Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Започва проверка на имунизациите срещу морбили на всички деца, извежда в заглавие СЕГА. У нас започват превантивни мерки заради епидемията от морбили в Румъния. Всички общопрактикуващи лекари трябва да направят преглед на имунизационния статус на пациентите си на възраст от 13 месеца до 18 години, подлежащи на имунизация срещу морбили. Наложително е откритите неимунизирани да бъдат обхванати с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, предвиждат указанията, пратени от здравното министерство до регионалните здравни инспекции. Освен това се изисква вниманието на всички лекари в болниците и в извънболничната помощ да бъде насочено към ранно откриване на признаците на морбили и към бързи действия по изолация, диагностика и лечение.

Болестта морбили е известна и като дребна шарка. Тя е силно заразна и се разпространява по въздушно-капков път. Най-висока е заболеваемостта във възрастовата група до 1 година и в групата 1-4 години.

Виж повече

Столичани решават до месец: Павета или асфалт по бул. “Дондуков”, пише СТАНДАРТ. Три варианта за ремонт на бул. "Дондуков" предлага общината на столичани. До месец чрез анкета ще бъде избран един от тях, по който булевардът ще бъде изцяло ремонтиран. "Активната анкета на сайта на Столичната община, в която гражданите могат да изразят своята позиция, досега показва, че 48-49% от гласувалите предпочитат паветата да бъдат заменени от асфалт", обясни по БНТ заместник-кметът на София по транспорта Евгени Крусев. Той допълни, че окончателният вариант за това как да изглежда булевардът ще бъде избран до месец. На булеварда ще има обособена велосипедна алея.

Виж повече

Откриват фермерски пазар в София, съобщава ТРУД. Пролетният фермерски пазар се открива тази неделя на улица „Оборище” между пл. „Александър Невски” и бул. „Васил Левски”. Това е четвъртото му издание. Моделът за него е взет от големите европейски сталици, където жителите и гостите могат да опитат традиционна храна. В центъра на столицата ще се съберат над 120 производители на биохрани – сезонни плодове и зеленчуци, няколко вида хляб с квас, мед и пчелни продукти, както и сиропи, сладка и лютеници, билки, подправки.

Оборотът на магазините за дрехи втора употреба в България е поне 100 млн. лв, отбелязва МОНИТОР, като се позовава на Севдалин Спасов, председател на националния съюз на търговците от този бранш. Основните доставки са от Европа - Германия, скандинавските страни, Италия. Има и внос от САЩ и Канада, но делът им е около десетина процента. Много се разрасна и онлайн търговията, която зае дял от над една пета. Темповете на развитие на тези сайтове са високи и те вече са сериозни конкуренти на класическите магазини. Динамиката в бранша е голяма. Откриването на магазин излиза към 10 000 лв., които лесно се прежалват. 20-30% от магазините затварят до шестия месец, твърди Спасов. Според него пазарът ни обаче е стабилен и продължава да расте. Има много фирми, които внасят стока, сортират я и я реекспортират. Реекспортът върви по две направления. Едната, по-хубавата част от дрехите се връща в Западна Европа, защото там е на мода да се щадят ресурсите на планетата и продажбите на дрехи втора ръка растат. В Индия старите дрехи се използват за суровина за производството на вата за седалките на автомобилите или за изолация на сгради.

Виж повече

Българските учени, които работят по проекти по програмата за научни изследвания и иновации в ЕС „Хоризонт 2020“, ще могат да получават до 8000 евро към годишните си заплати, четем в ТРУД. Това предвиждат нови правила на Европейската комисия (ЕК) за финансиране на научни разработки със средства от ЕС, съобщават от МОН. Целта е заплащането на българските изследователи да стане съизмеримо с това на техните западноевропейски колеги, както и повече наши учени да бъдат мотивирани да се включат в създаването на европейски съизмерима и разпознаваема наука. В момента интересът в България към проектите по „Хоризонт 2020“ е сравнително слаб, защото възнаграждението за българските учени е несъразмерно ниско спрямо учените от други държави и не стимулира съвместните изследвания.

Виж повече

Европа се влюби в Кристиан Костов, установява МОНИТОР. Над 200 000 гледания в официалния канал на „Евровизия” регистрира парчето на Кристиан Костов само няколко часа след премиерата си завчера. Хитовият потенциал на Beautiful Mess бе оценен моментално и от държави като Финландия, Гърция и Ирландия. „Това е скритата лимонка в "Евровизия". Може лесно да спечели, докато всички очакват триумф на Белгия или Италия. И се надявам, че ще успее! Толкова стилна и приятна песен, а гласът му е страхотен. Това са само част от коментарите под зарибяващата мелодия, дело на Symphonics, които създадоха и If Love Was A Crime за Поли Генова миналата пролет.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Район "Оборище" празнува на 18 април

На 18 април столичният "Оборище ще отбележи районния си празник. Началото ще бъде дадено точно в 17.00 ч. с Гвардейския духов оркестър. Входът е откъм улица "Васил Априлов". Предвидени са забавления са децата, а в парк "Заимов" ще бъде разположен и щанд на Центъра за градска мобилност. На него родителите могат да извадят безплатна карта за дете..

публикувано на 16.04.24 в 17:14
Стефан Спасов

Общински съветник от "Спаси София" е нападнат на бул. "Патриарх Евтимий"

Общинският съветник от "Спаси София" Стефан Спасов е бил нападнат на столичния булевард "Патриарх Евтимий", съобщиха от формацията, цитирани от БТА. От там посочиха, че Спасов е бил на място, за да извърши проверка на ремонтните работи, когато е нападнат от Иво Дошев. "Не можем да повярваме, че това се случва, но ситуацията е..

публикувано на 16.04.24 в 15:41

Оскверниха гроба на патриарх Неофит

Неизвестни лица са поругали и осквернили гроба на Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя".  Кръстът е изваден от гроба, част от него е счупена, мраморното надгробно ограждение също е повредено, съобщават от Св. Синод на БПЦ.  Органите на реда са уведомени за случая..

публикувано на 16.04.24 в 11:05

Откриват тържествено "Яйцето" и английския двор в Ректората на СУ

Обновеното място "Яйцето" заедно с английския двор в сградата на Ректората на Софийския университет днес ще бъдат тържествено открити. Откриването на реновираното и емблематично за университета пространство ще се проведе в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова. Преди години преподаватели и студенти на Софийския университет са..

публикувано на 16.04.24 в 09:17

Откриват инсталацията на Красимир Терзиев в Градската градина през май

В столичната Градска градина започна поставянето на временната инсталация на художника Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било", съобщиха от Столичната община. На мястото, където ще бъде творбата, е предвидена и програма от тематични събития в рамките на целия период, за който проектът ще..

публикувано на 16.04.24 в 07:57

205 млн. лева от данъци постъпиха в Столичната община за 105 дни

В бюджета на София от началото на годината до момента са постъпили общо 204,9 млн. лв. от местни данъци и такси, от които над 162, 8 млн. лв. са налози, дължими за настоящата 2024 г., отчитат в Столичната община. Останалите внесени средства са за данъци и такси за минали години, върху които е начислена и лихва. Общо платените до момента лихви..

публикувано на 15.04.24 в 18:41

Доброволци засадиха 1000 фиданки в Новата гора на София

Общо 120 доброволци засадиха 1000 фиданки от дъб. Това се случи в рамките на първия уикенд от новия залесителен сезон на "Новата гора на София" – Негован. Посадъчният материал и уредите за засаждане са осигурени Столичната община. Тази пролет ще бъдат залесени 30 дка с над 20 000 броя широколистни фиданки в общински земеделски земи в землището..

публикувано на 15.04.24 в 16:45