старите научно-изследователски институти, и от друга страна, чуждестранните компании, които започват да се появяват в България. Сега обаче на пазара се появяват много високоиновативни, изцяло български фирми, създадени от съвсем млади хора. Сферите на иновациите също се разширяват - освен тези, за който веднага ще се се сетим, като информационните и комуникационните технологии, но вече се патентоват открития и в далеч по-нискоиновативни сектори като обработката на аудио и видео, хранителната промишленост, дори и в медицинския сектор.
Друга засилваща се през последните 5 години тенденция е големи мултинационални компании да създават научно-изследователски центрове тук, в България. Такива има над 20, като някои от тях са най-големите за съответната фирма. Тоест, научните изследвания и иновациите се случват у нас, има ги хората, които да ги измислят и внедрят, но те не се "обгрижват" от държавата, а от частния сектор. Това е притеснително, защото доказва недостатъчното финансиране на държавните научни институти и университетите, а в развитите европейски държави институционалното финансиране обикновено е около 60% от цялостното финансиране на науката. За съжаление, все повече фирми се оплакват от западащото ниво на образованието у нас, но все още знанията тук са на по-добро ниво от околните държави. Оказва се също, че висококвалифицираните кадри не напускат страната ни, защото покупателната възможност на заплатите им тук е по-голяма, отколкото (условно казано) на Запад, а има и повече предизвикателства и по-добър баланс "живот-работа". Говорим и за патентите, които се защитават от български фирми - и у нас, и в американското патентно ведомство (защото само там може да бъде защитен патентно софтуер).
Иначе над 150 фирми са участвали в 7-те раздела, в които ще бъдат връчени наградите (като финалната селекция се прави от външна фирма, за пъна обективност).
Националният иновационен форум "Иновации чрез таланти" започва на 7 декември, сряда от 11 часа в зала "Средец". Събитието е под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.
Чуйте разговора на Лили Големинова с Тодор Галев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34