Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Сламените къщи - уютни и устойчиви

Снимка: barbali.bg
Помните ли приказката за трите прасенца, в която вълкът не успява да разруши къщичката само на това, което си я построило с тухли? Оказва се обаче, че сламените къщи са също толкова надеждни, колкото и традиционните, а освен това са и екологични, тъй като се използват естествени материали. У нас все още са малко хората, които избират да живеят в тях, но идеята намира все повече поддръжници.

За много хора строителството с естествени материали е рисковано, но всъщност автентичните къщи като тези в Боженци, Копривщица и други места в страната, доказват, че те са също толкова устойчиви, както и тези, за които се използват съвременни суровини. У нас не липсват ентусиасти, които да осъществят идеята за сламена къща.

Живеещите в сламени къщи коментират, че атмосферата в тях е изключително уютна, а използването на естествени материали допринася за връзката с природата.

Още по темата - чуйте в репортажа на Златина Йовкова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтът на бул. "Монтевидео" продължава

Ремонтът на бул. "Монтевидео" продължава. Отсечката се изгражда наново с четири платна, тротоари, улично осветление и изцяло подменена инфраструктура - нова канализация и водопровод. От Столичната община твърдят, че постепенно ще започне да се пуска движението по булеварда. В момента се работи активно в участъка пред Нов български университет...

публикувано на 17.10.17 в 19:13

„Поезия в метрото“ представя поети от 12 страни

От 23 октомври до 3-ти декември във вагоните на софийското метро и в източния коридор на метростанция “Софийски университет”, столичани и гостите на София ще могат да се насладят на творчеството на поети от 12 страни. Инициативата „Поезия в метрото“ е на Полския институт в София и се провежда за втора поредна година. Тази година можем да видим не само..

публикувано на 17.10.17 в 18:46

Чешка компания ще достави 13 нови трамваи за София

Чешка компания спечели обществената поръчка на Столичната община и ще достави 13 нови нископодови трамваи. Възложител на поръчката за доставка е общинското дружество "Столичен електротранспорт". Чешката компания е събрала  94,22 точки, офертата й е на стойност 44 796 377, 36 лева без ДДС. Финансирането се осигурява по проект "Интегриран столичен..

публикувано на 17.10.17 в 18:04

АЕЖ: Политическият натиск върху медиите се завръща

Политическият натиск върху медиите се завръща, а свободата на словото се влошава. Това сочи четвъртото тематично онлайн изследване за свободата на словото в България, организиорано от Асоциацията на европейските журналисти у нас. При представянето на резултатите от изследването, наречено „Журналистика без натиск 4.0“, беше показан и докладът, изготвен от..

публикувано на 17.10.17 в 18:01

"София симфоникс" на Любка Биаджони открива творческия си сезон с концерт в Мюнхен

Само след седмица - на 22 октомври, в зала "Херкулес" в Мюнхен, създаденият и дирижиран от Любка Биаджони оркестър "София симфоникс" ще открие своя пореден творчески сезон. За началото е предвидено полусценичното представяне на операта "Травиата" от Верди - запазена марка на маестра Биаджони, добре позната е на публиката в София, която за първи път я..

публикувано на 17.10.17 в 17:34