Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Сламените къщи - уютни и устойчиви

Снимка: barbali.bg
Помните ли приказката за трите прасенца, в която вълкът не успява да разруши къщичката само на това, което си я построило с тухли? Оказва се обаче, че сламените къщи са също толкова надеждни, колкото и традиционните, а освен това са и екологични, тъй като се използват естествени материали. У нас все още са малко хората, които избират да живеят в тях, но идеята намира все повече поддръжници.

За много хора строителството с естествени материали е рисковано, но всъщност автентичните къщи като тези в Боженци, Копривщица и други места в страната, доказват, че те са също толкова устойчиви, както и тези, за които се използват съвременни суровини. У нас не липсват ентусиасти, които да осъществят идеята за сламена къща.

Живеещите в сламени къщи коментират, че атмосферата в тях е изключително уютна, а използването на естествени материали допринася за връзката с природата.

Още по темата - чуйте в репортажа на Златина Йовкова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Валидираха марка, посветена на инициативата "София - европейска столица на спорта"

Пощенска марка, посветена на инициативата "София - европейска столица на спорта", беше валидирана на церемония в Музея за история на София. Изданието е с тираж 11 хиляди броя, а художник на проекта е Валентин Щинков. Марката е с размер 50/25 мм и е с номинална стойност 1.50 лв. На марката е изобразена статуята на София, а до нея са ситуирани бягащи..

публикувано на 20.02.18 в 15:43

Скритите възможности на Албания, Хърватия, Черна гора и Босна и Херцеговина

В последно време все повече българи с интерес откриват Албания като туристическа дестинация, а само до преди десетина години тази балканска държава спадаше към една от най-слабо познатите в Европа и по Средиземноморието. Освен с богатото си историческо наследство, Албания може да се похвали и с това, че днес е сред страните с най-високо ниво на..

публикувано на 20.02.18 в 15:30
Кадър от филма

Започва безплатна Панорама на български филми, удостоени с Наградата на София

Започна панорама на филмите, удостоени с Наградата на град София за кино. Филмите ще бъдат показвани до 25-и февруари в Център за култура и дебат „Червената къща“. Поредицата филмови прожекции на наградените от 2000 г. до днес 15 филма включва и среща на публиката с гост-режисьори и актьори. Сред някои от заглавията, които можем да..

публикувано на 20.02.18 в 15:22
Хората станаха чувствителни на всяко застрояване върху зелена площ

Протестиращи и столичният кмет спорят дали нормативни промени защитават зелени площи от презастрояване

Жителите на кварталите "Младост" и "Дружба" излязоха на протест срещу презастрояването в София и внесените промени в устройствения план на Столичната община. Основен проблем срещу, който те се обединяват, е потенциалното бъдещо узаконено застрояване на зелените зони в града ни. Протестът бе насрочен за 14 ч. пред сградата на Народното събрание...

публикувано на 20.02.18 в 15:14
Само на 5 км. от граничния пункт край Гюешево на граница между България и Македония се намира манастирът „Свети Йоаким Осоговски“.

Любче Яневски: Българските туристи винаги са добре дошли в Македония

Във възходяща линия се движи развитието на туризма между България и Македония. През ноември миналата година родният град на македонския премиер Зоран Заев - Струмица, беше домакин на първото съвместно заседание на правителствата на България и Македония. Тогава двете ни страни подписаха общо девет документа за двустранно сътрудничество. По отношение на..

публикувано на 20.02.18 в 14:55