Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Програма "Коперник" - безплатна информация от космоса

Сентинел 1
Снимка: esa.int
Една от най-амбициозните програми на ЕК – „Коперник“ бе представена в Европейската агенция за космически изследвания. Програмата "Коперник" (известна преди като ГМОСС - Глобален мониторинг на околната среда и сигурността) е европейска инициатива за прилагане на информационни услуги, основаващи се на получени от сателити за наблюдение на Земята и наземeн мониторинг данни.

"Сентинел" 1 и "Сентинел" 2 са спътниците по програма "Коперник", които вече работят. "Сентинел" 3 е на финални изпитания и предстои да бъде изстрелян от европейския космодрум във Френска Гвиана през март. Като разделителна способност на информацията, която подава, сателитът "Сентинел" 2 е по-добър от всички съществуващи до момента, разказа Лили Големинова, която бе на мястото на събитието.

Интересното за "Коперник" е, че от една страна сателитите "Сентинел" събират информация, от друга комбинират всичко с наземни станции, с информация на сателити от трети страни, включително и САЩ. Тази информация се предоставя безплатно. Всъщност, "Коперник" е най-голямата в света платформа за предоставяне на такъв тип информация напълно безплатно. Тя се използва за градско планиране от европейски общини, много стартъп компании използват тази информация за своите услуги. Тя е полезна още и в околната среда, здравеопазването, транспортът, сигурността и дори в минната дейност.

Още за програмата и за нейния обхват – чуйте от разговора на Лили Герчева с Лили Големинова. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Yu-Gi-Oh! - култура, спорт и страст за последователите

Съвременните форми на забавление за деца и възрастни е темата на предаването “Радиоприемница” тази седмица. След ескейп стаите и настолните игри, днес ще се потопим в Yu-Gi-Oh! културата. За да разкаже за играта, спечелила рекорд на Гинес по брой продадени карти, гостува съдията по международни турнири на Yu-Gi-Oh! Иван Тодоров , известен в тези среди..

публикувано на 16.01.19 в 16:36

Книгата "Митове и истини за храненето" - ориентир в морето от информация

Защо започнахме да обръщаме толкова голямо внимание на начина си на хранене? В миналото хората са се борели ежедневно, за да осигурят каквато и да е храна на масата.  В момента вече нуждите ни са презадоволени, а и достъпът до различна храна е неограничен. Вече имаме лукса да решим какво точно слагаме на масата и да търсим качеството, което отговаря на..

публикувано на 16.01.19 в 15:58

„Оркестър Титаник" на сцената на Сатиричния театър

На 17 януари предстои първата за 2019 г. премиера в Сатиричен театър "Алеко Константинов". Това е постановката на проф. Румен Рачев „Оркестър Титаник" от Христо Бойчев.  Спектакълът е съвместна продукция с Общинския драматичен театър в Кюстендил. В „Оркестър Титаник“ за първи път като щатни актьори на Сатиричния театър ще се изявят Силвия Лулчева и Иван..

публикувано на 16.01.19 в 15:43
Парк Борисова градина

Еколози и СО отново в спор за сечта в Борисовата градина

За неправомерна сеч в Борисовата градина сигнализира коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“. Според тях премахването на дървета се извършва без спазването на необходимите законови изисквания и в пълна непрозрачност спрямо гражданите. От Столичната община отричат обвиненията, като се позовават на..

публикувано на 16.01.19 в 15:40

Увеличават с 10% заплатите на шофьорите в градския транспорт

Средно с 10% ще бъдат увеличени заплатите на шофьорите в градския транспорт в София от 1-ви февруари. Това съобщи изпълнителният директор на Столичния автотранспорт Слав Монов.  За увеличението на заплатите са осигурени 10 млн. лева допълнително от бюджета на града. Средната брутна заплата в сектора е около 1700-1800 лева, каза още Слав Монов и..

публикувано на 16.01.19 в 15:19