Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Спорът между БНР и "Музикаутор" може да бъде решен чрез медиация

Доц. Владя Борисова
Снимка: УНСС
Доц. Владя Борисова е медиатор по интелектуална собственост. В това си качество тя коментира, че у нас няма практика за ползване на този  алтернативен способ за решаване на спор.

Спорът между Българското национално радио и "Музикаутор" може да бъде решен чрез обща или специална медиация за определяне размера на възнаграждения, събирани от организации за колективно управление на права. Тя обаче е доброволен метод и решава спорове извънсъдебно.

Предмет на медиацията в този случай може да бъде непостигнатото споразумение в рамките на 3-месечен срок от започване на предварителното обсъждане. След изтичане на този срок министърът на културата е редно да назначи 5-членна експертна комисия с трима специалисти от министерството и по един от двете преговарящи организации. Ако ведомството прецени може служебно да попълни експертната листа с медиатори, които са към Министерството на културата, а не към правосъдното министерство. Предимството на решаване на спор чрез медиация е, че страните са равнопоставени. Медиаторът подпомага страните да разделят спорното от безспорното като постигнат взаимноизгодно споразумение. При медиацията се запазват бизнес отношенията - нещо, което в съдебен процес не може да бъде постигнато.

Доц. Владя Борисова - ръководител катедра "Творчески индустрии и интелектуална собственост" в УНСС, коментира в предаването "Радиоприемница", че в управлението на интелектуалния труд е залегнало важното правило да се уважава този вид собственост. Малка част от ползвателите в нашата страна са наясно какво би означавало да се използва и закриля интелектуалната собственост.
Тя може да бъде монетизирана чрез създаване на произведения с уредени авторски права. Закрилата е средството, чрез което се придобива търговски монопол и се произвеждат иновации, от които да се реализира печалба. Закрилата дава възможност интелектуалния труд да се използва икономически чрез продуктите, които създава.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ
Отличникът Чавдар Лалов

Български ученици-учени печелят награди с проекти

За 19-а поредна година България се включва в европейската инициатива "Млади таланти", която търси най-добрите научни проекти, разработени от ученици. Днес служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков обяви и тазгодишните призьори. Според статистиката, участниците в инициативата от София тази година са 23 процента,..

публикувано на 27.04.17 в 15:35

"Парад на хвърчилата" изпълни небето над Студентски град

Децата от 6 детски градини от столичния район „Студентски“ се включиха в инициативата „Парад на хвърчилата“  в парка на Студентски град. Това са  "Чебурашка“, „Лилия“, „Приказен свят“, „Приказка без край“, „Детски свят“ и „Слънчице“. Проектът е финансиран от Програмата за изпълнение на физическото възпитание и спорта на Столична община и е в..

публикувано на 27.04.17 в 15:27

Сугестопедията - свободата да забравим лошото и да учим полезното

Сугестопедията се налага като модерна педагогика. Предимствата, които има, я правят широко разпространена за обучение както на малки деца, така и на по-възрастни. За разликите между сугестопедията и стандартното обучение разказаха двама сугестопедагози - Правда Китанова , която е начален учител и Крум Георгиев , който преподава италиански език на..

публикувано на 27.04.17 в 14:48

Онлайн образованието като добър модел

" Прознание " е първата българска интерактивна уеб платформа, която предлага цялостно образователно решение за деца от предучилищна възраст до 12 клас. Платформата притежава авторска методика за дистанционно преподаване на утвърдения в българското училище материал. Виртуалната класна стая е разработена с преподаватели от Софийския университет „Св...

публикувано на 27.04.17 в 12:32

Конкурс дава път на български таланти да стъпят на Острова, да учат и да се изявят като футболисти

И тази година млади български таланти отново ще имат възможността да си спечелят стипендия за обучение във футболната академия Brooke House College , където освен образование, ще могат да продължат с развитието и на футболните си умения. Децата ще бъдат подбирани с тестове по английски и математика, а също така ще бъдат тествани и уменията им с..

публикувано на 27.04.17 в 10:45