Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Незабравимите

"Johny B Goode" - Чък Бери

Снимка: chuckberry.com
Днес в рубриката "Незабравимите" слушаме Чък Бери с една от най-ярките песни от времето, когато "рокендролът беше млад". Чък Бери, който напусна този свят преди броени часове в Сейнт Луис - градът, в който блус, джаз и рок "извират" от всеки ъгъл. Чък Бери живя 90 години и промени хода на музикалната история.

Ето песента, която избрахме днес - при последната мащабна класация на Билборд тя е на престижната седма позиция сред най-великите песни на всички времена. Годината е 1958-а, Чък Бери е на 32, вече е записал и Rock'n'Roll Music и Roll Over Beethoven. Успехът вече е голям, време е за следващия хит. В него има автобиографични елементи, макар че за да е сигурен, че ще го "пускат" по радиото, той променя "colored boy" на "country boy" и така се появява Johny B Goode.

Песента не само има безспорен успех, но по-късно е включена в златната компилация, която лети с "Вояджър" и представлява музикалното многообразие на нашия свят.

Междувременно кавъри започват да "никнат" като гъби - от "Бийтълс" до AC/DC.

Най-яркото ѝ филмово появяване е в един от епизодите на "Back to the Future", където Марти Макфлай я изпълнява със своята група.

И така - Чък Бери и "Johny B Goode". Приятно слушане.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ
Генералният директор на БНР Александър Велев награди

Победа за рока (в лицето на Сленг) на пролетния радиоконкурс, но впечатли и добрият фънк със страхотен брас

13 песни достигнаха до финала на 48-то издание на конкурса за нова поп и рок песен на БНР. Всички те бяха представени в Първо студио на радиото по време на церемонията, на която бяха връчени и наградите. От тях журито, впечатляващо като състав, с модерно мислене музиканти (плюс един поет) - Живко Петров, Ангел Заберски-син, Валди Тотев, Ясен Велчев..

публикувано на 26.04.17 в 15:05

Камелия Тодорова излиза на сцената в зала "България" със световни стандарти и свои джазирани поп хитове

Камелия Тодорова "джазира" Европейския музикален фестивал. Заедно с музикантите от Живко Петров трио (JP3) певицата ще изпълни любими джаз стандарти, блус и поп хитове, както и някои от своите най-популярни песни, с които остави трайна следа в българската музика. Аранжиментите за глас и джаз трио са на Живко Петров. Концертът "A Song for You" тази..

публикувано на 26.04.17 в 09:14

"Камерата Орфика" свири Моцарт и Чайковски под палката на Иван Кожухаров

Концертът е  от цикъла "Солисти интерпретатори" на камерния оркестър "Камерата Орфика" към Нов български университет. Идеята е да бъдат представени големи имена от европейската музикална сцена пред публиката в столицата. Досега като диригенти и солисти на състава са гостували  Амори Клозел, Жерар Пуле, Алексис Хаузер, Доминик Виленкур, Жан Ферандис,..

публикувано на 24.04.17 в 15:57

"All you need is love" - Бийтълс

Днес в рубриката "Незабравимите" се "връщаме"на 7 юли 1967, когато излиза "All You Need is Love" на Beatles. Слушаме я днес по няколко причини - тя е една от най-успешните в историята на ливърпулската четворка, стига до първа позиция във всички важни класации; започва с фрагмент от "Марсилезата", която пък е създадена именно на днешната дата от Клод..

обновено на 24.04.17 в 15:06
Дафер Юсеф

От знаковата "Nuages" на Алън Холдсуърт до танго с балкански привкус

Еклектиката - запазена марка за всички априлски броеве на Слънчев джаз +. Започваме и завършваме с музика на живо от наши приятели и "кръстници" - Ерик Трюфа и Нюен Ли като гост на Дафер Юсеф. Миналият път слушахме откъси от оригиналния саундтрак към биографичния филм за Джанго Райнхард в изпълнение на Розенберг трио , а сега със знаковата му..

обновено на 24.04.17 в 10:12