Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Спорът между БНР и "Музикаутор" може да бъде решен чрез медиация

Доц. Владя Борисова
Снимка: УНСС
Доц. Владя Борисова е медиатор по интелектуална собственост. В това си качество тя коментира, че у нас няма практика за ползване на този  алтернативен способ за решаване на спор.

Спорът между Българското национално радио и "Музикаутор" може да бъде решен чрез обща или специална медиация за определяне размера на възнаграждения, събирани от организации за колективно управление на права. Тя обаче е доброволен метод и решава спорове извънсъдебно.

Предмет на медиацията в този случай може да бъде непостигнатото споразумение в рамките на 3-месечен срок от започване на предварителното обсъждане. След изтичане на този срок министърът на културата е редно да назначи 5-членна експертна комисия с трима специалисти от министерството и по един от двете преговарящи организации. Ако ведомството прецени може служебно да попълни експертната листа с медиатори, които са към Министерството на културата, а не към правосъдното министерство. Предимството на решаване на спор чрез медиация е, че страните са равнопоставени. Медиаторът подпомага страните да разделят спорното от безспорното като постигнат взаимноизгодно споразумение. При медиацията се запазват бизнес отношенията - нещо, което в съдебен процес не може да бъде постигнато.

Доц. Владя Борисова - ръководител катедра "Творчески индустрии и интелектуална собственост" в УНСС, коментира в предаването "Радиоприемница", че в управлението на интелектуалния труд е залегнало важното правило да се уважава този вид собственост. Малка част от ползвателите в нашата страна са наясно какво би означавало да се използва и закриля интелектуалната собственост.
Тя може да бъде монетизирана чрез създаване на произведения с уредени авторски права. Закрилата е средството, чрез което се придобива търговски монопол и се произвеждат иновации, от които да се реализира печалба. Закрилата дава възможност интелектуалния труд да се използва икономически чрез продуктите, които създава.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ретро музеят във Варна - пътуване из спомените

Точно в деня на труда, 1 май, през 2015 година отваря врати единственият по рода си ретро музей в България. Той се намира в морската ни столица Варна и включва експонати от периода 1944-1989 г., които разказват в артефакти за живота на българите по времето на социализма. Тези времена, за някои - трагични, за други - носталгични, са пресъздадени..

публикувано на 21.03.18 в 11:42
Весела Ляхова е един от авторите, които ще се срещнат със своята публика

Калин Терзийски, Весела Ляхова и Димана Трънкова в среща с публиката

"Авторите и срещата им с публиката – в България и Европа“ е темата на дискусия, организирана от Националния център за книгата. Тя ще се проведе от 16 ч. на 24 март в Литературен клуб „Перото“ и ще бъде с участието на писателите Калин Терзийски, Весела Ляхова и Димана Трънкова. "Това е една логична тема, тъй като в годината, посветена на..

публикувано на 21.03.18 в 11:13
Днес Софийският духов оркестър ще озвучи Ларгото

Софийският духов оркестър радва гражданите с музика от Йохан Щраус до Дико Илиев

Тази вечер (18.00 ч.), под стъкления купол на Ларгото концерт ще изнесе Софийският духов оркестър под диригентската палка на Юли Дамянов. В програмата са включени произведения на Й. Щраус, А. Дворжак, Й. Брамс, И. Калман, Ж. Бизе, Хр. Раданов, А. Добрев, Дико Илиев и др. Събитието е част от програмата, която Столичната община реализира..

публикувано на 21.03.18 в 10:55

Задава се първият у нас фестивал на настолните игри "Sofia Board Game Weekend"

Забавления, срещи с непознати досега игри, състезания, запознанства със съмишленици - това обещават на гостите си организаторите на фестивала на настолните игри "Sofia Board Game Weekend" , който ще се състои на 23, 24 и 25 март в залите на "Фабрика 126" на столичния булевард "Мария Луиза" 126. Идеята е на създателите на една от малкото..

публикувано на 21.03.18 в 09:53
Мис

Честит празник, Кюстендил!

С приповдигнато настроение, въпреки малко сивото небе, в първото пролетно утро на 2018 г. в „Радиокафе“ честитихме един от най-любимите и тачени празници на всички костендилчани, а именно официалния празник на града – „Кюстендилска пролет“ Кюстендилска пролет се чества от незапомнени времена, а за 52-ра година избрахме Мис "Кюстендилска..

публикувано на 21.03.18 в 09:05