Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

БНБ пуска монета за Благовещение

Българската народна банка пуска от днес в обращение нова златна възпоменателна монета "Благовещение".

Това е единствената златна монета за 2017 г. Тя вече се продава на касите на Централната банка срещу 920 лева. Изработена е от инвестиционно злато, номиналът й е 100 лева и тежи 8.64 грама. Автори на дизайна на монетата са Пламен Чернев и Преслав Чернев.

Очакванията са да бъде не само за колекционерите, но и за широката публика, за ознаменуване на събитието, което се чества от Българската православна църква на 25-и март – Благовещение, или Благовец. На лицето на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка, а на обратната страна е иконично изображение на Богородица и Архангел Гавраил, съобщаващ ѝ благата вест за светото зачатие.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтът на бул. "Монтевидео" продължава

Ремонтът на бул. "Монтевидео" продължава. Отсечката се изгражда наново с четири платна, тротоари, улично осветление и изцяло подменена инфраструктура - нова канализация и водопровод. От Столичната община твърдят, че постепенно ще започне да се пуска движението по булеварда. В момента се работи активно в участъка пред Нов български университет...

публикувано на 17.10.17 в 19:13

„Поезия в метрото“ представя поети от 12 страни

От 23 октомври до 3-ти декември във вагоните на софийското метро и в източния коридор на метростанция “Софийски университет”, столичани и гостите на София ще могат да се насладят на творчеството на поети от 12 страни. Инициативата „Поезия в метрото“ е на Полския институт в София и се провежда за втора поредна година. Тази година можем да видим не само..

публикувано на 17.10.17 в 18:46

Чешка компания ще достави 13 нови трамваи за София

Чешка компания спечели обществената поръчка на Столичната община и ще достави 13 нови нископодови трамваи. Възложител на поръчката за доставка е общинското дружество "Столичен електротранспорт". Чешката компания е събрала  94,22 точки, офертата й е на стойност 44 796 377, 36 лева без ДДС. Финансирането се осигурява по проект "Интегриран столичен..

публикувано на 17.10.17 в 18:04

АЕЖ: Политическият натиск върху медиите се завръща

Политическият натиск върху медиите се завръща, а свободата на словото се влошава. Това сочи четвъртото тематично онлайн изследване за свободата на словото в България, организиорано от Асоциацията на европейските журналисти у нас. При представянето на резултатите от изследването, наречено „Журналистика без натиск 4.0“, беше показан и докладът, изготвен от..

публикувано на 17.10.17 в 18:01

"София симфоникс" на Любка Биаджони открива творческия си сезон с концерт в Мюнхен

Само след седмица - на 22 октомври, в зала "Херкулес" в Мюнхен, създаденият и дирижиран от Любка Биаджони оркестър "София симфоникс" ще открие своя пореден творчески сезон. За началото е предвидено полусценичното представяне на операта "Травиата" от Верди - запазена марка на маестра Биаджони, добре позната е на публиката в София, която за първи път я..

публикувано на 17.10.17 в 17:34