Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бременни закачат значки „Бебе на борда” в метрото

| обновено на 17.02.17 в 15:48
Снимка: БГНЕС
Често хората не могат да познаят една бъдеща майка, която е в началото на бременността или е облечена в по-свободни дрехи. Понякога другите пътници се притесняват да предложат място, за да не засегнат дама, която не очаква дете.

Ето защо Столичната община, Столичният Метрополитен, Болница "Шейново" и Angel Baby поемат нещата в свои ръце и на 17 февруари официално ще дадат старт на съвместната си инициатива „Бебе на борда”.

Целта е осигуряване на безопасност и комфорт на бъдещите майки в столицата по време на пътуването им в градския транспорт, както и осъзнатост на обществото и проява на разбиране към тях.

На касите на метрото всяка бъдеща майка ще може да получи безплатен информационен пакет, поясни пред Радио София д-р Румен Велев - директор на АГ болница "Шейново". Пъкетат съдържа книжка с полезна информация за бременността и безопасното пътуване на бъдещите майки в градския транспорт, както и значка „Бебе на борда”. Носейки значката, бременната жена, ще може дискретно да се идентифицира и да не се налага да моли да ѝ бъде отстъпено място за сядане. Пакетите са в тираж 3000.
Във всяка мотриса на метрото, както и на самите перони ще има информация за кампанията.

Преди пускане на проекта са проведени предварителни изследвания, които показват, че: 92% от хората казват, че биха отстъпили място на бременна жена, без някой да ги моли за това; 85% смятат, че бременната жена трябва да помоли за място, ако желае да седне; 78% от бременните жени декларират, че биха се чувствали неудобно и никога не биха помолили за място.

Идеята за значките е въведена за първи път в метрото в Лондон през 2005 година.

Чуйте репортажа на Добринка Добрева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09
Владимир Дръндаревски

Владимир Дръндаревски представя "Книга за щастието"

"Книга за щастието" е първата в света завършена психологическа теория, обясняваща пълноценно, достъпно и пълномащабно понятието "щастие". Книгата дава точните понятия свързани с щастието, развива уникална теория разкриваща неговите нюанси в живота и най-важното - дава конкретните решения на всичко, свързано с щастието. Тя ще ви помогне да се..

публикувано на 24.04.24 в 13:01