Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Татяна Захова: Политиците са преходни, филмите на Мерил Стрийп остават за поколенията

Татяна Захова
Снимка: личен профил
Днес Радио София поздрави в ефир за именния ден на дамата със "златен глас" - актрисата Татяна Захова. В пряко интервю в ефир Захова разказа как майка й е избрала името й, коментира участието си в дублажа на редица известни акриси. А на въпроса "надценена актриса ли е "Мерил Стрийп", в светлината на актуалните световни събития, Татяна Захова отвърна през смях:

Политиците си отиват и ги забравят, но филмите на Мерил Стрийп ще се гледат още десетки години. Това обяснява кой колко е надценен. Словото й се гледа от целия свят, и се повтаря по няколко пъти. Нека който и да било президент да се похвали с това и след това да говори. Изкуството би трябвало да бъде коректив на всяка власт.

Актрисата отбеляза, че класическата музика, която звучи преобладаващо по Българското национално радио в момента, всъщност отличава програмите му и засилва обществената функция на медията, а слушателите са "залинели"  за такъв тип музика и онези, които ценят добрата музика, стават по-ревностни слушатели.

От 1999 до 2005 г. Татяна Захова е асистент по Актьорско майсторство за Драматичен театър в НАТФИЗ, а от 2001 до 2006 г. в Театрален колеж „Любен Гройс“. През 1998 г. влиза в трупата на театър „Възраждане“, където има около тридесет роли. Някои от пиесите, в които участва, са „Стела“ от Гьоте на режисьора Николай Поляков, „Не те познавам вече“ от Алдо де Бенедети с режисьор Роберт Янакиев, „Капан за мишки“ от Агата Кристи под режисурата на Бина Харалампиева и „Бабината питка“ от Васил Мирчовски на режисьора Георги Георгиев.

Още от 1995 година води началото кариерата й в озвучителното студио, където участва с гласа си в десетки реклами, филми и сериали, превъплащавайки се в знакови героини от популярни екранни творби. Гласът й стои зад българското звучене на Ева Лонгория в "Отчаяни съпруги", Мерил Стрийп, Сюзън Сарандън, Упи Голдбърг, Глен Клоуз, Уитни Хюстън.

print Отпечатай
Още по темата

Почитаме Света Татяна

На 12 януари отбелязваме деня на Света Татяна - великомъченица, почитана в християнския свят както от православни, така и от католици. Татяна е раннохристиянска мъченица. Родена в семейството на богато, но боязливо и криещо вярата в Християнството..

публикувано на 12.01.17 в 08:55
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антония и Людмил Макаронски

Най-добрите български хореографи показват „Хора́та на България“

Вълнуващо е да видиш как ситните и несигурни стъпки се превръщат във великолепен магически български танц. Инициативата на Людмил и Антония Макаронски „Хора́та на България“ предлага възможност на всички, които имат желание да затанцуват в ритъма на..

публикувано на 21.02.17 в 13:21

Есперанто – екзотичен и в помощ на малките езикови групи

21 февруари е определен от ЮНЕСКО за международен ден на майчиния език и честван като такъв от 2000 г насам. През настоящата 2017 г. мотото на деня е „Към постигане на устойчиво бъдеще чрез многоезиково обучение“. Скоро стана ясно, че..

публикувано на 21.02.17 в 11:00

Вълшебно ретроспективно пътешествие сред 150 творби на проф. Иван Газдов

Над 150 произведения на проф. Иван Газдов - плакати, графикатури, рисунки, метални пластики, са подредени в залите за временни изложби на Националната галерия - филиал "Двореца". Боряна Вълчанова, куратор на експозицията, казва че включените творби..

публикувано на 21.02.17 в 10:58

Българският език ще се съхрани и развива, ако има повече хора, за които е майчин

На 21 февруари, отбелязваме Международния ден на майчиния език. Празникът е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света. Понастоящем в света съществуват около 7000 езика, като почти 96% от тях се използват от малка група хора..

публикувано на 21.02.17 в 10:19

Проверяват тунелите оп АМ "Люлин" и АМ "Хемус"

Започва проверка на всички тунели по магистралите "Люлин" и "Хемус". Обследването ще бъде направено от специализирано звено за инспекция, в което участват експерти от министерствата на транспорта и на вътрешните работи, Агенция "Пътна инфраструктура",..

публикувано на 21.02.17 в 09:02