Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

БНБ пуска монета за Благовещение

Българската народна банка пуска от днес в обращение нова златна възпоменателна монета "Благовещение".

Това е единствената златна монета за 2017 г. Тя вече се продава на касите на Централната банка срещу 920 лева. Изработена е от инвестиционно злато, номиналът й е 100 лева и тежи 8.64 грама. Автори на дизайна на монетата са Пламен Чернев и Преслав Чернев.

Очакванията са да бъде не само за колекционерите, но и за широката публика, за ознаменуване на събитието, което се чества от Българската православна църква на 25-и март – Благовещение, или Благовец. На лицето на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка, а на обратната страна е иконично изображение на Богородица и Архангел Гавраил, съобщаващ ѝ благата вест за светото зачатие.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Скритите възможности на Албания, Хърватия, Черна гора и Босна и Херцеговина

В последно време все повече българи с интерес откриват Албания като туристическа дестинация, а само до преди десетина години тази балканска държава спадаше към една от най-слабо познатите в Европа и по Средиземноморието. Освен с богатото си историческо наследство, Албания може да се похвали и с това, че днес е сред страните с най-високо ниво на..

публикувано на 20.02.18 в 15:30
Кадър от филма

Започва безплатна Панорама на български филми, удостоени с Наградата на София

Започна панорама на филмите, удостоени с Наградата на град София за кино. Филмите ще бъдат показвани до 25-и февруари в Център за култура и дебат „Червената къща“. Поредицата филмови прожекции на наградените от 2000 г. до днес 15 филма включва и среща на публиката с гост-режисьори и актьори. Сред някои от заглавията, които можем да..

публикувано на 20.02.18 в 15:22
Само на 5 км. от граничния пункт край Гюешево на граница между България и Македония се намира манастирът „Свети Йоаким Осоговски“.

Любче Яневски: Българските туристи винаги са добре дошли в Македония

Във възходяща линия се движи развитието на туризма между България и Македония. През ноември миналата година родният град на македонския премиер Зоран Заев - Струмица, беше домакин на първото съвместно заседание на правителствата на България и Македония. Тогава двете ни страни подписаха общо девет документа за двустранно сътрудничество. По отношение на..

публикувано на 20.02.18 в 14:55
НДК

Възстановяват оригиналните часовници в НДК

След дълги години на забрава часовниковата система в Националния дворец на културата е на път да възвърне своята точност. Тя е дарение от швейцарското правителство през не толкова далечната 1981 годината, а част от нея вече е възстановена. За откриването на Националния дворец на културата, преди близо 37 години, швейцарското правителство дарява..

публикувано на 20.02.18 в 14:22
Слушайте от 14 до 17 часа

Теми и събеседници в "Ритъмът на столицата" днес

В „Ритъмът на столицата“ очаквайте: Жители на квартал „Младост“ отново излизат на протест пред Народното събрание в защита на зелените площи в квартала. Поводът за недоволството  планът за строеж в междублоково пространство. Репортаж на Божидар Янев. Полина Начева потърси мнението на кмета на София Йорданка Фандъкова. Възстановиха часовниците в..

публикувано на 20.02.18 в 13:50