Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Емил Георгиев: Принципът "взаимна изгода" е задължителен за баланса между автори и ползватели

Снимка: www.onlinelearning.upenn.edu

Въпросите, свързани с авторските права, от една страна са достатъчно добре уредени, особено като възможности за търсене на права на засегнатите от нарушения на тези права. От друга страна, обаче, в закона в редица случаи има и сериозни слабости. Именно тази страна пролича в спора между БНР и "Музикаутор", заяви пред Радио София адвокат Емил Георгиев, специалист по международно право на интелектуалната собственост.

Съществуват 10 директиви, приети на европейско равнище, за промени в законовата уредба за авторските права, както и една за регулациите в интернет, която е на фаза предложение и все още не е минала през Съвета и Европейския парламент, отбеляза Георгиев.

По отношение на колективното управление на права законът предвижда специфична процедура за договарянето, която включва предложение за тарифите, обсъждане с организация с национално представителство. В случая с БНР трябва да се отбележи, че при утвърждаването на тарифите министърът на културата трябва да вземе предвид определени специфики, като това, че Националното радио е обществена, а не търговска организация.

За да се балансират интересите на авторите и тези на ползвателите, винаги трябва да се стъпва на принципа на "взаимната изгода", подчерта юристът. В противен случай винаги едната страна, която е направила по-големия компромис, ще търси начин да промени сключения договор или да се откаже от него. 


Гинка Христова, основател на международния правен център ILAC, посочи, че в страната ни има законодателна уредба за авторските права, но проблемът у нас е, че като цяло общественият манталитет не приема този въпрос като такъв с висок приоритет, което предизвиква повече проблеми. Според Христова законът е добре разписан, но някои въпроси трябва да се доизяснят, особено в частта за дигиталната уредба.print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ
Отличникът Чавдар Лалов

Български ученици-учени печелят награди с проекти

За 19-а поредна година България се включва в европейската инициатива "Млади таланти", която търси най-добрите научни проекти, разработени от ученици. Днес служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков обяви и тазгодишните призьори. Според статистиката, участниците в инициативата от София тази година са 23 процента,..

публикувано на 27.04.17 в 15:35

"Парад на хвърчилата" изпълни небето над Студентски град

Децата от 6 детски градини от столичния район „Студентски“ се включиха в инициативата „Парад на хвърчилата“  в парка на Студентски град. Това са  "Чебурашка“, „Лилия“, „Приказен свят“, „Приказка без край“, „Детски свят“ и „Слънчице“. Проектът е финансиран от Програмата за изпълнение на физическото възпитание и спорта на Столична община и е в..

публикувано на 27.04.17 в 15:27

Сугестопедията - свободата да забравим лошото и да учим полезното

Сугестопедията се налага като модерна педагогика. Предимствата, които има, я правят широко разпространена за обучение както на малки деца, така и на по-възрастни. За разликите между сугестопедията и стандартното обучение разказаха двама сугестопедагози - Правда Китанова , която е начален учител и Крум Георгиев , който преподава италиански език на..

публикувано на 27.04.17 в 14:48

Онлайн образованието като добър модел

" Прознание " е първата българска интерактивна уеб платформа, която предлага цялостно образователно решение за деца от предучилищна възраст до 12 клас. Платформата притежава авторска методика за дистанционно преподаване на утвърдения в българското училище материал. Виртуалната класна стая е разработена с преподаватели от Софийския университет „Св...

публикувано на 27.04.17 в 12:32

Конкурс дава път на български таланти да стъпят на Острова, да учат и да се изявят като футболисти

И тази година млади български таланти отново ще имат възможността да си спечелят стипендия за обучение във футболната академия Brooke House College , където освен образование, ще могат да продължат с развитието и на футболните си умения. Децата ще бъдат подбирани с тестове по английски и математика, а също така ще бъдат тествани и уменията им с..

публикувано на 27.04.17 в 10:45