Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Татяна Захова: Политиците са преходни, филмите на Мерил Стрийп остават за поколенията

Татяна Захова
Снимка: личен профил
Днес Радио София поздрави в ефир за именния ден на дамата със "златен глас" - актрисата Татяна Захова. В пряко интервю в ефир Захова разказа как майка й е избрала името й, коментира участието си в дублажа на редица известни акриси. А на въпроса "надценена актриса ли е "Мерил Стрийп", в светлината на актуалните световни събития, Татяна Захова отвърна през смях:

Политиците си отиват и ги забравят, но филмите на Мерил Стрийп ще се гледат още десетки години. Това обяснява кой колко е надценен. Словото й се гледа от целия свят, и се повтаря по няколко пъти. Нека който и да било президент да се похвали с това и след това да говори. Изкуството би трябвало да бъде коректив на всяка власт.

Актрисата отбеляза, че класическата музика, която звучи преобладаващо по Българското национално радио в момента, всъщност отличава програмите му и засилва обществената функция на медията, а слушателите са "залинели"  за такъв тип музика и онези, които ценят добрата музика, стават по-ревностни слушатели.

От 1999 до 2005 г. Татяна Захова е асистент по Актьорско майсторство за Драматичен театър в НАТФИЗ, а от 2001 до 2006 г. в Театрален колеж „Любен Гройс“. През 1998 г. влиза в трупата на театър „Възраждане“, където има около тридесет роли. Някои от пиесите, в които участва, са „Стела“ от Гьоте на режисьора Николай Поляков, „Не те познавам вече“ от Алдо де Бенедети с режисьор Роберт Янакиев, „Капан за мишки“ от Агата Кристи под режисурата на Бина Харалампиева и „Бабината питка“ от Васил Мирчовски на режисьора Георги Георгиев.

Още от 1995 година води началото кариерата й в озвучителното студио, където участва с гласа си в десетки реклами, филми и сериали, превъплащавайки се в знакови героини от популярни екранни творби. Гласът й стои зад българското звучене на Ева Лонгория в "Отчаяни съпруги", Мерил Стрийп, Сюзън Сарандън, Упи Голдбърг, Глен Клоуз, Уитни Хюстън.

print Отпечатай
Още по темата

Почитаме Света Татяна

На 12 януари отбелязваме деня на Света Татяна - великомъченица, почитана в християнския свят както от православни, така и от католици. Татяна е раннохристиянска мъченица. Родена в семейството на богато, но боязливо и криещо вярата в Християнството..

публикувано на 12.01.17 в 08:55
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да овладеем псориазиса?

ВМА отбелязва Седмицата за борба с псориазиса с безплатни прегледи през цялата седмица. До петък всеки работен ден лекарите ще преглеждат безплатно пациенти от 10.00 до 12.00 в поликлиниката на болницата, в кабинет 227, като за прегледите няма да се..

публикувано на 23.01.17 в 20:06
Концерт на Младежка филхармония София, юни 2012 г.

Маестро Михаил Ангелов: Диригентът зависи от много хора, но трябва да умее да ги уважава

Гост в студиото на "Кой кой е?" беше големият наш диригент маестро Михаил Ангелов - един от основателите на редица музикални институции у нас, сред които камерният ансамбъл "Софийски солисти", русенския хор "Дунавски звуци", Младежка филхармония към НМУ..

публикувано на 23.01.17 в 19:57

Законът няма да реши всички проблеми, но искаме да се промени манталитета на шофиране

Наложиха нови по-строги мерки в закона за движение по пътищата, които влязоха в сила от 21 януари. Целта е да се намалят жертвите по пътищата. В първите дни на действие на закона вече има резултати. Свалени са номерата на 30 автомобила за каране без..

публикувано на 23.01.17 в 18:04

Филмът "Маймуна" поставя началото на зимния семестър на "София филм фест за учащи"

Зимният семестър на Дискусионния клуб за българско и европейско кино "София филм фест за учащи" се открива тази вечер в Дома на киното с прожекция на българския игрален филм "Маймуна" на Димитър Коцев - Шошо. Дискусионният клуб е инициатива..

публикувано на 23.01.17 в 17:56

Сурва - фестивал, съхраняващ традицията

Среща на поколенията, среща на духа и приятелството, в основата на която е запазването на една дълговечна традиция . Така кметът на Перник Вяра Церовска определя поредното 26-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва"..

публикувано на 23.01.17 в 17:08