Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Златните минути на Радио София":

Леон Даниел: Славата е отрова. Аз се старая да създавам и продавам противоотрови

Ако беше още сред нас, днес големият режисьор Леон Даниел щеше да навърши 90 години.

Роден в Русе през 1927 г., Леон Даниел завършва театрална режисура в Ленинградския театрален институт.

Критиците определят режисьорската му работа като цяла епоха в историята на българския театър.

Леон Даниел е част от така наречената „велика четворка“ в Бургаския театър, работила в края на 60-те години, която освен него включва Юлия Огнянова, Вили Цанков и Методи Андонов. Именно те за първи път поставят забранени автори като Брехт, Дюренмат, Мрожек, Сартр и създават нов сценичен език, който говори напреки на канона на социалистическия реализъм.

Гонен и местен по театралната карта на страната, той остава безспорната фигура в обратите на битието, в което Даниел следва себе си, таланта си и ценностите на изкуството.

Последователно работи във Военния театър, театър "Народна сцена", в Театъра за поезия и естрада, във Врачанския театър, в Музикалния театър и в Театър "София". След 1982 г. остава трайно в трупата на Театър " Българска армия".

Забележителни са неговите спектакли: „Три сестри“ и „Вишнева градина“ на Чехов, „Посещението на старата дама“ на Дюренмат, „Хамлет“, „Както ви се харесва“, „Напразните усилия на любовта“ и „Дванайста нощ“ на Шекспир, „Господин Пунтила и неговият слуга Мати“ и „Страх и мизерия в Третия райх“ на Брехт, „В очакване на Годо“ на Бекет … всеки от които е събитие за зрителите и … актьорите.

Чуйте споделени мисли на първия български брехтианец, "пътешественикът в театъра" Леон Даниел - за любимия му зрител, „добрите“ актьори, талантите и звездите. Записът е от 1993 г.print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Традиции и новаторство в изложбата "Интериор"

Осемдесет и пет живописни творби на петдесет и осем автора са включени в изложбата, посветена на интериора. Обикновено интериорът остава на заден план, но всъщност той обогатява композицията, прави я по-сложна, по-интересна и създава други внушения и емоции. Изложбата "Интериор" показва творби от колекцията на Националната галерия - рядко или..

публикувано на 23.03.17 в 17:01

Какви са резултатите от проучване тип "таен клиент" за българските туристически агенции?

Пропуски при обслужването от служители на туроператорски агенции, отчита проучване от типа „таен клиент“. То е направено в 10 фирми у нас и показва липсата на умения при посрещане и недостатъчна ангажираност при представянето на продуктите. Проучването е правено в периода от 6 - 20 март, като тайните клиенти е трябвало да направят..

публикувано на 23.03.17 в 16:00

Защо в Община Костинброд с нетърпение чакат да се сформира нов парламент и ново правителство?

Мнозина от общинските управници очакват с нетърпение да минат изборите и да бъде сформирано ново правителство, за да може да се "отпушат" много дупки, зеещи из регионите на България. И като казахме дупки, в столицата вече започна ударното им запълване. За съжаление на много места и тази пролет говорим за аварийни ремонти, а не за основни такива...

публикувано на 23.03.17 в 15:51

Пасивните къщи - максимален комфорт и здравословни условия на обитаване

Тази седмица в „Радиоприемница“ обсъждаме разумното използване на енергийните ресурси, които имаме, а днес ще се опитаме да разберем как домовете ни могат да се превърнат в енергийно ефективни сгради чрез модела „пасивна къща“ и какви са възможностите за разумно управление на ресурсите, които този модел дава. Пасивната къща е преди всичко..

публикувано на 23.03.17 в 15:46

Гражданите могат да почистят своите тавани и мазета в рамките на кампанията по пролетното почистване

Част от кампанията по пролетното почистване е миенето на улиците, както и възможността гражданите да почистят своите тавани и мазета от ненужни вещи и мебели, които своевременно да бъдат извозени. Какво предвиждат от районния инспекторат в Банкя -   може да чуете от споделеното пред Даниела Бенишева от началника на инспектората в града Христо..

публикувано на 23.03.17 в 15:42