Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Студът уплаши и скиорите, категоричен е 24 ЧАСА. Заради съобщенията за лошо време, ниски температури и вятър масово се отказват резервации в Пампорово и Чепеларе, въпреки че в курортите има изключително добра достъпност, каза в сряда кметът на община Чепеларе Славка Чакърова. Няма причина за подобна вълна, пистите се обработват, републиканската пътна мрежа и инфраструктурата в самите курорти се поддържа много добре, добави Чакърова. Добри са условията за ски в Пампорово и Мечи чал според информация от ПСС.

Снегът не спира от вторник вечерта. Най-сериозни са валежите в района на Бургас и Черноморското крайбрежие, Върху старата снежна покривка са се натрупали още 15 см. Успокояващо е, че днес снегът спира. През деня се очаква предимно слънчево време. Вятърът обаче ще е доста неприятен. В Дунавската равнина поривите му ще достигнат до 50-60 км/ч. И въпреки че ще има положителни температури, на места те ще се усещат като отрицателни заради вятъра. В сряда сутринта в София бе измерен температурен рекорд - минус 16,5 градуса, каза още синоптикът. Това означава, че откакто се правят официални измервания, на тази дата в столицата никога не е било толкова мразовито. Още по-студено в Софийското поле е било в Казичене - минус 18,4, и в района на столичното летище - минус 19. Най-голям студ обаче са брали в Ихтиман - минус 20 градуса.

Виж повече

Военен самолет докара болно детенце с тежки усложнения от варицела от Бургас до София, съобщава 24 ЧАСА. Спешният полет е по искане на Министерството на здравеопазването и след разпореждане на премиера в оставка Бойко Борисов. Първа за случая съобщи в личния си профил във фейсбук журналистката Нери Терзиева. Тя разказа, че 5-годишният Александър от Бургас е болен от варицела, но настъпили тежки усложнения и детето се нуждае от специализирана помощ. Лекарите в института “Пирогов” в София са били уведомени да очакват правителствения хеликоптер да кацне с малкия пациент. Към 15,43 ч вместо хеликоптер екипаж от авиогрупа “Враждебна” излетя с транспортния самолет “Спартан”. Към 19 часа малкият Александър бе приет в “Пирогов”. Като усложнение детето е развило първоначално оток на левия крак, възпалението бързо е обхвало целия крайник. Така се е стигнало до септичен процес. Веднага започнахме ударно лечение, обясниха спешните лекари. Александър остава под активно наблюдение в детската реанимация.

Виж повече

Мечок заспа след 6 години будуване, пише ТРУД. Това е най-младият обитател на Парка за танцуващи мечки в Белица Монти. Мечокът спи от една седмица в изкуствена бърлога, застлана със слама, без да излиза да се храни. Монти бе спасен от жестоки стопани. Той е бил държан в хотел в Русе и експлоатиран за забавление на хората. Отделен е от естествената си среда, когато е бил на два месеца, след като майка му е била убита. С години е бил държан затворен в стаичка с големина 10 кв. м.

Средно по 30 жалби на ден валят от недоволни клиенти. За 252 работни дни през 2016 г. 7560 оплаквания са получили във Федерацията на потребителите. 90 на сто от тях са свързани с Топлофикация, заяви за МОНИТОР изпълнителният секретар Емил Георгиев. Той уточни, че хората се оплакват още от некоректно изпълнение на договорите с мобилни оператори, предимно от промоции, от ВиК услуги, както и от  некоректна информация на етикетите особено на бутилираните минерални води. От Федерацията изтъкнаха, че вече имат доста спечелени дела със съдействието на техни експерти.

Виж повече

Лекарствата за хипертоници вече напълно безплатни, известява МОНИТОР. Цената за медикаментите при есенциална хипертония вече ще се поема изцяло от НЗОК, реши нейният Надзорен съвет. Пациентите ще имат достъп до безплатна за тях лекарствена терапия вв всяко едно международно непатентно наименования. По този начин се намалява финансовия натиск върху пациентите с близо 5,5 млн. лева.

Дават повече пари за инженери и математици. Държавата орязва субсидиите за медицина и национална сигурност, отбелязва СТАНДАРТ. Увеличено финансиране ще ползват специалностите, чиито кадри са най-търсени на пазара на труда, реши кабинетът в оставка на вчерашното си заседание. Държавната субсидия се формира като базовата издръжка на студент от 693 лева се умножава по определен коефициент за всяка специалност. Кабинетът реши коефициентите за приоритетните професионални направления да се увеличат  между 6 и 28%. Най-голям скок ще има за математика, информатика и компютърни науки, биология, химия и физика, електротехника, електроника и автоматика, машинно инженерство, комуникационна и компютърна техника, енергетика, транспорт, корабоплаване и авиация, архитектура, строителство и геодезия и др. Вдигат се и коефициентите за педагогика. Намалява се обаче финансирането за професионално направление национална сигурност, с изключение на военните академии, висшите военни училища и Академията на МВР, за които коефициентът остава непроменен.

Виж повече

Търсят в Румъния архиви за Васил Левски, изтъква в обширна тема СТАНДАРТ. Нови сведения за живота и делото на Левски ще търсят историци в разсекретените преди няколко години румънски полицейски архиви от средата и края на XIX век. Това е една от мащабните инициативи на Националния инициативен комитет за достойното честване на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата. От румънските полицейски архиви могат да излязат много интересни неща, каза Васил Василев.  Надяваме се с подкрепата на Министерство на културата да направим една международна изложба за Васил Левски и делото му в столиците, в които българското национално освободително движение е намирало най-голяма опора и подкрепа, каза още Василев. Близо 3500 деца от над 250 клуба "Млади възрожденци" в страната ще се съберат, за да представят най-доброто от дейността си - стихотворения и картини за Апостола, изследователска дейност. Те ще се включат и в организираните от в. "Стандарт" Уроци по родолюбие и заедно с учени ще направят беседи със съучениците си в класните стаи.

Летище София да бъде именувано на най-великия българин Васил Левски, предложи главният редактор на СТАНДАРТ Славка Бозукова, член на Националния инициативен комитет, като освен името на входа на летището да бъде поставен паметник или барелеф на Апостола

Виж повече

Звездата Клара-Джуми Канг ще свири със Софийската филхармония, научаваме от СЕГА. Новият сезон се oткрива със специален концерт, посветен на десетгодишнината от присъединяването на България към Европейския съюз. Той е озаглавен "Хвалебствена песен" - заглавие, взето от Феликс Менделсон-Бартолди, и ни предлага като основна звезда световноизвестната цигуларка Клара-Джуми Канг. Ще дирижира Урош Лайовиц, а така също ще видим солистите Силвана Пръвчева, Нина Веселина и Милен Божков. В концерта ще звучи цигулката "Страдивариус" на Клара-Джуми в посветения на Сарасате Концерт № 2 на Хенрик Виенявски, прочут със своята мелодичност.

Виж повече

Китайският гигант в електронната търговия "Алибаба" (Alibaba) иска да създаде логистичен център у нас, съобщават повечето печатни издания тази сутрин. Идеята е оттук да се обслужват поръчките за цяла Европа и да се предлагат български храни и услуги на международните пазари.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония. Едното бебе е било..

публикувано на 19.04.24 в 14:04

Косенето в район “Подуяне” ще стартира най-късно през следващата седмица

Дейностите по косене в район “Подуяне” ще стартират най-късно през следващата седмица. Това стана ясно по време на среща между районната администрация и жители от района, която се състоя във временна приемна в ж.к. “Левски Г”. Кметът Кристиян Христов уверява, че ще бъдат разгледани всички проблеми, на които жителите акцентират. По..

публикувано на 19.04.24 в 06:34

Умуват върху финансовата децентрализация в Столичната община

Районните кметове в момента изработват конкретно предложение как в Столичната община д а се приложи принципът на финансова децентрализация и как повече приходи да остават в районните администрации , съобщи зам.-кметът Иван Василев . Целта е повече пари да отиват (остават) при районите. "На сайта на Столичната община се публикува информация с..

публикувано на 18.04.24 в 15:42

"Изгрев" ще е първият район, в който няма да има липса на места в детските градини и яслите

На 90% е готов и новият корпус за 4 градински групи към 30-а детска градина "Радецки" в ж.к. "Дианабад". "До броени месеци, "Изгрев" ще се превърне в първия софийски район, в който няма да има проблем с липсата на места в детските градини и яслите! За всяко наше дете ще има място в общинска детска градина", съобщава кметът на района д-р Делян..

публикувано на 18.04.24 в 11:01

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са обсъдени от правната комисия на парламента и днес залата ще реши дали ще бъдат потвърдени. По..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

2 май ще е неучебен ден за училищата в София

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2-ри май за неучебен ден за училищата в столицата.  "Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град във връзка с годината, в която отбелязваме - 145 години от обявяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде осигурена възможност да..

публикувано на 17.04.24 в 16:05

Столичният зам.-кмет по строителство с отнето право да възлага договори за строителство?

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев съобщи в пост в социалната мрежа, че заместник-кметът по строителство Иван Матов е с отнето право да възлага договори за строителство.  Според Георгиев това е станало преди дни и настоява за обяснение. "Приехме рекорден бюджет с огромна част..

публикувано на 17.04.24 в 13:35