Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

4800 българи имат над $1 млн, извежда в заглавие СТАНДАРТ. Това сочи доклад за благосъстоянието на отделните страни на компанията за недвижими имоти Knight Frank. Българите, притежаващи над 10 млн. долара, са 200 души към края на 2016 г.. Те ще скочат до 230 през за 10 години. Милионерите у нас, които притежават над 100 млн. долара, са едва 8 души, като според доклада за 10 години ще има само още един милионер с подобно състояние. За сравнение, в света има 23,8 хил. души с богатство над 100 млн. долара. Според доклада у нас няма милиардери. Няма и да има през следващите 10 години. Хората, които имат над 1 млрд. долара, са едва 2024 души в целия свят. Очаква се броят им да нарасне до 3 хил. души до 2026 г.

Виж повече

Бизнесът поиска специален трудов договор за ученици, отбелязва СЕГА. Обикновеният трудов договор, който в момента се сключва между работодател и обучаващ се ученик, е проблемен за бизнеса поради няколко причини. От една страна, шефът трябва да внася здравни осигуровки за непълнолетния си служител, които обаче са поети от държавата. От друга страна, традиционният договор не решава и въпроса с ученическите ваканции, както и с отпуските, които са неприложими в случай с дуално обучаващ се ученик. Затова работодателите настояват в Кодекса на труда или в закона за професионалното обучение да се въведе нов вид трудов договор, който да е специално за "дуалните" ученици и да отчита особеностите при наемането им.

Виж повече

Всяка пета кола у нас е без застраховка „Гражданска отговорност“, като от 3 492 064 регистрирани автомобила 737 211 се движат без задължителния стикер, съобщава МОНИТОР, цитирайки Комисията за финансов надзор. В средата на миналата година превозните средства без задължителната полица пък са били малко над 540 хил., което е с близо 200 хил. по-малко от броя на автомобилите, които в момента са на практика извън закона. Тежката зима, която ни застигна в началото на тази година, пък свали 6 пъти обезщетенията, които изплаща Гаранционният фонд, когато виновният за катастрофата е без застраховка „Гражданска отговорност“ или изчезне от мястото на произшествието.

Виж повече

Домоуправителите ще трябва да преброят кучетата в блока, да ги запишат в домовата книга и да ги отчетат в съответното районно кметство в София  , информира още МОНИТОР. Такава заповед е издала зам.-кметът по екология Йоана Христова. Идеята е общината да знае каква е реалната бройка на кучетата, които се отглеждат в блокове и къщи. Домоуправителите ще трябва да направят това през следващите месеци, като крайна дата все още не е дадена. Според Закона за управление на етажната собственост пък, всеки домоуправител, който наруши или не изпълни задълженията си, може да отнесе глоба от 300 до 1000 лв. Такса „куче“ в столицата е 24 лв. От налога по закон са освободени кастрирани животни,тези на инвалиди, служебни кучета и др.

Виж повече

Нови 500 лекарства вече не се поемат с публични средства, научаваме от СЕГА. Тенденцията фармацевтичните компании да изтеглят лекарствата си или изцяло от пазара, или от списъка на здравната каса се задълбочава. 498 са били разгледаните процедури за изключване на лекарства от позитивния списък през миналата година, сочи докладът за дейността на Националния съвет за цени и реимбурсиране за 2016 г. Най-голямата част от заявленията - 202, са за медикаменти, които се отказват от плащане от НЗОК и отиват на свободния пазар, т.е. пациентите трябва да си ги плащат изцяло сами. При 153 медикамента заявлението е и за заличаване на цена, т.е. напускане на пазара. Други 46 лекарства са с прекратени разрешения за употреба у нас. Най-голяма част от изключените медикаменти са за онкология, есенциална хипертония, шизофрения, биполярно разстройство, инфекциозни болести и диабет

Виж повече

Близо 2 млн. деца умират годишно заради мръсен въздух и вода, пише СЕГА, цитирайки БНР. Eдна четвърт от смъртните случаи на най-малките деца в света се дължи на замърсена околна среда, мръсна вода и въздух, съобщи Световната здравна организация. СЗО твърди, че вредното излагане може да започне още от утробата и да продължи, ако малките деца дишат замърсен въздух вътре или извън дома си, както и ако са изложени на цигарен дим. Тези фактори увеличават риска от пневмония, а също и от хронични респираторни болести в дългосрочен план като астмата.

В предишния доклад на Световната организация от 2016 г. България беше поставена на второ място в света по смъртност на глава от населението заради мръсния въздух, който дишаме. Тогава изследването беше посветено на замърсяването с фини прахови частици.

Виж повече

Патентът на Института по инженерна химия към БАН за добив на електроенергия от морски води шашна Кувейт, четем в ТРУД. Уникалната технология за ток от сероводорода в Черно море е била представена от ръководителя на проекта проф. Венко Бешков по време на деветия Международен панаир на изобретенията в Близкия изток и е грабнала бронзов медал. Получих покана за сътрудничество, което да се реализира заедно с Кувейт на тяхна територия. Инсталацията ще бъде пилотна и ще бъде изработена в България. След това ще бъде транспортирана на части до Кувейт, който ще финансира процеса, обясни проф. Бешков. Екипът му тества пилотна инсталация на експедиция край Варна през 2014 г. Тогава експериментът отчете висок коефициент на полезно действие, както и че 90% от сероводорода може се използват.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества. В дневния ред на..

публикувано на 25.04.24 в 08:33

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11