Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Програма "Коперник" - безплатна информация от космоса

Сентинел 1
Снимка: esa.int
Една от най-амбициозните програми на ЕК – „Коперник“ бе представена в Европейската агенция за космически изследвания. Програмата "Коперник" (известна преди като ГМОСС - Глобален мониторинг на околната среда и сигурността) е европейска инициатива за прилагане на информационни услуги, основаващи се на получени от сателити за наблюдение на Земята и наземeн мониторинг данни.

"Сентинел" 1 и "Сентинел" 2 са спътниците по програма "Коперник", които вече работят. "Сентинел" 3 е на финални изпитания и предстои да бъде изстрелян от европейския космодрум във Френска Гвиана през март. Като разделителна способност на информацията, която подава, сателитът "Сентинел" 2 е по-добър от всички съществуващи до момента, разказа Лили Големинова, която бе на мястото на събитието.

Интересното за "Коперник" е, че от една страна сателитите "Сентинел" събират информация, от друга комбинират всичко с наземни станции, с информация на сателити от трети страни, включително и САЩ. Тази информация се предоставя безплатно. Всъщност, "Коперник" е най-голямата в света платформа за предоставяне на такъв тип информация напълно безплатно. Тя се използва за градско планиране от европейски общини, много стартъп компании използват тази информация за своите услуги. Тя е полезна още и в околната среда, здравеопазването, транспортът, сигурността и дори в минната дейност.

Още за програмата и за нейния обхват – чуйте от разговора на Лили Герчева с Лили Големинова. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксиметровите шофьори протестираха срещу нелоялни конкуренти

Масов протест на таксита блокира центъра на столицата. Причината - недоволството на бранша от фирми за споделено пътуване, извършващи нерегламентиран превоз на пътници. В протеста се включиха около 2000 автомобила. Според Националния таксиметров синдикат, пазарният дял на компаниите в сивия сектор е около 25%, а броят на колите им достига 1500, като..

публикувано на 21.03.19 в 19:03

Отбелязваме Международния ден на кукления театър

Днес отбелязваме Международния ден на кукления театър. От 19.00 ч. в Столичен куклен театър ще се състои Десетата юбилейна церемония по връчване на наградите „Сивина“, с които се отличават млади актьори, работещи в сферата на кукленото изкуство.  Преди 10 години беше създадена от гилдията на куклените режисьори наградата “Сивина” по инициатива на..

публикувано на 21.03.19 в 17:15
Белослава (преди посещението при личната...)

Дневникът на една софиянка: При джипи-то

Има и такива дни, когато просто не можеш да дишаш. От хубавото пролетно-алергично време навън в комбинация с чистия въздух и измитите във въображението ни улици или пък от някой старателно закучил се в носа ти вирус. Както и да е, вече почти месец си мъкна риновируса в ноздрата или по-скоро ужасяващите му последствия, а именно добрата стара хрема в..

публикувано на 21.03.19 в 17:13
Коритото на река Въча

Иновативни решения помагат в борбата с наводненията в градска среда

Прилагането на иновативни решения, като изграждането на зелени покриви или паркинги с локални резервоари за дъждовните води, са част от мерките, които биха помогнали за справяне с наводненията в градската среда. Това казват от Българската асоциация по водите и инициират разговори с цел обмяна на опит и идеи за справяне с проблема. През последните..

публикувано на 21.03.19 в 16:14
Архив

Жителите на "Младост" излизат на пореден протест

Пореден протест в "Младост" организират жителите на квартала.  Този път живеещите в "Младост 1" ще се съберат, за да изразят недоволството си от намерението в близост до блоковете им да бъде изграден хотел и първостепенна улица.  Това съобщи за Радио София един от организаторите на протеста Цветелина Ценова.  По думите й, теренът на който трябва..

публикувано на 21.03.19 в 16:12

178 хил. лв. за всеки ден забавяне ще плаща фирмата, ремонтираща градинката "Св. Кл. Охридски"

„Няма да приема обект, който не издържа на контрола на надзорната фирма и на гражданския контрол“, подчерта кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова. Коментарът ѝ е по повод некачественото изпълнение на ремонта на градинката „Св.Климент Охридски“. Тя припомни, че е спряла дейностите, които фирмата трябва да изпълни по договор, докато не бъдат..

публикувано на 21.03.19 в 16:05

15 НПО-та получиха средства от Столичната община за социални проекти

15 неправителствени организации получиха средства от Столичната община за реализирането на социални и иновативни проекти. Финансирането е по пилотна програма, а одобрените от Столичния общински съвет средствата за нея са 100 000 лв.  Целта на организациите е да предоставят възможност за социално включване на още по-голям кръг от деца и възрастни или..

публикувано на 21.03.19 в 15:58