Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Мишел Израел: Джиесемите са от полза, но организмът ни няма нужда от изкуствена енергия

Електромагнитните полета са навсякъде около нас, но не всички са доказано вредни, обяснява специалистът

Антени на мобилни оператори е по-добре на няма срещу вашия прозорец
Снимка: Архив, БНР

Съвсем скоро от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) съобщиха за проект, по който са създадени 3 регистъра – на пациентите с редки болести, на диабетно болните и на източниците на  електромагнитни полета.

За въздействието на електромагнитни полета върху човешкия организъм; за източниците и предпазните мерки; за регистъра, който влиза в сила от края на април, за възможностите, които той предоставя на специалисти и потребители – чуйте разговора с проф. Мишел Израел – биофизик, преподавател, създател на Лаборатория по измерванията на физическите фактори на работната и околната среда в Националния център по обществено здраве и анализи.

Регистър на източниците на електромагнитни полета включва системи и базови станции за безжична комуникация, както и цифровите телевизионни предаватели – обясни проф. Израел. – Източниците трябва да са стационарни и по координатите ще могат да се виждат измерените параметри.

Има и излъчватели, които не забелязваме – в транспорта, за спешната помощ, дори в магазините – системите против кражба, но хората обикновено се плашат само от това, което виждат.Снимка

Хората трябва да знаят. Обикновено наличието на повече информация е полезно.

В електротранспорта излъчванията не са с високи стойности, но в тези превозни средства трябва да внимават хората, които имат кардиостимуланти или електроимплатни.

Всички уреди, които работят с електрически ток, образуват електромагнитно поле, включително и захранващите кабели. По-силни са полетата на уреди с електромотор – хладилник, пералня, прахосмукачка, дори сешоар – дори той е доста по-рисков, защото с него работим близо до главата. при него дори полето е по-мощно, отколкото под високоволтовите далекопроводи.

Микровълновите печки се проверяват фабрично в близост до 5 см. След време обаче, в резултат на изкривяване на вратите например, се получават електромагнитни утечки.

Могат да се изградят екрани, изолиращи полетата, но така се лишаваме и от полезните, естествени полета.

Рутерите за разлика от микровълновите печки, излъчват навън, но са по-малко мощни. И безопасното разстояние от тях е на 30-50 см.

Съвременните смартфони не могат опасно да нагреят мозъка, но всяка изкуствена енергия, вкарана в организма, не може да се каже, че е полезна…

В момента е трудно да се каже каква е вредата на джиесемите.
Много е важно съотношението риск-полза.

Ученият трябва преди всичко да се съмнява, но да се получи истински резултат, трябва да минат няколко поколения. И за лазерите се говореше, че са много вредни, но всичко зависи как се използват.

Засега джиесемът ни е полезен.

Но все пак не бива да се говори повече от 2-4 минути. Няма нужда, дори и да не е вредно. В много страни има въведени ограничения за ползване, особено от децата в училище (Китай, Русия, Великобритания).

Мобилните телефони не бива да се носят в близост до гениталиите или до сърцето. Защото влияят на сперматозоидите и може да доведат до смущения в импулсния генератор на сърцето.

Препоръчително е по джиесема да се говори от разстояние, с handsfree.

Чуйте целия разговор с проф. Мишел Израел.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Яна Спиридонова с група Цинга-Манга Фънк -

So te kerav, Baby, питат "Цинга Манга Фънк" в новата си песен, която ще представят в концерт

Група "Цинга Манга Фънк" – колоритни и забавни, гостуваха в почти пълен състав в "Добър вечер, София", за да ни поканят на концерт на 24 април 2024 г., където ще представят и нова песен - So te kerav, Baby (Какво да правя, мила). На гости ни бяха вокалистката Ева, бас- китарисът Христо, китаристът Ангел и барабанистът Кирил. Събрани от всички..

публикувано на 24.04.24 в 11:06
Снимки: Район Кремиковци

Планираните ремонти в район "Кремиковци" вече започват

Планираното за район "Кремиковци" започна да се случва. Подготвят се и се обявяват обществени поръчки за ремонт на сградите на кметствата в кв. "Враждебна" и кв. "Кремиковци". Вече се санира читалището в гр. Бухово. Ремонтират се тротоари, възстановяват се детски площадки - там, за където има средства. Предвижда се асфалтиране на улиците, по..

публикувано на 24.04.24 в 09:39
Като не вали е по-хубаво

И слънце, и гръмотевици

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността и в следобедните часове на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 20°...

публикувано на 24.04.24 в 07:20

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Никола Бобоков (в средата) с Деси и Крис

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20