Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Татяна Захова: Политиците са преходни, филмите на Мерил Стрийп остават за поколенията

Татяна Захова
Снимка: личен профил
Днес Радио София поздрави в ефир за именния ден на дамата със "златен глас" - актрисата Татяна Захова. В пряко интервю в ефир Захова разказа как майка й е избрала името й, коментира участието си в дублажа на редица известни акриси. А на въпроса "надценена актриса ли е "Мерил Стрийп", в светлината на актуалните световни събития, Татяна Захова отвърна през смях:

Политиците си отиват и ги забравят, но филмите на Мерил Стрийп ще се гледат още десетки години. Това обяснява кой колко е надценен. Словото й се гледа от целия свят, и се повтаря по няколко пъти. Нека който и да било президент да се похвали с това и след това да говори. Изкуството би трябвало да бъде коректив на всяка власт.

Актрисата отбеляза, че класическата музика, която звучи преобладаващо по Българското национално радио в момента, всъщност отличава програмите му и засилва обществената функция на медията, а слушателите са "залинели"  за такъв тип музика и онези, които ценят добрата музика, стават по-ревностни слушатели.

От 1999 до 2005 г. Татяна Захова е асистент по Актьорско майсторство за Драматичен театър в НАТФИЗ, а от 2001 до 2006 г. в Театрален колеж „Любен Гройс“. През 1998 г. влиза в трупата на театър „Възраждане“, където има около тридесет роли. Някои от пиесите, в които участва, са „Стела“ от Гьоте на режисьора Николай Поляков, „Не те познавам вече“ от Алдо де Бенедети с режисьор Роберт Янакиев, „Капан за мишки“ от Агата Кристи под режисурата на Бина Харалампиева и „Бабината питка“ от Васил Мирчовски на режисьора Георги Георгиев.

Още от 1995 година води началото кариерата й в озвучителното студио, където участва с гласа си в десетки реклами, филми и сериали, превъплащавайки се в знакови героини от популярни екранни творби. Гласът й стои зад българското звучене на Ева Лонгория в "Отчаяни съпруги", Мерил Стрийп, Сюзън Сарандън, Упи Голдбърг, Глен Клоуз, Уитни Хюстън.

print Отпечатай
Още по темата

Почитаме Света Татяна

На 12 януари отбелязваме деня на Света Татяна - великомъченица, почитана в християнския свят както от православни, така и от католици. Татяна е раннохристиянска мъченица. Родена в семейството на богато, но боязливо и криещо вярата в Християнството..

публикувано на 12.01.17 в 08:55
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново „Aperitivo в града“

„Aperitivo в града“ е единственият фестивал за срещи след работа през лятото в София. Срещите в рамките на Aperitivo ще ви дадат добра възможност да избягате от напрежението през седмицата, да срещнете нови приятели, а защо не и да намерите подходящи..

публикувано на 25.05.17 в 10:11

Очакваме ви в "Радиокафе" с полезни и любопитни истории

Облчано и дъждовно е утрото след вчерашния презничен ден, но историите, които ще ви разказваме в сутрешното ни "Радиокафе" за шарени, хем полезни, хем любопитни. Времето (15 градуса в момента, само с два градуса по-топло ще стане в София), трафикът..

публикувано на 25.05.17 в 09:15

В официалното честване на 24 май се включиха президентът, столичният кмет, деца и граждани, учители и писатели

За запазване чистота на българския език, призова президентът на републиката Румен Радев, по време на официалната церемония за отбелязване на 24 май. По традиция, в честването пред паметника на Светите братя Кирил и Методий се включиха просветни дейци,..

публикувано на 24.05.17 в 15:39
Колкото по-рано децата попаднат на хубава книга, толкова по-рано стават ревностни читатели

Христо Блажев: Жените четат повече, възражда се интересът към класиката

Изследване, проведено сред 819 пълнолетни българи, посветено на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, разкрива, че почти 70% от българите не са купували книга през последната година. Социолозите констатират, че..

публикувано на 24.05.17 в 14:57

Трамвай вози запалени читатели, на пунктове се разменят книги до 2 юни

От 9.00 ч. днес тръгна ретро трамвай-библиотека. Трамваят се движи от пл. "Възраждане" до пл. "Журналист" и изпълнява ролята на подвижна читалня и място за размяна на книги. В него има и библиотекар, от който пътуващите могат да получат безплатна..

обновено на 24.05.17 в 14:27