Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Скокът на газа повлича цените, е водещата тема в СТАНДАРТ. Бизнесът е в шок от решението на работната група към Комисията за енергийно и водно регулиране за близо 30-процентно поскъпване на синьото гориво от 1 април. "Това е лудост. Скокът на газа ще се отрази и на цената на ел. енергията, и на всяко производство. Няма да има българин, който да не го усети по джоба си", коментира Марияна Кукушева, шеф на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Ако природният газ скочи с близо 30%, повишението при парното ще е с около 20%, посочи председателят на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев. При положение, че разходите за природен газ в топлофикационните дружества са от порядъка на 60-70% от общите разходи, това означава поне с 18-20 на сто промяна нагоре на цените на топлинната енергия и съответно на комбинираната електрическа. Това ще доведе и до поскъпване на тока, допълни председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски, цитиран от БНР.

Виж повече

Английският език за първи път измества географията като желан предмет за втората задължителна матура, установява СЕГА, позовавайки се на данни на просветното министерство за младежите, подали заявления за явяване на тазгодишните държавни зрелостни изпити. Тенденцията вероятно се дължи на все по-универсалното приложение на матурите като вход за университетите. Крайният срок за участие на изпитите през майската сесия изтече на 17 март. Първата матура по български език и литература е планирана за 19 май, а втората - по предмет по избор - на 22 май. Данните на МОН затвърждават тревожната тенденция все по-малко младежи да се явяват на задължителните матури.

Виж повече

Здравният зам.-министър отива на проверка в Пловдив заради случаите с морбили, информира ТРУД. Д-р Галин Каменов и изпълняващият длъжността главен държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова ще проверят на място общата организация и изпълнението на инструкциите за ограничаване на възможността за разпространение на морбили. Представителите на Министерството на здравеопазването ще се срещнат с директора на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева и с ръководството на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция.

Виж повече

Половин България без вето за алкохол на вота, отбелязва МОНИТОР. Алкохолът в деня за размисъл и навръх предсрочния вот в неделя ще бъде разрешен поне в половината от населените места в страната,. Там на практика избирателите ще могат да пият до ранни зори в дискотеките и кръчмите и след това да се наредят пред секциите, които ще отворят в 7 часа за старт на гласуването. В София вече стана практика да не се забранява алкохолът. Така ще бъде и тази неделя. Столичани можеха да надигат бутилките и на последните президентски избори в края на 2016 година, както и на местния вот през 2015 година. Разбира се, и тогава, и сега няма да се разрешава алкохолът в самите изборни помещения и около тях, става ясно от заповед на кметицата Йорданка Фандъкова.

Забрана за пиене в деня за размисъл и на самите избори няма да има и в други големи градове в страната като Бургас и Русе. Пословичните с твърдите си нрави перничани обаче ще трябва да се съобразяват с вето върху алкохола. В Пловдив решението е в ръцете на районните кметове. В районите „Южен“ и „Източен“ вече са спуснати забрани за продажбата и консумацията на спиртни напитки, като се очаква и другите да последват примера им. В Стара Загора и Варна също държат на въздържанието, като тамошните кметове са издали изрични заповеди.

Виж повече

Брегович полива 67 у нас, извежда в заглавие СТАНДАРТ. Остават малко повече от две седмици до концерта на "Биело дугме", който ще събере на едно място всичко свидно и фолклорно от славните музикални времена на бивша Югославия. А още днес в България пристига самият Горан Брегович заедно с вокалиста Ален Исламович. Самият Брегович днес навършва 67 години и ще посрещне празника си в София.

Виж повече

Списание “Дъга" възкръсва във филм, четем в СЕГА. През 1979 г., много преди тук да се чуе името "Марвъл", в България се появява детско списание с комикси. Единствено по рода си не само у нас, а в целия бивш соцлагер. То се приема с огромен интерес от публиката и тиражът му скача до 150 000 броя, понякога дори до 300 000. Години по-късно художникът Сотир Гелев, рисувал навремето комиксите за Билбо Бегинс в "Дъга", решава да пресъздаде историята в пълнометражен филм. Той е като продуцент и съсценарист на лентата заедно с Мария Николова, която режисира. Съществен принос има и Антон Стайков, автор на книгата "История на българския комикс".

Премиерата на "Дъга - разкази в картинки" е на 28 март, от 20 ч., в Дома на киното, като част от програмата на "София филм фест", а предпремиерата ще бъде утре във Варна.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Изгрев" ще е първият район, в който няма да има липса на места в детските градини и яслите

На 90% е готов и новият корпус за 4 градински групи към 30-а детска градина "Радецки" в ж.к. "Дианабад". "До броени месеци, "Изгрев" ще се превърне в първия софийски район, в който няма да има проблем с липсата на места в детските градини и яслите! За всяко наше дете ще има място в общинска детска градина", съобщава кметът на района д-р Делян..

публикувано на 18.04.24 в 11:01

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са обсъдени от правната комисия на парламента и днес залата ще реши дали ще бъдат потвърдени. По..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

2 май ще е неучебен ден за училищата в София

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2-ри май за неучебен ден за училищата в столицата.  "Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град във връзка с годината, в която отбелязваме - 145 години от обявяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде осигурена възможност да..

публикувано на 17.04.24 в 16:05

Столичният зам.-кмет по строителство с отнето право да възлага договори за строителство?

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев съобщи в пост в социалната мрежа, че заместник-кметът по строителство Иван Матов е с отнето право да възлага договори за строителство.  Според Георгиев това е станало преди дни и настоява за обяснение. "Приехме рекорден бюджет с огромна част..

публикувано на 17.04.24 в 13:35

Бетоновоз удари автобус в София

Няколко инцидента са станали в дъждовната сряда сутрин в София. Бетоновоз се е ударил в автобус, пътуващ по линия №79, като ПТП-то е станало на булевард "Ботевградско шосе". Сигналът е подаден в 9:02 часа, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ. На мястото са изпратени две линейки, които са стигнали за 7 минути. Пострадали..

публикувано на 17.04.24 в 10:37

Нарушено водоснабдяване в кв. "Симеоново", "Сухата река" и "Курило"

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по ул. „Тодорини кукли“, ж.к. "Сухата река" , от Софийска вода“ предупреждават, че днес (17 април) се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на: бул. „Ботевградско шосе“, бул. „Владимир Вазов“, ул. „Витиня“, ул. „Стефан Чомаков“...

публикувано на 17.04.24 в 07:50

Протест с искане за ново освобождаване директора на "Пирогов", а и на здравния министър

Пореден протест под надслов: "Вън мафията от здравеопазването" ще се проведе в София. Демонстрацията беше организирана от фондация "Даная" няколко часа след като новият здравен министър д-р Галя Кондева отмени заповедта за освобождаването на директора на болницата д-р Валентин Димитров. Бели балони за Даная пред МС с искане за бърза..

публикувано на 17.04.24 в 07:42