Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Въпреки непрекъснатото увеличаване на пенсионната възраст от 2000 г. насам българите всъщност живеят все по-дълго с пенсия, изтъква СЕГА. В масовата трета категория средната продължителност за получаване на пенсия за стаж и възраст се е увеличила с 9 години от началото на реформата преди 17 г. По данни към 2016 г. българите получават пенсия 25.8 години, сочи анализ на Националния осигурителен институт, оповестен вчера. Мъжете към края на миналата година получават средно пенсия в продължение на 22.6 години, а жените - 27.3 години. Любопитно е, че разликата между двата пола почти се е удвоила за 17 г. Ако през 2000 г. жените са получавали с 2.7 години по-дълго пенсия, то през 2016 г. тези години вече са 4.7.

Виж повече

Магнитни бури ни удрят днес и след изборите, предупреждава ТРУД. Днес се очаква пикът на една от най-мощните магнитни бури за годината. Влиянието им ще се усеща и през следващите няколко дни, но ще е значително по-слабо. После се очаква явлението да отшуми и магнитосферата да е спокойна, но само за няколко дни. Магнитните бури ще се повторят отново малко след парламентарните избори и ще продължат от вторник до петък, като най-голяма ще бъде силата им в първите два дни на новата седмица. Лекарите предупреждават, че мощното явление може да предизвика главоболие, безсъние повишено кръвно или дори депресия и редица други проблеми при по-чувствителните хора.

Виж повече

Педиатри звънят на родителите по телефоните и ги питат с мейли дали децата им са имунизирани или не, съобщиха родители, цитилави от МОНИТОР. Разпоредили сме на детските лекари да издирят всички неимунизирани както срещу морбили, така и срещу други заболявания, заяви директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев. Понеделник е крайният срок, който сме им дали да дадат информация за необхванатите от задължителния имунизационен календар деца в столицата. Д-р Пенчев беше категоричен, че този път родителите, които не са завели децата си за ваксиниране, ще отнесат глобите, разписани в Закона за здравето. От 50 до 100 лева са санкциите за тези, които не са завели хлапетата си за имунизация при първо известие от педиатъра. Отлагане на ваксинации без санкциониране по смисъла на Закона за здравето се допуска само в случай, когато детето е болно, например с температура, и се изчаква неговото оздравяване, припомни завеждащият детското отделение на Инфекциозна болница в София – доц. Атанас Мангъров.

Осем са случаите в България със съмнение за морбили. От тях само три са потвърдени лабораторно. Това съобщиха епидемиолози след посещението на работна група, оглавявана от заместник-министъра на здравеопазването д-р Галин Каменов и изпълняващият длъжността главен държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова в Пловдив.

Виж повече

Матурите през май ще се проведат на модули, научаваме от МОНИТОР. За първи път тази система беше приложена през септемврийската сесия на миналата учебна година. Всеки от модулите ще бъде с различна продължителност в зависимост от предмета, по който се провежда изпитът. Матурите по български език и литература, френски език, немски език, руски език, испански език, италиански език, история и цивилизация и философски цикъл са разделени на три модула, като първите два са по 60 минути, а третият - 120 минути. При изпитите по английски език и география и икономика модулите също са три, но при тях само първият продължава 60 минути, а вторият и третият са по 90 минути. Изпитите по математика, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование и физика и астрономия ще се проведат само в два модула, като първият е с продължителност 90 минути, а вторият – 150 минути.

Виж повече

Замъкът “Баба Вида” с проект за реставрация, пише СТАНДАРТ. Общината във Видин и фондация "Созопол" подписаха меморандум за сътрудничество в областта на проучването, опазването и популяризирането на природното и културно-историческо наследство на града. Под документа подписите си сложиха кметът Огнян Ценков и председателят на управителния съвет на фондацията Кирил Арнаутски. Фондацията дари цялата си проектна документация за проучване, реставрация и социализация на най-важния туристически обект в града - замъка "Баба Вида". Проектът "Замък "Баба Вида" - Дунавска врата през хилядолетията", е бил изготвен преди 8 години, но едва сега се създава възможност за неговата реализация. Едно от условията е прехвърляне на правото за управление на историческата забележителност от държавата на общината, което вече е налице.

Виж повече

Тазгодишната „Аполония“ тръгва на 26 август, съобщава СЕГА. Акцент в програмата на фестивала е майсторският клас на оперната певица Красимира Стоянова. Той ще се състои от 2 до 6 септември във ваканционно селище "Санта Марина" в Созопол и ще завърши с официален концерт. Оперни изпълнители от страната и чужбина на възраст от 18 до 35 години могат да участват в майсторския клас, съобщиха организаторите.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11

Нарушено водоснабдяване ще има в ж.к. "Младост" и "Горна баня"

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Свето Преображение“, ж.к. "Младост" 3 и 4 , от Софийска вода предувпреждават, че се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа в района на: бул. „Александър Малинов“, ул. „Филип Аврамов“, ул. „Акад. Румен Цанев“ и ул. „д-р Атанас Москов“. При продължителност на..

публикувано на 24.04.24 в 07:59
 Д-р Александър Златанов

Коклюш и в Перник – 15-годишно момче, което учи в София

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София . Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. "Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за..

публикувано на 23.04.24 в 14:53

Заради нощно миене на "Симеоновско шосе" въвеждат промени в движението

Във връзка с миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от "Софийски околовръстен път" (СОП) до бул. „Д-р Г. М. Димитров“ се въвежда промяна в организацията на движение, съобщават от Столичния инспекторат. От 00:30 часа до 04:30 часа на 25.04.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства първо..

публикувано на 23.04.24 в 12:16