Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Златна София само за пешеходци, избира за водеща тема СТАНДАРТ. Нова пешеходна зона от 120 декара ще радва столичани. Тя ще обхваща площадите около парламента, храма "Св. Александър Невски", градинката "Кристал" и бул. "Цар Освободител", както и част от улиците "Оборище" и "Париж". Зоната е наречена "Златна София", защото включва най-значимите символи на столицата - Народното събрание, църквата "Света София", Синода, паметниците на Незнайния воин и на Левски, Некропола на антична Сердика, множество галерии. Арт проектът предвижда в паважа да бъдат поставени плочки от полиран бронз. Те ще са разположени до всеки значим обект и ще оформят "златна" линия. На гранитни плочи пък ще има поетични текстове на български и английски.

Виж повече

Двойно повече ченгета бдят за терористи в метрото, установява МОНИТОР. Допълнително униформени патрулират и по гарите, летищата и ключови места в столицата. Драконовските мерки са взети след кървавия атентат в Санкт Петербург в понеделник. Това са временни превантивни мерки, които се прилагат веднага след терористични атаки в Европа, обясняват от службите .Освен униформените в метрото, проверки във влакчетата правят и ченгета под прикритие, които се возят и дебнат за рискове, без пътниците да забележат. План за повишено ниво на сигурност предвиждал и 100-процентов контрол по границите ни.

Виж повече

Под натиска на протестиращите КЕВР не взе решение вчера за увеличаване на цените на парното и тока. Така благодарение на десетките събрали се пред регулатора за момента повишаване на парното няма да има, пише СТАНДАРТ. Следващото заседание на КЕВР ще бъде на 7 април. Протестиращите от сега се организират да бъдат точно в 13:30 ч пред сградата на регулатора. Увеличението на цената на парното и топлата вода, предвидено от работната група на КЕВР, е между 17% и 38% за различните градове на страната. За София увеличението ще е от 23%.

Виж повече

През 2017 г. инфлацията ще топи парите на хората в банките, отбелязва СТАНДАРТ. Причината за това ще бъде поскъпване на петрола, на другите суровини и на услугите. Средногодишната инфлация за 2017 г. се очаква да се ускори до 1,2%, пише в пролетната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите. А лихвите по депозитите в банките вече са под 0,5%. Така на всеки 1000 лв. в банките през 2017 г. хората и бизнесът ще загубят поне по 7 лв.

През 2017 г. ръстът на икономиката ще се забави до 3%, след ръст през миналата година от 3,4%, прогнозират още от МФ. До 2019 г. ръстът на БВП ще се ускори до 3,2%. Въпреки че икономиката се развива по-добре от очакваното, доходите на хората се вдигат по-бавно от прогнозите, става ясно от анализа на МФ. Забавянето в растежа на заплатите през втората половина на 2016 г. беше по-голямо от очакваното, посочват от МФ. Затова и през 2017 г. се очаква доходите да нараснат с 4,2%, при 4,6% в есенната прогноза на МФ. В същото време цените ще се показват доста по-бързо, отколкото през последните години. Почти всички основни групи суровини се очаква да поскъпнат през 2017 г.

Виж повече

Българите са едни от най-слабо задлъжнелите граждани в Европа, сочи СЕГА. Поне това показват данните на Евростат за общия размер на задълженията на домакинствата спрямо брутния вътрешен продукт в страните членки през 2015 г. За България делът на задълженията на домакинствата спрямо БВП е 29.2%. С по-ниско съотношение, т.е. по-слабо задлъжнели от нас, са само румънците (21.4%) и унгарците (24.2%). На другия полюс са Кипър, Дания и Холандия, където общият размер на задълженията на домакинствата изпреварва брутния вътрешен продукт на тези държави.

Виж повече

Първокурсници в Техническия университет в София доучват по математика и физика, заради пропуски в знанията си от училище, четем в МОНИТОР. Практиката е въведена вече от няколко години, като по неофициални данни средно около половината първокурсници посещавали допълнителни занимания по математика през различните учебни години. Ректорът на висшето училище проф. Георги Михов допълни, че през първите години дори студентите били повече от половината. Тази година допълнителните занимания се провеждали през първия семестър – два пъти седмично.

Виж повече

Организацията на евреите в България „Шалом“ заедно с медици от Александровска болница-София правят благотворителен жест към жителите на пострадалото от взрив шуменско село Хитрино. По време на акцията „Направи добро“ от очни лекари ще бъдат прегледани всички 240 ученици в местното школо СУ „Д-р Петър Берон“. На нуждаещите се деца ще бъдат предоставени безплатно очила. Прегледи ще извърши и проф.Владимир Пилософ, научаваме от ТРУД. Доц.д-р Режина Джераси, специалист по нефрология и вътрешни болести и доц. д-р Емил Аструков, белодробна хирургия, ще направят прегледи със специализирана апаратура на възрастни по предварителен списък.

Виж повече




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Д-р Александър Златанов

Коклюш и в Перник – 15-годишно момче, което учи в София

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София . Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. "Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за..

публикувано на 23.04.24 в 14:53

Заради нощно миене на "Симеоновско шосе" въвеждат промени в движението

Във връзка с миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от "Софийски околовръстен път" (СОП) до бул. „Д-р Г. М. Димитров“ се въвежда промяна в организацията на движение, съобщават от Столичния инспекторат. От 00:30 часа до 04:30 часа на 25.04.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства първо..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

Комисията по отбрана обсъжда договора за първите 8 изтребители F-16

Очаква се тази седмица парламентът да одобри увеличението на военните заплати от догодина,  средно с 30%. Така военните ще вземат колкото и тези в МВР, стана ясно от дебатите на първо четене. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов посочи, че законовото обвързване на нивата на най-ниското възнаграждение към средната работна заплата ще..

публикувано на 23.04.24 в 11:54

26-годишен е в тежко състояние след среднощната каскада на Околовръстното

26-годишен мъж е пострадал тежко при среднощната катастрофа на Околовръстното в София, за която БНР съобщи по-рано. Той е бил зад волана на катастрофиралия автомобил и е получил черепно-мозъчна травма, както и травма на крака.  Сигналът за инцидента е получен в 00:52 часа тази нощ, съобщиха за БНР от Центъра за спешна помощ в столицата.  10..

публикувано на 23.04.24 в 11:07

Тежко ПТП на Околовръстното – кола се заби в багер

Шофьор е тежко ранен при кошмарна катастрофа, станали призори на столичния Окововръстен път, преди изхода към бул. "България", съобщават очевидци на ПТП-то във Facebook групата "Катастрофи в София". По сведения на други водачи, станали свидетели на инцидента, колата е профучала с изключително висока скорост, твърдят че се е движила с 200 км/ч...

публикувано на 23.04.24 в 08:11

26-годишна жена е ранена с нож в жилището ѝ в София

26-годишна жена е била нападната с нож в жилището ѝ в София. Жената е обяснила пред пристигналите полицаи, че малко след 14 часа някой е позвънил на входната ѝ врата. Тя я отворила и видяла мъж с маска, който я намушкал с нож. Тепърва от МВР ще изясняват всички обстоятелства около случая, обясниха пред БНР от Столичната дирекция на вътрешните..

публикувано на 22.04.24 в 16:25

Премахват плочи с надписа от Паметника на Съветската армия

Областният управител на област София Вяра Тодева предприе действия по премахване на компрометираните облицовъчни плочи с надписа от Паметника на Съветската армия (ПСА). Действията по консервация на постамента на монумента в Княжеската градина са започнали предиобяд днес, съобщават от областната управа. На 9 април Върховният..

публикувано на 22.04.24 в 13:57