Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Спорът между БНР и "Музикаутор" може да бъде решен чрез медиация

Доц. Владя Борисова
Снимка: УНСС
Доц. Владя Борисова е медиатор по интелектуална собственост. В това си качество тя коментира, че у нас няма практика за ползване на този  алтернативен способ за решаване на спор.

Спорът между Българското национално радио и "Музикаутор" може да бъде решен чрез обща или специална медиация за определяне размера на възнаграждения, събирани от организации за колективно управление на права. Тя обаче е доброволен метод и решава спорове извънсъдебно.

Предмет на медиацията в този случай може да бъде непостигнатото споразумение в рамките на 3-месечен срок от започване на предварителното обсъждане. След изтичане на този срок министърът на културата е редно да назначи 5-членна експертна комисия с трима специалисти от министерството и по един от двете преговарящи организации. Ако ведомството прецени може служебно да попълни експертната листа с медиатори, които са към Министерството на културата, а не към правосъдното министерство. Предимството на решаване на спор чрез медиация е, че страните са равнопоставени. Медиаторът подпомага страните да разделят спорното от безспорното като постигнат взаимноизгодно споразумение. При медиацията се запазват бизнес отношенията - нещо, което в съдебен процес не може да бъде постигнато.

Доц. Владя Борисова - ръководител катедра "Творчески индустрии и интелектуална собственост" в УНСС, коментира в предаването "Радиоприемница", че в управлението на интелектуалния труд е залегнало важното правило да се уважава този вид собственост. Малка част от ползвателите в нашата страна са наясно какво би означавало да се използва и закриля интелектуалната собственост.
Тя може да бъде монетизирана чрез създаване на произведения с уредени авторски права. Закрилата е средството, чрез което се придобива търговски монопол и се произвеждат иновации, от които да се реализира печалба. Закрилата дава възможност интелектуалния труд да се използва икономически чрез продуктите, които създава.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Надя Кръстева в една нетрадиционна "Кармен"

"Кармен" - едно любимо и често поставяно оперно заглавие, ще зарадва почитателите си с премиера на сцената на Софийската опера и балет. Академик Пламен Карталов, който е режисьор на спектакъла, отбелязва, че в работата си винаги тръгва от прочита на музиката, защото по думите му всичко друго би било едно режисьорско его, насочване към мисли и идеи,..

публикувано на 19.10.17 в 17:18

С велосипед из града - да запознаем децата с правилата

За много хора велосипедът не е просто средство за придвижване, но и начин на живот. Карането на колело, обаче, може да бъде много опасно, особено когато не познаваме правилата за движение и сме сред трафика на големия град. Винаги е полезно, когато придобием правилния опит в раннa детска възраст. Поради тази причина район "Слатина" организира..

публикувано на 19.10.17 в 16:32

Неквалифицираните хомеопати могат да навредят на здравето ни

Преди началото на сезона на вирусите, лекари предупредиха пациентите за опасността от лечението от неквалифицирани хомеопати. Специалистите съветват да се търси помощ само от клинични хомеопати, които са преминали обучение по хомеопатия в университети и предписват лекарства, одобрени от Изпълнителната агенция по лекарствата. Повод за специалната..

публикувано на 19.10.17 в 16:12

Техниките на добрата презентация са полезни и в ежедневието

Информацията във всички времена е била една от най-важните разменни монети, но не по-малко важен е начинът, по който ние можем да я представим на публиката, така че да бъде запомнена и ангажираща. Затова в днешното издание на „Радиоприемница“ се фокусирахме върху това, как да създадем добра презентация и да я представим по ефективен начин...

публикувано на 19.10.17 в 15:55

Иван Марков: Трябва да се промени съотношението етос-логос-патос в училище

Програмата ABLE Mentor дава възможност на ученици от горните класове да развиват свои проекти, като се свържат с ментори, които могат да им помогнат в тази дейност, обясни пред Радио София Иван Марков от Клуба по презентационни умения "Реторика". Учениците се справят добре с техническото представяне, но много често нямат необходимите умения за сценично..

публикувано на 19.10.17 в 15:15