Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чаровник

Рупърт Еверет: Киното е наркотик, след него истинският живот изглежда сив

Заедно с режисьора Хю Хъдсън световната звезда представя копродукцията "Алтамира" на София филм фест

| обновено на 21.03.17 в 13:42
4
Рупърт Еверет и Хю Хъдсън в София
Снимка: Архив

Холивудската звезда Рупърт Еверет беше специален гост на 21-ия София филм фест. Той е „Идеалният мъж“, знае „Колко е важно да бъдеш сериозен“, завладява с кралските си образи, а първата му среща с киното е на 4-годишна възраст, когато гледа екранизацията на „Мери Попинз“. Световен успех му носи ролята в „Сватбата на най-добрия ми приятел”, където си партнира с Джулия Робъртс.
Рупърт Еверет гостува у нас заедно с носителя на 4 награди „Оскар“ Хю Хъдсън, за да представи участието си в най-новия му филм "Алтамира". Кинотворбата пресъздава историята и събитията около едно от най-важните открития на 19-и век – известната пещера Алтамира и нейните рисунки отпреди 10 000 години, в които католическата църква, чийто представител във филма е Рупърт Еверет, вижда атака срещу библейските истини и решава да ги обяви за фалшиви.
Eто какво още разказа Рупърт Еверет за „Алтамира“, за ролите си в киното, славата и новия си филм „Щастливият принц“, посветен на последните години от живота на Оскар Уайлд, чийто режисьор и сценарист е той самият:

Според мен актьорите трябва да обичат камерата, ако искат да бъдат актьори и да са част от играта и занаята. И това всъщност обяснява защо актьорите имат нещастен любовен живот, тъй като им се налага много по-често да казват „Обичам те“ на камерата, отколкото на своите партньори в живота. Киното е като опасен наркотик – изключителен и романтичен свят, след който винаги истинският изглежда сив. Но днес  е по-различно. По цял ден стоиш пред мърдащи се картинки в социалните мрежи, които те лишават от истинското общуване. За мен "Мери Попинз" беше първият път, в който видях филм.

Почти никога не съм отказвал роля, защото тези, които ми предлагат обикновено са добри. Затова бях много развълнуван, когато Хю Хъдсън ми предложи тази хубава роля в неговия филм. До голяма степен приех поканата да участвам в „Алтамира“ заради него самия, а един от любимите ми филми е „Революция“. В случая с „Алтамира“ - това е един страхотно написан сценарий. Там играя лошия герой и това май е по-добре и по-интересно. За мен лично е по-лесно да играя лош. В момента работя върху свой собствен филм, защото наистина е трудно човек да намира добри роли, но в „Алтамира“ ролята сякаш сама ме привличаше. Толкова добре беше написано всичко, че нямаше как да бъде лошо изиграно. Всъщност да си актьор е много по-приятно и лесно, защото си седиш в гримьорната, някой идва и те извиква, свършваш си работата и няма нужда да мислиш за нищо повече от това. В киното е трудно да определиш коя е мечтаната роля, за разлика от театъра. Но по-важно е историята и сценарият да са добри и тогава няма значение дали ролята е голяма или малка. Аз самият съм възпитан в католическа среда. Израснал съм и съм учил в католически манастир и това е близко до мен. В „Алтамира“ имах удоволствието да пресъздам една много жива роля, до голяма степен и благодарение на нашата дизайнерка на костюмите, една дама от Ирландия, която беше изпипала всичко до последния детайл в духа на времето от 19 век. Така че за мен беше много вълнуващо изживяване и се наслаждавах на тези моменти на снимачната площадка. Обогатих се и научих много. Предизвикателство беше да режисирам себе си в „Щастливият принц“, тъй има някакво напрежение в съчетаването на режисьорската и актьорската работа. И това всъщност е моята роля-мечта. Филмът ще бъде завършен вероятно през юни.

Да си звезда си има своите върхове и спадове и никога не е едно и също. Дори в рамките на половин час може да се промени цялата обстановка. Един ден си много успешен, друг път е пълен провал. В такава ситуация човек трябва да е готов да променя себе си, защото си има своите опасни участъци. Понякога дори си мислиш, че си на върха, а се оказваш на дъното, защото си бил заобиколен от облаци и не си разбрал.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09