Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Програма "Коперник" - безплатна информация от космоса

Сентинел 1
Снимка: esa.int
Една от най-амбициозните програми на ЕК – „Коперник“ бе представена в Европейската агенция за космически изследвания. Програмата "Коперник" (известна преди като ГМОСС - Глобален мониторинг на околната среда и сигурността) е европейска инициатива за прилагане на информационни услуги, основаващи се на получени от сателити за наблюдение на Земята и наземeн мониторинг данни.

"Сентинел" 1 и "Сентинел" 2 са спътниците по програма "Коперник", които вече работят. "Сентинел" 3 е на финални изпитания и предстои да бъде изстрелян от европейския космодрум във Френска Гвиана през март. Като разделителна способност на информацията, която подава, сателитът "Сентинел" 2 е по-добър от всички съществуващи до момента, разказа Лили Големинова, която бе на мястото на събитието.

Интересното за "Коперник" е, че от една страна сателитите "Сентинел" събират информация, от друга комбинират всичко с наземни станции, с информация на сателити от трети страни, включително и САЩ. Тази информация се предоставя безплатно. Всъщност, "Коперник" е най-голямата в света платформа за предоставяне на такъв тип информация напълно безплатно. Тя се използва за градско планиране от европейски общини, много стартъп компании използват тази информация за своите услуги. Тя е полезна още и в околната среда, здравеопазването, транспортът, сигурността и дори в минната дейност.

Още за програмата и за нейния обхват – чуйте от разговора на Лили Герчева с Лили Големинова. 


ВИЖТЕ ОЩЕ
Ива Тодорова

Ива Тодорова между музиката и студентския живот

Младата певица Ива Тодорова, която стана известна в музикалния формат "Гласът на България", от тази година е студентка по архитектура.  Въпреки възможностите за учене в чужбина, Ива избра да продължи образованието си в България - заради музиката. Да съчетаваш две толкова различни неща със сигурност е трудно, но "сънят е за слабите", както казва Ива...

публикувано на 16.11.18 в 17:37

Любомир Кючюков разказва за Съдбата на Светлородните в дебютното си едноименно фентъзи

На таен съвет в Мрачните планини седемте Тъмни повелители, предвождали в миналото народа на Сиан, решават да подновят Вековната война срещу стария враг - кралството Калеа. Орденът на сианските магове, начело с господаря на тъмнината Зарк, си връща властта и съумява с предателство да премахне защитното заклинание на Светлородните - принц Дерин, принц..

публикувано на 16.11.18 в 17:21

Калоян Георгиев - първият българин, спечелил стипендия "Йенчинг" в Китай

Първият българин, спечелил престижната стипендия "Йенчинг" в Китай, е младият и талантлив Калоян Георгиев.  Всяка година по 4000 млади лидери от над 35 държави в целия свят кандидатстват за стипендията, но накрая само 100 души биват одобрени. Калоян успява да се класира, което го прави първия българин спечелил стипендията откакто академията е създадена...

публикувано на 16.11.18 в 17:15

Шумни съседи - а сега накъде?

В предаването "Вашият глас" обърнахме внимание на шумните съседи. Почти всеки от нас се е сблъсквал с комшии, които слушат музика силно и до късно, говорят на висок тон, карат се, а децата им тичат в апартамента над нас до късно през нощта, когато се опитваме да спим.  С подобен проблем се сблъсква и Флорет Тодорова, когато в общинско жилище над..

публикувано на 16.11.18 в 17:13

“Неспир” - поезията пречупена през рап музиката

Трима студенти от Софийския университет - Иво Димов , Иван Савов и Любомир Кючуков , освен студенти по право и културология, правят в свободното си време рап музика. Момчетата не следват утвърдените стереотипи, спадащи към този стил музика, а рапират по стихове на български поети. Тримата приятели прекарват свободното си време в импровизирано студио..

публикувано на 16.11.18 в 17:07